Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN612 - Nedelja, 23. I 2016./7535.

Logo Leteći bumbar #612

U ovom broju donosimo:

2. Differenze linguistische

            Mali kurs jezíka

3. Slaninica

            Pesmica jedne trećakinje

3. I oni su bili klinci!

            Kviz: Pogodite poznatu ličnost

3. Doktor

            Satirična priča

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

4. Istorija je stroga učiteljica

            10 "najskupljih" grešaka u istoriji

7. Sâm svoj nadrimajstor      Tekst poslala čitateljka

            Kulinarska ideja

7. Autostoperski vodič kroz Galaksiju

            Najsmešniji delovi iz svih pet knjiga

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Sarajevo

Leptir 1286228917_n.jpg

Napomena: U velškom je glavni izraz za leptira "iâr fach yr haf" što bi se bukvalno prevelo kao "letnja kokica"…

 

SLANINICA

Slaninice moja mila

od juče te nisam jela,

jedva čekam da te gricnem.

Baš sam te se uželela.

 

Slaninice moja slasna,

ja te volim kad si masna,

a volim i kad si bela;

s puno mesa i debela.

 

Slaninice moja fina

puna si mi proteina.

Ma, ne bih te nikad dala

za sto vrsta tih salama.

Ana Đ.; III razred

Brestač (Sremski okrug)

KVIZ: I ONI SU BILI KLINCI!

Ovo je slika jedne poznate ličnosti. Vaš zadatak je da pogodite o kome se radi. Rešenje je na poslednjoj strani.

Zagonetna ličnost

DOKTOR

            Amfiteatar je bio pun. Doktorand koji se spremao da brani rad opušteno je ćaskao sa rodbinom i prijateljima sve dok predsednik komisije za ocenu disertacije nije rekao: "Možemo da počnemo."

            Doktorand se uozbiljio. U uvodnom izlaganju, predsednik komisije je pohvalio kandidata i istakao kako je prijatno iznenađen činjenicom da neko za godinu dana može da završi i srednju školu i fakultet i master i doktorski rad.

            Posebno je naglasio da su njegovi naučni radovi ostavili neizbrisiv trag u časopisima poput "Razbibrige", "Osmosmerke" i "Seksi humora".

            Na kraju izlaganja osvrnuo se na samu disertaciju rekavši da je reč o delu koje predstavlja fuziju Teorije relativiteta, homeopatije i menadžmenta u turizmu.

Diplomiranje

- A sada, kolega, da čujemo vas! Recite nam nešto o sadržaju vaše disertacije. O metodama koje ste primenjivali i do kojih ste zaključaka došli?

- Sadržaj se nalazi na kraju ukoričenog rada, metode koje sam primenjivao bile su krajnje nenasilne, takoreći gandijevske, a zaključio sam da mi je lakše bilo da napišem doktorski rad nego da položim malu maturu.

- Sjajno! – reče predsednik. – Očekivao sam solidnu odbranu, ali ne ovako briljantnu! Molim sada i ostale članove komisije da vam postave pitanja. Naravno, ako imaju.

- Evo, ja ću. – reče drugi član. – Koji je drugi naziv za nanu?

- Baba! – kao iz topa odgovori kandidat.

- Ma, ne to nego biljka.

- Da nije majčina dušica?

- Menta je ono što sam očekivao kao odgovor, ali sviđa mi se što stvari posmatrate i sa druge, lateralne perspektive, a to je danas retkost. Svaka čast, kolega!

            Tu se umešao i treći član komisije.

- Kolega, ispričajte nam neki vic!

- Šetaju meda i zeka šumom… - poče doktorand, ali članovi komisije prasnuše u smeh, ne sačekavši kraj vica.

- Fantastično, besprekorno i pre svega veoma duhovito. – reče predsednik komisije i nastavi – Kolege, što se mene tiče, ovo je bilo sasvim dovoljno. Da li se slažete?

- Ja nemam zamerki. – potvrdi drugi član.

- Ja sam oduševljen. – jedva kaza treći brišući suze od smeha.

- Znači, to je to? Sad sam doktor nauka? – upita domalopređašnji doktorand.

- Tako je, ministre. Sad ste doktor nauka! – reče predsednik komisije i podiže čašu u čast novog nosioca najvišeg akademskog stepena.

(autor: Aleksandar Stojadinović, Beograd; iz časopisa "Čivija" i "Podrinjskih novina";

tekst je osvojio drugu nagradu za satiričnu priču)

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Emos iz 2005-te → Hipster iz 2015-te

(šanse su 99% da je to jedna ista osoba)

TLL Ista osoba 7908005722258400522_n.jpg

ISTORIJA JE STROGA UČITELjICA

Nikad se ne zna šta nosi sutrašnji dan. Zanemarujući tu izreku, kroz istoriju su mnogi ljudi napravili ogromne greške. Predstavljamo vam nekoliko najgorih.

 

Odbijanje Dž. K. Rouling

            Dvadeset izdavačkih kuća odbilo je rukopis "Hari Poter" pre nego što ga je konačno prihvatio Blumsberi i to na preporuku direktorove osmogodišnje ćerke.

            Knjige su kasnije prevedene na 60 svetskih jezika i procenjuje se da su Roulingovoj donele bogatstvo od oko milijardu dolara.

 

Maca i beba

Bacanje hard-diska s bitkoinima

            Džejms Hauels kupio je 7.500 bitkoina 2009. kada je njihova vrednost bila gotovo nepostojeća. Međutim, do 2013. jedan bitkoin vredeo je 613 funti, što znači da je njegovo "blago" vredelo 4,5 miliona. Jedini problem je što je on hard-disk s bitkoinima držao u fioci godinama, pa ga onda i bacio bez imalo griže savesti.

            Kada je shvatio šta je uradio, otišao je na lokalnu deponiju nadajući se da će naći disk ispod ogromne gomile đubreta. Naravno, to mu nije pošlo za rukom.

 

Nisu kupili Gugl za milion dolara

            Osnivači kompanije "Gugl" Leri Pejdž i Sergej Brin prišli su izvršnom direktoru "Excite" Džordžu Belu 1996. i rekli da traže kupca za internet pretraživač vredan milion dolara. Belu se ponuda nije dopala, pa su Pejdž i Brin čak spustili cenu na 750.000. On ipak nije želeo da pazari njihov proizvod. Danas njihova firma vredi oko 365 milijardi dolara.

 

Nije ubio Hitlera

            Britanski vojnik Henri Tendi koji je bio jedan od najodlikovanijih ljudi u Prvom svetskom ratu, naišao je 1914. na povređenog i nenaoružanog razvodnika Adolfa Hitlera u jednom jarku, ali je navodno odlučio da ga ipak ne ubije. Ovo možda nije najveća greška istorije, iz prostog razloga što je istinitost priče vrlo sumnjiva.

 

Prodao 610.000 deonica, umesto jedne

            Jedan japanski trgovac koštao je kompaniju Mizuho Securities 263 miliona evra, nakon što je prodao 610.000 njenih deonica za jedan jen (0,0078 evra), umesto da jednu proda za 610.000 jena, kako je trebalo da učini.

            Uprkos višestrukim zahtevima da otkaže trgovinu, Tokijska berza odbila je žalbu i kompanija je morala da preda deonice.

Rekao "ne" Džingis-kanu

            Džingis-kan, vladar Mongolskog carstva, hteo je da otvori diplomatske i trgovinske veze preko Ala ad-Din Muhameda, šaha susednog Horezmijskog carstva (današnji Iran, Uzbekistan i Turkmenistan) tokom XIII veka.

            Međutim, šah je odbio ponudu i obezglavio mongolskog emisara, zbog čega je kan pobesneo i poslao 200.000 vojnika u Horezmiju. Njihovo carstvo je potpuno uništeno.

 

Odbili Brajana Ektona i Jana Kouma

            "Fejsbuk" je odbio programere Brajana Ektona i Jana Kouma na intervjuu za posao 2009. Nekoliko godina kasnije, "Fejsbuk" je kupio "Whats App", kompaniju koju su oni sagradili, za 19 milijardi dolara.

 

Naručili preširoke vozove

            Francuska državna železnica SNCF potrošila je 15 milijardi dolara na novu flotu vozova ove godine. Nažalost, oni su bili preširoki za više od 1.300 stanica širom zemlje. Ta greška oštetiće budžet te države za 50 miliona evra.

 

Potpisali ugovor sa Brajanom Pulom i Tremeloes

            Producentska kuća "Decca" tražila je 1962. godine mlade bendove kojima bi ponudila snimanje albuma. Audiciji su prisustvovale dve grupe, od kojih je ugovor ponuđen Brajanu Pulu i "Tremeloes". Odbijena je bila grupa iz Liverpula poznata kao "The Beatles".

 

Pogrešno napisan naziv kompanije

            Zbog samo jednog slova, Britanska vlada morala je da plati devet miliona funti. Naime, više od 250 ljudi izgubilo je poslove, pošto je u registru kompanija firma sa tradicijom od 124 godine "Taylor and Sons" pomešana sa "Taylor and Son", firmom koja je podnela zahtev za bankrotstvo 2009.

(B92)

Vojnici

 

Lolin kutak

AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU

Artur i Trilijan imali su na licu ukočene izraze zečeva na noćnom autoputu koji misle da će se najbolje pozabaviti svetlima (automobila) koja im idu u susret ukoliko budu piljili u njih.

            ● ● ●

- Forde, koliko imamo kapsula za spasavanje?

- Nijednu. – reče Ford.

            Zaphod se zagrcnu.

- Jesi li ih prebrojao?

- Dvaput. – reče Ford. – Jesi li ti uspeo da pozoveš radiom koncertno osoblje?

- Aha. – reče Zaphod gorko. – Rekao sam im da na brodu treba spasiti čitavu gomilu ljudi, a oni su mi rekli da kažem "ćao" svima.

- Zar im nisi rekao ko si?

- O, jesam! Kazali su mi da su počastvovani. To i još nešto o restoranskom računu i izvršiocima moje smrtne kazne.

            ● ● ●

            Kada je pomoćnik računovođe (benda) "Zone katastrofe" posetio brodogradilište na kome se pravio brod, zahtevao je od poslovođe da sazna zbog čega, kog vraga, smeštaju izuzetno skupi uređaj za teleportaciju na brod koji treba da obavi samo jedan put, a i to bez posade. Poslovođa je objasnio da je teleport nabavljen sa popustom od 10%, a računovođa je objasnio da je to potpuno nebitno; poslovođa je objasnio da je to najbolji, najmoćniji i najsavremeniji teleport koji se može naći, a računovođa je rekao da nije ni morao da se traži; poslovođa je objasnio da će ljudi ipak morati da ulaze u brod i izlaze iz njega, a računovođa je objasnio da na brodu postoje i savršeno ispravna vrata; poslovođa je objasnio da računovođa može malo da se nosi, a računovođa je objasnio poslovođi da stvar koja mu se približava velikom brzinom predstavlja jednu lepu pesnicu. Pošto je objašnjavanje zaključeno, rad na teleportu je prekinut, a sâm uređaj prošao je neprimećen pod stavkom "ned. ob." po petostrukoj ceni.

            ● ● ●

- Polako se okrenite, - zalaja glas, - i dignite ruke u vazduh. Ako napravite bilo kakav drugi pokret, razneću vas u malecke, malecke komade.

- Zašto, - upita Artur Dent, - nikada nikome nije drago da nas vidi?

            ● ● ●

- Zar ne želite da saslušate zarobljenika, ser?

            Kapetan ga zbunjeno pogleda.

- Zašto bih to radio?

- Da izvučete informacije od njih, ser! Da otkrijete zbog čega su došli ovamo!

- O, ne! Verovatno su samo navratili na jedan džin-tonik s nogu, zar ne?

- Ali, ser, to su moji zarobljenici! Moram da ih saslušam!

- U redu, – reče kapetan. – ako baš moram. Pitaj ih šta će da popiju.
            ● ● ●

Wheeler Dealers - Trgovci automobilima

Oči Broja Dva suziše se i postadoše ono što je u branši stručnjaka za urlanje i ubijanje poznato kao "ledeni prorezi", a namena im je verovatno da na protivnika ostave utisak da ste izgubili naočari ili da imate teškoća da se održite u budnom stanju. Pitanje šta je u svemu tome strašno, do danas je ostalo nerazjašnjeno.

            ● ● ●

Kapetan: "Nevolja sa dugačkim putovanjima kao što je ovo, ogleda se u tome što na kraju počnete da razgovarate sami sa sobom, što je strašno dosadno jer pola vremena znate šta ćete sledeće reći."

            ● ● ●

Rešenje kviza sa treće strane: Trejs Sajrus (Trace Cyrus – brat od Majli; 1989)

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj