Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN624 - Nedelja, 17. IV 2016./7535.

Logo Leteći bumbar No.624

U ovom broju donosimo:

3. I oni su bili klinci!

            Kviz: Pogodite poznatu ličnost

3. Nikom ni reči!

            Anegdote o Titu

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

5. Zagrebački metro

            Rupa u Zagrebu

7. Sâm svoj nadrimajstor

            Male kućne majstorije (ili skarabudži)

7. Autostoperski vodič kroz Galaksiju

            Najsmešniji delovi iz svih pet knjiga

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Politika

Med i mleko

Blic strip; autor: Marko Somborac

(objavljujemo par "izbornih" slika u ovom broju, a ne u narednom da me ne bi tukli po novčaniku zbog kršenja izborne tišine – vaš urednik)

 

Kongres

KVIZ: I ONI SU BILI KLINCI!

 Ovo je slika jedne poznate ličnosti. Vaš zadatak je da pogodite o kome se radi. Rešenje je na poslednjoj strani.

Zagonetna ličnost

NIKOM NI REČI!

ŽANDAR U SLUŽBI PARTIJE

            Pre rata Tito je često putovao na sastanke po zemlji, a i izvan granice, pa se uvek služio falsifikovanim ispravama. Jednom je tako putovao na važan partijski zadatak pod imenom inžinjera Kostanjšeka. Slučaj je hteo da se u njegovom kupeu našao neki žandarski narednik, vrlo razgovorljiv i znatiželjan. Tito je bio otmeno odeven, s rukavicama i šeširom, pa je žandaru verovatno godilo da razgovara s tako uglađenim gospodinom.

            Tito je vrlo spretno odgovarao na sva pitanja, Ističući kako ima obaviti neki vrlo važan državni posao. Stigavši na odredište, Tito se pozdravi s narednikom i htede izaći, ali ovaj dohvati njego kovčeg i ponese mu ga do perona. Pre nego što će se vratiti u vagon, žandar salutira i poželi Titu:

- Pa gledajte da dobro obavite onaj važan posao,

- Budite bez brige, trudit ću se – odgovori Tito.

 

SPASLA GA BEBA

            Zbog sve većeg progona komunista god. 1934, Josip Broz je krenuo preko Beča u Sovjetski Savez. U kupeu brzog voza koji se približavao Mariboru, s Brozom se vozila neka austrijanka držeći u naručju malo dete. Kad su na granici ušli u voz policajci i zatražili pasoše, austrijanka je zamolila Broza da joj pridrži dete.

            Došao je red i na Broza da pokaže svoju ispravu. Putovao je pod lažnim imenom češkog inžinjera Tomaneka, s ne baš najbolje falsifikovanim pasošem. U trenutku kad je predao pasoš policajcu, osetio je nešto toplo u krilu. Brzo je podigao dete i na svetlom odelu ugledao oveću mrlju – beba ga je umokrila. Policajci su se slatko nasmejali i samo površno pregledali Brozov pasoš, i da bez opasnosti pređe granicu.

 

EH, I TI SI MI NEKI VOJNIK

            U petoj neprijateljskoj ofanzivi drug Tito je bio ranjen u ruku. S jednom rukom u zavoju, i štapom u drugoj ruci, bez mašinke od koje se retko rastajao, išao je sa članovima štaba i svojom pratnjom preko planinskog prevoja. Na uskoj stazi susreli su staricu. Šaleći se, Tito joj reče neka se ukloni da može proći vojska. Starica ga odmeri od glave do pete, pa promrsi:

- Eh, i ti si mi neki vojnik, kad ni puške nemaš!

 

KAD SE TITO NE OBRIJE

            U jedinicama oko Vrhovnog štaba Titova je urednost bila upravo poslovična. Bez obzira na situaciju, uvek je nalazio vremena da se obrije. U toku pete ofanzive, na Zelengori jedan od boraca primeti da se tog jutra Tito nije obrijao, pa će svom drugu:

- E, moj druže, mora da smo zapali u gadna g...., kad se drug Stari nije ni  obrijao.

PRAVEDNI SUDIJA

            U toku narodnooslobodilačke borbe, na oslobođenoj su se teritoriji, u trenucima predaha, organizovali razni sportski susreti. Tako se jednom prilikom igrala fudbalska utakmica. Igra je bila poprilično nečista, sudac neodlučan i nedosledan, pa je često dolazilo do prepirki i prekida igre. Titu, koji se nalazio u publici, dosadilo to neprekidno objašnjavanje, pa iznenada uđe u igralište, uzme od suca pištaljku i obrati se igračima:

- Da vidimo sada hoće li se neko protiviti odlukama sudije?

 

UZAJAMNO RAZUMEVANjE

            God. 1944. Tito je posetio Vršac i neka okolna sela, pa se zanimao kako narod živi, kako se slažu sa svojim susedima.

- Pa, eto, slažemo se…Samo, druže Tito… kradu nam konje!

- A što vi na to?

- Pa i mi njima krademo konje.

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Mafini sa grožđicama → Kučići

TLL 308293611040859938_n.jpg

- E, onda dobro – smeška se Tito – znači, postoji obostrano razumevanje. 

TITO I STALjIN

            Posle raskida odnosa izmedju Jugoslavije i SSSR 1948-e, Tito nije bio najpopularniji revolucionar iza gvozdene zavese i u nekoliko navrata Staljin je navodno pokušao da izvrši njegovu asasinaciju. Navodi se da je Tito bio primoran da otvoreno piše Staljinu: "Prestani da šalješ plaćene ubice da me ubiju. Već smo uhvatili petoricu, jednog sa bombom, jednog sa puškom… Ako ne prestaneš da šalješ ubice, ja ću poslati jednog u Moskvu i neću morati da pošaljem drugog."

            Ne zna se šta je Stalljin na to odgovorio.

 

NOVINAR PLATIO TITU RUČAK

            U podzemnom prolazu na Terazijama, koji je otvorio Josip Broz Tito, bio je instaliran i dotad neviđeni aparat za pečenje pilića, koji je radio automatski kad se u njega ubaci dinar, koji je tad bio "velik kao kuća"!

            Organizatori svečanosti su poželeli da pečeno pile iz automata prvi proba Predsednik Republike: "Ja nemam dinar", rekao je Tito, a i njegova supruga Jovanka nije imala para, pa je organizator upitao prisutne novinare može li ko od njih da pomogne u razrešenju neočekivane teškoće? "Imam ja!", javi se prvi novinar Ljubiša Milanović.

            Posle su kolege zavitlavale Ljubišu kako nesvakidašnju investiciju nije najbolje iskoristio napisavši, na primer, feljton s naslovom "Kako sam Titu platio ručak"!

            U to vreme, a naročito posle Titove smrti, mnogi koji su se samo našli u blizini doživotnog Predsednika pisali su o tome ne samo članke, nego i knjige pritom ih dobro unovčivši.

Džejmi Oliver

ZAGREBAČKI METRO

U ponedjeljak 4. travnja oko 21 sat na raskrižju Slavonske avenije s Marohnićevom ulicom, kod Hypo centra, nastala je ogromna rupa ili bolje rečeno krater širok četiri metra, a dubok čak sedam metara. No, Zagrepčani, već ionako naviknuti na ovakve bizarne slučajeve, odlučili su se dobro našaliti s ovim novonastalim, oku neugodnim, gradskim "spomenikom" koji će naš grad krasiti do 15. travnja do kada su najavljeni završeci sanacije.

            Internet su preplavile urnebesne prerade fotografija rupe, a mi smo izdvojili one najsmješnije, stoga, uživajte…

Rupa u Zagrebu Autor: Siniša Mareković


Rupa u Zagrebu

Rupa u Zagrebu

Rupa u Zagrebu

Rupa u Zagrebu Autor: Siniša Mareković

Rupa u Zagrebu

(preuzeto sa zagreb.info)

BONUS: Snimljeno u Sarajevu

Rupa u Sarajevu

 

NM 624

AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU

- Voleo bih da ostanem i da vam pomognem da spasavate Galaksiju" – bio je uporan Zaphod i podigao se na laktove, - "ali imam majku i oca svih glavobolja i osećam da je na putu mnogo malih glavoboljica. Ali, kada joj sledeći put bude ustrebalo spasavanje – vaš sam čovek!

            ● ● ●

Iskrivio je lice i onda oborio glavu, a pritom ju je tako vrteo kao da želi da istrese novčić iz kasice.

            ● ● ●

(…) naoružan ničim više do zgrom-i-puc pištoljem i lekom protiv glavobolje.

            ● ● ●

Kada bi sunčev zdrak ikada uspeo da se ušunja čak dotle u kompleks Palate Pravde Agrabutona, okrenuo bi se i smesta tiho išunjao odatle.

Doviđenja i hvala na svim ribama

            Popisni izveštaj, kao i većina takvih dokumenata, stajao je užasno mnogo novaca i nikome nije rekao ništa što ovaj već nije znao – osim da svaka osoba u Galaksiji ima prosečno 2,4 noge i da poseduje hijenu.

            ● ● ●

Jadna, blatnjava prilika, neobično odevena (mokrija od vidre u veš-mašini) autostopirala je kraj puta.

            ● ● ●

Jedan čas baš mu je bilo drago zbog toga. Trenutak ili dva kasnije bilo mu je krivo zbog toga što mu je bilo drago. Onda mu je bilo drago zbog toga što mu je bilo krivo zato što mu je bilo drago pa se, zadovoljan, odvezao dalje u noć.

            ● ● ●

Čak je i zlokobna ptičurina, posađena na šipku iznad bara, prestala da krešti imena i adrese lokalnih plaćenih ubica, što je bila usluga koju je besplatno davala.

            ● ● ●

Njegov glas bio je blago, duboko predenje. Nalik onom blagom, dubokom predenju kada se otvara silos interkontinentalnog balističkog projektila.

            ● ● ●

Ruka je sedela na baru. Primala je narudžbine, delila pića i ubilački se razračunavala sa ljudima koji su se ponašali kao da žele da budu ubijeni.

            ● ● ●

"Veresija?" – kazao je, "Aaaarggggh..." U baru "Kod matorog ružičastog džukca" te dve reči obično su bile povezane.

            ● ● ●

Obazro se po jezivoj skupini pljačkaša, podvodača i muzičkih producenata skrivenih po rubovima mutnih lokvi svetlosti.

            ● ● ●

"Daj da još jednom pogledam taj račun" – reče Ford. Podigao ga je i stao pažljivo da ga proučava.

            Bilo je to podugačko parče papira. Na dnu se nalazio broj što je strašno ličio na jedan od onih serijskih brojeva koji se nalaze ispod stereo uređaja i za koje uvek treba silno vremena da se prepišu na carinsku deklaraciju.

            ● ● ●

Vazduh pun uzbudljivo neprijatnih mirisa, opasne muzike i udaljenih zvukova zaraćenih policijskih plemena.

            ● ● ●

Oglas restorana

"Imam magistraturu iz socijalne ekonomike i umem da budem vrlo ubedljiva.

            ● ● ●

Otvorio je bocu i obrisao grlić peškirom, što je imalo suprotno dejstvo od onoga koje je nameravao jer je stari džanks (piće) trenutno pobio milione klica koje su gradile složenu i prosvetljenu civilizaciju na smrdljivijim delovima njegovog peškira.

            ● ● ●

Rešenje kviza sa treće strane: Gven Stefani (Gwen Stefani, 1969)

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj