Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN721 - Nedelja, 8. IIII 2018./7525.

Logo Leteći bumbar No721

U ovom broju donosimo:

2. Lažne vesti

            Zezancije sa aktuelnim dešavanjima

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

7. Priče iz Lešnikgrada

            Šta veverice rade u slobodno vreme

8. Žensko pamćenje

            Naučno otkriće

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Autor: Sara Andersen

СВИМ ПРАВОСЛАВНИМ ЧИТАОЦИМА ЖЕЛИМО СРЕЋАН УСКРС!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

LAŽNE VESTI

            Na sajtu "Njuz", i još nekima, se često objavljuju jako dobre i smešne lažne vesti, ali su jako kratke pa ih ne možemo objavljivati pojedinačno već će biti u formi feljtona.

 

BEOGRAD, 14. decembar 2012, (Njuz)

            Zbog velikog broja magneta za frižider bračni par Pupovac iz Zemuna prinuđen je da kupi novi frižider, saznaje Njuz. Dubravka i Branko Pupovac smatraju da će novi frižider trajno rešiti njihov problem sa magnetima pošto su kupili najveći koji su uspeli da pronađu.

- U početku je sve to sa magnetima bilo interesantno jer smo ih stalno dobijali od rodbine i prijatelja koji su putovali, a i sami smo ih donosili sa svakog putovanja. Međutim, vrlo brzo smo popunili cela vrata pa smo počeli da kačimo magnete i sa bočne strane frižidera. Čak smo menjali i raspored kuhinjskih elemenata kako bi oslobodili obe bočne strane – rekao je Branko.

            Dubravka je dodala i da su razmišljali da magnete okače na zamrzivač ili čak veš mašinu ali bi su odustali od toga jer bi na taj način magneti izgubili svoju prvobitnu namenu.

– Odjednom smo bili u velikom problemu, nismo znali gde ćemo sa svim magnetima a novi su stizali. Počeli smo da izbegavamo druženja sa ljudima koji putuju jer smo se plašili da će nam doneti magnete. Na kraju smo shvatili da je jedini izlaz kupovina novog frižidera – istakla je Dubravka.

            Bračni par Pupovac je napomenuo da je frižider kupljen od novca koji su štedeli za novogodišnje putovanje pošto su shvatili da je frižider prioritet jer bi, kako su naveli, sa putovanja opet doneli neki magnet.

Soko Sokolović

Beograd

BEOGRAD, 13. decembar 2017, (Njuz)

            Gotovo cela Srbija leži na ogromnom nalazištu bitkoina, potvrdila su istraživanja Rudarsko-geološkog fakulteta (RGF), koji trenutno analizira mogućnosti eksploatacije ovog vrednog resursa. Stručnjaci sa RGF-a otkrili su ogromnu bitkoin žilu koja se pruža kroz kompjutere u celoj zemlji, a za eksploataciju su zainteresovani, između ostalih, i Rusi Amerikanci i Kanađani.

– Iskopavanje bitkoina bi moglo da počne već sutra, ali Srbija za to nema dovoljno sredstava. Zato će najverovatnije ova rudna bogatstva biti data na koncesiju ponuđaču koji na raspolaganju ima najviše kompjutera za iskopavanje, a Srbija će od svakog bitkoina dobiti određeni procenat – izjavio je Tomislav Đerić, jedan od stručnjaka koji je učestvovao u istraživanju.

            Osim bitkoina, utvrđeno je da postoje i bogate naslage valuta lajtkoina i pirkoina, s tim što je njihova vrednost na tržištu dosta manja od vrednosti bitkoina.

– Lajtkoine i pirkoine smo otkrili sasvim slučajno, ali su u pitanju velike rezerve i njih bismo, ako dođe do početka eksploatacije bitkoina, iskopavali sopstvenim snagama jer je njihovo rudarenje dosta lakše i jeftinije – naveo je Đerić i izrazio očekivanje da će eksploatacija digitalnih ruda u narednim godinama povećati bruto-društveni proizvod za oko 20%.

– Ukoliko bismo uspeli da sami iskopavamo i sve bitkoine na kojima leži naša zemlja, niko više ništa ne bi morao da radi. Kompjuteri bi radili sve, a BDP bi za dva meseca skočio za 500%. Dobro, radio bi možda Vučić nešto, ali ne zato što mora nego samo iz navike – zaključio je Tomislav Đerić.

Nenad Milosavljević

BEOGRAD

            Grupa hakera, koja je prošle godine ukrala jednu neemitovanu epizodu serije "Igre prestola", odbila je da ukrade novu epizodu serije "Nemanjići". Kako je saopštila ova hakerska grupa, od krađe su odustali posle brojnih molbi koje su dobili od gledalaca i korisnika torenta.

- Znate kako. Krađa neemitovane epizode "Nemanjića" od RTS-a i nije neki hakerski poduhvat, ali smo to hteli da uradimo čisto treninga radi, da ostanemo u formi. Međutim, posle 31. decembra dobili smo na stotine mejlova i poruka u kojima nas ljudi mole da to ne radimo jer im je i prva epizoda previše i da nemaju želju da gledaju sledeću - kaže jedan od hakera.

            Hakeri navode da im u početku nije bilo jasno o čemu se radi, ali da im je sve bilo jasno pošto su odgledali prvu epizodu.

(Bane Grković; Njuz)

Sneško

ZEMUN, 16. januar, (2018)

            Građanski brak između Ksenije Jorgović (29) i termoakumulacione peći "Magnohrom Kraljevo" sklopljen je rano jutros po lokalnom vremenu u Altini. Jorgovićeva ne krije da je u brak ušla nakon samo nekoliko nedelja zabavljanja, ali da se ni u jednom trenutku nije pokolebala.

- TA peć je ugrejala moje telo, moju dušu i moje srce. To mi se nikada ranije nije desilo i smatram da je to dovoljan znak da ste našli onoga ko je pravi za vas, kaže Ksenija.

            Novopečena mlada dodaje kako može biti potpuno sigurna da je partner "nikada neće izneveriti jer ima doživotnu garanciju". Ceremonija

venčanja je obavljena u krugu najbližih prijatelja i majstora koji su rasklopili TA peć, odneli je u najbližu opštinu i tamo ponovo sklopili. Isti postupak vađenja šamotnih cigli i staklene vune je ponovljen i prilikom vraćanja u stan gde će mladenci i živeti.

(Viktor Marković; Njuz)

BEOGRAD, 24. oktobar 2017, (Njuz)

            Nova ponuda jednog mobilnog operatera obradovaće sve njihove korisnike jer će sada sa dodatnih 6000 minuta u mreži moći da zovu nekoga da bi im prepričavao šta se događa na internetu. Iz kompanije kažu da su se odlučili na ovaj potez kako bi izašli u susret svim korisnicima "koji žele više interneta".

- 6000 minuta svakog meseca je i više nego dovoljno da svaki korisnik ovog paketa u bilo koje doba dana ili noći može da pozove svoje prijatelje i da od njih sazna šta je ko okačio na internet. Ovaj paket je toliko veliki da oni mogu da mu prepričaju i šta su drugi napisali ili okačili na korisnikovim omiljenim sajtovima, kaže se u saopštenju kompanije.

            Stručnjaci se slažu da je zvanje telefonom kako bi se saznalo šta ima na internetu sledeća velika stvar u svetu tehnologije, ali dodaju da ne treba zapostaviti važnost i drugih načina komunikacije.

- Voleo bih da vidim da neki operater ponudi beskonačan broj SMS poruka, jer neki put, na primer, neko ne može da se javi jer je na sastanku, a vi baš morate da hitno saznate šta ima na internetu. U tom slučaju dobro je imati SMS

kako bi ta osoba mogla za vreme sastanka da pogleda šta ima na internetu, i javi vam SMS-om, smatra Zoran Modli, naš poznati ekspert i pionir na polju komunikacija.

            Kako se nezvanično saznaje, ovaj operater je u svoju ponudu uključio i besplatan razgovor o tome šta ima na internetu sa prijateljima bez telefona, "ako se nalazite dovoljno blizu njih da mogu da vas čuju".

Viktor Marković

BEOGRAD, 5. januar 2018, (Njuz)

            U oglasima se ovih dana pojavio ekskluzivni stan na Vračaru, za koji je navedeno da ima predivan pogled na brojne mafijaške obračune koji se očekuju u ovom kraju, saznaje Njuz. Nismo uspeli da otkrijemo u kojoj se tačno ulici stan nalazi, ali je navedeno da ima preko 100 kvadrata i terase koje gledaju na čak dve ulice, čime njegovi 

TLL

Guverner Ilinoisa Pet Kvin → Strašilo

TLL 721

vlasnici mogu da gledaju više potencijalnih lokacija za nove likvidacije.

– Mnogi stanovi na Vračaru nemaju lep pogled zbog brojnih okolnih zgrada, koje mogu da zaklone vidik na neku pacnjavu, dizanje u vazduh, čak i najobičniju tuču. Prednost ovog stana je njegova visina i nešto niže komšijske zgrade, čime posmatrač neće biti uskraćen za sve najzanimljivije obračune – navodi Mirko Vasić, agent za nekretnine.

– Neki smatraju da je 2.900 evra za kvadrat prevelika za ovakav stan, ali oni ne uzimaju u obzir da zgrada ima i video nadzor, i da kamere mogu da snime skoro celu ulicu, čime će vlasnici stanova moći da imaju snimljene i neke buduće pucnjave – dodaje ovaj agent.

            On kaže da je potražnja ogromna i da ne može da postigne da stan pokaže svim zainteresovanim kupcima.

– Vračar je hit u poslednje vreme, jer je u pitanju kraj koji se na svakih nekoliko nedelja pojavljuje u medijima, pa je i normalno da bi svi želeli da tu žive – kaže ovaj prodavac.

Marko Dražić

BEOGRAD, 14. februar 2018, (Njuz)

            Dvadesetdvogodišnja Marina Prostran iz Zemuna zatrudnela je dok je jutros čitala vest o sloganima koji bi trebali da podstaknu rađanje u Srbiji. Ona kaže da je već nakon čitanja prvog slogana osetila mučninu, a kada je posle trećeg shvatila da joj menstruacija kasni obratila se ginekologu.

- Zainteresovala me je vest da su Ministarstvo kulture i Savet za populacionu politiku izabrali slogane koji bi trebali da utiču na povećanje nataliteta jer mi je sama ta ideja delovala urnebesno. Međutim, kada sam pročitala "Rađaj, ne odgađaj" osetila sam mučninu, ali sam mislila da je to zbog toga što sam pojela nešto pokvareno – izjavila je Marina za Njuz.

- Kod "Mama, neću sama; tata, hoću brata" mučnina je postala neizdrživa i otrčala sam do kupatila. I dalje sam bila ubeđena da je to neki stomačni problem sve dok nakon "Dosta reči, nek' zakmeči" nisam shvatila da mi menstruacija kasni nekoliko dana. Odmah sam otišla kod ginekologa koji mi je rekao da sam treća devojka koja je posle 

Majca

današnjeg čitanja slogana ostala u četvrtoj nedelji trudnoće – rekla je Marina.

            Slavica Đukić Dejanović, član žirija za izbor slogana, izjavila je da je zadovoljna načinom na koji oni deluju i istakla je da će uskoro biti raspisan konkurs za izbor slogana koji će biti od pomoći roditeljima čija deca ne dobiju mesto u vrtiću.

Soko Sokolović

BEOGRAD/LOS ANĐELES, 18. februar 2018, (Njuz)

            Serija "Nemanjići – rađanje kraljevine" nominovana je za Oskara u kategoriji "Premontiravanje", saopštila je rano jutros američka Akademija filmskih umetnosti i nauka koja i dodeljuje ovu prestižnu nagradu. Filmski i televizijski kritičari s oduševljenjem su dočekali ovu vesti uz konstataciju da bi sve osim da "Nemanjići" dobiju oskara bila nepravda.

            Čuveni filmski kritičar Ričard Korlis napisao je povodom serije "Nemanjići" da je na

delu izgradnja imaginarijuma od čije uravnoteženosti u prikazivanju istorije, političke dimenzije, lične drame i romanse zavisi i trasiranje budućih bavljenja tim vremenom u filmovima i TV serijama.

            Reditelj Stiven Spilberg ocenio je da je premontiravanje "Nemanjića" u rangu sa pronalaskom ton filmova, dok je kultni reditelj Kventin Tarantino izjavio da je i sâm želeo da pravi film ili seriju o Nemanjićima, ali da je sada odustao.

– Samo bih bio bleda kopija – kratko je rekao Tarantino.

            Autori sada već čuvenog serijala "Igre prestola" Dejvid Beniof i Danijel Vajs izjavili su da, iako je najavljeno, osma sezona neće biti emitovana 2019. godine.

– Za sada odustajemo od snimanja novog nastavka već ćemo prvo da premontiramo prethodnih sedam sezona. Gledajući "Nemanjiće" shvatili smo koje sve neverovatne mogućnosti sa sobom nosi premontiravanje – naveli su autori "Igre prestola".

Bane Grković

Članovi SDA otišli na proslavu St. Patricks, misleći da se radi o skupu podrške za Bakira (karakter.ba)

            Članovi Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije neugodno su ostali iznenađeni kada su posjetili proslavu tradicionalnog irskog blagdana Dana Svetog Patrick-a noseći zelene majice svoje matične partije.

- Dobili smo dojavu da neko organizuje skup Zelenih pa smo pretpostavili da se radi o skupu podrške za dragog nam vođu te smo se skupili u rekordnom vremenu, skupa sa rekvizitima i svim raspoloživim zelenilom. Ostali smo iznenađeni jer izgleda da je ovo skup za nekog Patricka, garant je iz HDZ-a - rekao je za naš portal Ibrahim iz Konjica.

            Iz organizacija proslave St. Patricks dana nisu imali neki poseban komentar, osim što su rekli da je svaki zeleni prijatelj i njihov prijatelj, ali ne razmišljaju o ulasku u bližu saradnju s njima.

Slaven Brnjaković

BEOGRAD, 29. mart 2018, (Njuz)

            Čovek srednjih godina, čiji identitet još uvek nije utvrđen, viđen je juče oko podneva kako pije pivo ispred dragstora na Karaburmi, što prema tradicionalnom verovanju i zvanično označava početak proleća. Ljudi koji žive u komšiluku kažu da se ova zima baš odužila i da su svakodnevno gledali u pravcu dragstora u nadi da će videti lokalne alkose.

- Delovalo je u nekoliko navrata da se vreme popravlja i da je zima gotova, ali kako nismo videli nijednog alkosa, znali smo da još uvek nije došlo proleće i da nam ne gine još neki sneg – izjavio je komšija Zdravko.

            Prodavačica u dragstoru kaže da je lokalnu ekipu alkosa viđala u nekoliko navrata kako ulaze i taman kada bi se ponadala da će tražiti nekoliko flaša zidarskog piva, ili "unuče" vinjaka ili votke, oni bi zatražili neku namirnicu koja nema nikakve veze sa dolaskom proleća, poput hleba ili WC papira.

- Kada mi je juče rekao "jedno pivo" i da će vratiti flašu za pola sata, samo što ga nisam izljubila. 

Staropramen

Odmah sam znala da mogu da spakujem zimske stvari – kaže prodavačica Rada Obradović. Ona navodi da se i ove godine potvrdila istinitost ovog veorovanja i da je već jutros osetila sve znake dolaska proleća, čula je cvrkut ptica, videla prve maslačke i osetila miris urina iza dragstora.

Marko Dražić i Jovana Lakić

LG 721

BEOGRAD, 29. mart 2018, (Njuz)

            Radivoje Marjanović iz Beograda primljen je na radno mesto u Železnicama Srbije najviše zahvaljujući tome što je na razgovor za posao zakasnio dva sata.

– Imali smo dosta kandidata, ali se nijedan nije izdvojio svojim kvalitetima – priča Bogdan Sretenović član komisije koja je ocenjivala kandidate – Radivoje je u jednom momentu zvao, izvinio se i najavio da će kasniti petnaest minuta. To nas je već zaintrigiralo. Posle nekih 45 minuta se opet javio i rekao nam da će stići za pola sata. Sedeli smo, čekali, nalazili načine da potrošimo vreme, na kraju smo se prilično unervozili, a neki članovi komisije su već želeli da odu kada se 

Radivoje konačno pojavio. Odmah smo mu dali da potpiše ugovor jer smo bili svesni da boljeg kandidata nećemo naći – kaže ovaj iskusni stručnjak.

            Radivoje priznaje da je oduševljen novim radnim mestom i mogućnostima koje mu on pruža.

- Oduvek su me zanimali vozovi. Kao dete sam se igrao dolaska sa nnjima, kasnije putovao po Srbiji i, na neki način, srodio sa železnicom. Zato sam toliko žarko i želeo ovaj posao. Za sada sam prezadovoljan uslovima i atmosferom u firmi. Malo je nezgodno što kolege uglavnom srećem u prolazu, mada uvek nađemo vremena da zastanemo i popričamo bez obzira koliko hitan bio posao koji nas čeka – ispričao je ovaj mladić.

Bojan Savić

ČAČAK, 27.mart 2018, (Njuz)

            Bračni par Zorana i Miloš Petrović doneli su sinoć na svet mališana od tri kile i dvesta grama, dugačkog 51 santimetar, koji je dobio ime Četvrto, saznaje Njuz. Mali Četvrto Petrović je dobro i očekuje se da će za dva dana sa majkom doći kući. Njegov otac kaže da su mesecima planirali da dečaku daju ime Luka, po njegovom dedi, ali da su pre nekoliko dana promenili odluku kada su slušali konferenciju za štampu predsednika Aleksandra Vučića.

- Čuli smo da će se za prvo dete dobiti 100.000 dinara, što je prilično dobra suma novca, ali ni blizu cifre od 18.000 dinara mesečno narednih deset godina. Jedini problem je što se taj novac daje za četvrto dete, pa smo odlučili da odmah imamo četvrto dete – izjavio je Miloš. On napominje da je predsednik rekao da se za četvrto dete dobija ovaj novac, ali da nigde nije precizirao šta to tačno znači.

- Neki mi kažu da se ovo ne odnosi na moj slučaj, ali ne razumem šta je ovde sporno. Ako je Vučić rekao da se za četvrto dete dobija taj novac, a ako ja imam dete kome će sutra u svim dokumentima pisati da je Četvrto, kako ja to ne mogu da ostvarim pravo na ovaj novac – kaže naš sagovornik i napominje da je plan njegove žene i njega da se sledeće dete zove Treće, čime će narednih deset godina dobijati po 100 evra mesečno, dok je za treće i četvrto dete nebitno ime, jer će, ma kako se bude zvalo, sledećih deset godina dobijati najavljeni novac.

Marko Dražić

Kako će sarajevska žičara stvoriti 150 000 radnih mjesta (karakter.ba)

            Danas je na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva raspravljano o cijenama za trebevićku žičaru. Predložena je početna cijena od 20,00 KM za povratnu vožnju, a strancima da bude i skuplje. Kako su istakli iz Gradskog vijeća 

razlog za ovako visoku cijenu je želja da žičara kroz dvije godine pokaže svu svoju neisplativost i da bude primorana na obustavu rada, a na poslijetku i za rušenje.

- Ukoliko žičara ne ispuni očekivanja morat ćemo je srušiti zbog preskupog održavanja, na taj način ćemo moći uposliti ponovo svoje partnerske firme za demontažu i zaposliti još više ljudi u tom periodu. Sve to radimo u cilju zapošljavanja 150.000 ljudi koje smo obećali u Zetri - rekao je u svom obraćanju gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

            Podsjećamo da bi žičara sa radom trebala početi 6. aprila i za sat vremena bi mogla prevesti 1.200 putnika, odnosno za manje od dvije godine će prevesti sve putnike koji mogu platiti ovu cijenu nakon čega će postojanje žičare i postati nepotrebno.

Oglas za posao

Skaka: Dođite trebevićkom žičarom na Jahorinu i uživajte u lijepom danu (karakter.ba)

            Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka svečano je otvorio danas trebevićku žičaru te pozvao sve građane da dođu uživati u lijepom danu: "Konačno se žičara vratila u Sarajevo. Pozivam sve da ovom našom trebevićkom žičarom dođu ovdje i uživaju u prelijepom danu na Jahorini" - rekao je Skaka.

            Podsjetio je i da su današnje vožnje besplatne za sve. "Vožnja je besplatna ali samo danas, pa ne morate kontati kako da se prošvercate, da visite sa gondola, lažete da vam je 7 godina" - izjavio je gradonačelnik Sarajeva

            Na opasku prisutnih da trebevićka žičara ne vodi na Jahorinu nego na Trebević, Skaka je rekao da se zbunio te dodao da ni Ajfelov most i Latinski most nisu u Ajfelu i Latini nego u Sarajevu te se to svakome moglo desiti.

ŽENSKO PAMĆENjE

            Naučnici su nedavno dokazali da iz nekog razloga, đavo bi znao kog, žene bolje pamte od muškaraca. Kao da im je za to bila potrebna nauka.

- Recimo, za razliku od mene, moja majka se seća kako mi je menjala pelene.

- Za razliku od mene, moja žena pamti naš prvi poljubac. Ja ga se ne sećam jer nas je na delu zatekao njen tadašnji muž. Ne sećam se ni njegovih batina.

- Moja žena pamti i svaki detalj sa naše svadbe. Ja se ne sećam ni momačke večeri. Ne sećaju se ni moji drugari, ali striptizeta nam je ujutru rekla da tu noć nikada neće zaboraviti.

- Moja tašta se uvek seti mog rođendana. Ja njenog – nikad!

- Moja koleginica pamti našu prvi emisiju. Ja sam već zaboravio i onu od juče.

- Moja frizerka pamti kad me je prvi put šišala. Ja se više ne sećam ni kad sam oćelavio.

- Moja rođaka pamti kad mi je pozajmila pare. Ja sam već zaboravio i na šta sam ih potrošio.

            Naučnici su dokazali da iz nekog razloga, đavo bi ga znao kog, žene pamte bolje od muškaraca. Jaki su mi to naučnici kad sam, evo, to dokazao i ja!

(autor: Aleksandar Stojadinović; "Blic", rubrika "H-umor"; 16. XII 2017.)

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj