Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

Nedelja, 19. IX 2004.

Logo Leteći bumbar 028

U ovom broju donosimo:

1. Kako učiti

2. Vijesti iz BiH

4. Vesti sa radija

7. Biseri i lapsusi (188-202)

KAKO UČITI

1. Sedite u pravu, udobnu stolicu na dobro osvetljenom prostoru sa dosta sveže naoštrenih olovaka.
2. Pročitajte štivo pažljivo, da budete sigurni da ste razumeli.
3. Prošetajte do aparata za kafu radi bolje koncentracije.
4. Siđite sprat niže u povratku i posetite prijatelja iz razreda. Ako vaš prijatelj nije ni izvadio svesku možete zajedno otići do McDonald's-a i kupiti hamburger da bi bolje održali koncentraciju. Ako ti prijatelj pokaže svoj referat, otkucan, sa proredima, i garažiran u one iritirajuće providne fascikle, ostavite ga na miru.
5. Kada se vratite u vašu sobu, sedite u pravu, udobnu stolicu na čistom, dobro osvetljenom prostoru sa dosta sveže naoštrenih olovaka.
6. Pročitajte vaše štivo ponovo dok ne budete sigurni da ste sve razumeli.
7. Proverite e-mail i odgovorite svima koji su vam poslali pismo.
8. Znate, niste pisali onom dečku kojeg ste upoznali u kampu još od IV razreda… Bolje bi bilo da napišete to pismo sada nego da vam se vrzma po glavi i ometa koncentraciju.
9. Proverite vaše zube u ogledalu u kupatilu.
10. Preslušajte vaš omiljeni CD i to je to. Mislim, kad bude gotov vi počinjete sa radom.
11. Preslušajte još jedan.
12. Proverite ponovo da li vam je stigao još koji e-mail.
13. Poređajte CD-e po abecednom redu.
14. Nazovite vašeg prijatelja sa drugog sprata i pitajte ga da li je počeo sa pisanjem. Izmenjajte nekoliko pejorativa i derogativa u vezi vašeg profesora, kursa, univerziteta i sveta uopšte.
15. Sedite u pravu, udobnu stolicu na dobro osvetljenom prostoru sa dosta sveže naoštrenih olovaka.
16. Pročitajte štivo ponovo, kotrljajte reči preko jezika.
17. Proverite ponovo e-mail da bi bili sigurni da vam neko nije poslao neku hitnu poruku u međuvremenu.
18. Pregledajte novine i proverite da ne propuštate nešto interesantno na televiziji.

VAŽNO: Kada morate da uradite referat za manje od 12 sati, sve na TV-u od "Masterpiece Theater" to "Poručnika Prestona od Jukona" je stvarno interesantno sa ovim izuzecima: Turneja profesionalnih kuglaša, emisije o ručnim radovima i konfekciji, ili bilo koji film gde glumi  Don Ameche.
19. Odgledajte zadnji sat "Soul Brother of Kung Fu" na kanalu 26.
20. Nazovite vašeg prijatelja sa trećeg sprata da mu javite da ide ta emisija. Prodiskutujte o njenom zapletu.
21. Pregledajte vaš jezik u ogledalu u kupatilu.
22. Pregledajte cimerov album sa slikama. Pitajte ko je ko.
23. Sada sedite i razmislite malo o vašim planovima za budućnost.
24.
Otvorite vrata i proverite da nema nekih misterioznih stranaca u mantilima koji špijuniraju po hodniku.

25. Sedite u pravu, udobnu stolicu na dobro osvetljenom prostoru sa dosta sveže naoštrenih olovaka.

Privremena tetovaža

26. Pročitajte štivo još jednom, čisto reda radi reda…
27. Proverite vaš e-mail.
28. Odgurnite se u stolici preko sobe, prema prozoru i gledajte zalazak sunca.
29. Lezite licem zagnjurenim u jastuk i plačite.
30. Skočite i napišite referat.
31. Otkucajte ga i predajte ga u poslednjem momentu.

VIJESTI IZ BiH

Slušate jutarnji program radija HERZ. Danas je 15.07.2016. Sunčan je dan, temperatura je 37°C i pravi je dan za odlazak na more. Slijede vijesti. Danas se obilježava 5. godina od ulaska Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju. U Sarajevu se održava prijem na kojem će predsjednik BiH g. Jakob Goldstein u posjetu primiti predsjedavajućeg Europske Unije g. Edgarasa Raškaukasa, inače litvanskog predsjednika. Kako saznajemo od glasnogovornika ureda predsjednika, na tom sastanku će se razgovarati i o krizi u bivšem SAD-u nakon što su se bivše savezne države Hawai'i i Florida odcijepile i proglasile monarhiju na svojim teritorijima. Razmatrat će se i slanje bosansko-hercegovačkih mirovnih trupa u Nizozemsku gdje već drugu godinu bjesni rat. Naime, nakon propalih pregovora između ljutih neprijatelja Nizozemske s jedne i Belgije i Luksemburga sa druge strane jedina preostala solucija je slanje mirovnih trupa u okruženu enklavu Rotterdam. Za sve one koji se ne sjećaju rat je izbio kada je bivši srpski predsjednik Slobodan Milošević dobio nizozemsko državljanstvo nakon dugogodišnjeg boravka u tamošnjim zatvorima, i pobijedio na predsjedničkim izborima. Tada je iz zatvora objavio rat Belgiji i Luksemburgu zbog, kako je rekao, "historijskih pretenzija te dve zemlje na vekovna holandska ognjišta".

Sa politike pređimo na privredu. U Mostaru se sve priprema za proslavu izlaska 200 000. primjerka automobila marke Daimler-Chrysler-Zastava. Direktor kompanije Al-Auto g. Mijo Brajković je istaknuo da nijedna revizija neće ugroziti opstanak ove firme. Njegov zamjenik Edhem Bicakčić se sa tim složio i dodao kako je privredna utrka Al-Auta i Željezare Zenica primjer razvijene bosansko-hercegovačke ekonomije.

Sada i malo loših privrednih vijesti. Radnici Polihema još uvijek su u štrajku glađu koji traje već 15 godina. Iako je na prostoru njihove bivše fabrike sagrađen botanički vrt, oni se još uvijek nadaju povratku na posao.

Vinarska kompanija "Osman Pirija" iz Mostara na natjecanju u francuskom Toulouseu je dobila prestižnu nagradu "Zlatni grozd" za najbolje bijelo vino na svijetu. Također je navedeno kako bjelopoljski vinogradi mogu konkurirati po kvaliteti vinogradima u Champagni.

           Vijesti iz kulture i filma. BH-režiser Danis Tanović je osvojio svog 6. Oscara na sinoćnjoj dodjeli nagrada u ratom razrušenom Los Angelesu sa svojim art-filmom "Razmišljanja gatačkog sivog govečeta". U ovom napetom i vrlo dobrom filmu glavnu ulogu je ostvario stari lisac Brad Pitt koji glumi čobana u istočno-hercegovačkim vrletima. Njegova partnerica u filmu Cameron Diaz je, unatoč poznim godinama, dobila Oscara za ulogu nevesinjske seljančice Ragibe koja spašava goveče iz vrtače i pritom se zaljubljuje u Savu kojeg glumi Brad Pitt. Nakon što je izašao na binu Danis je uzviknuo "This is for Herzegovina, this is for Gacko".

            Iz sporta vrlo dobre vijesti. Nakon pobjede nad Juventusom od 3:0 na stadionu "White Hill Arena" u Mostaru, Velež se u finalu Lige prvaka sastaje sa Zrinjskim iz Mostara koji je na Old Traffordu zabilježio pobjedu od 4:2 nad Manchester Unitedom. Golove za Velež su postigli Hrvatinić, Achunbeke i Radosavljević. Strijelci za Zrinjski protiv Man Uniteda su bili Kadić, Hadžiomerović, Rodrigo Santos Vicario i neuništivi veteran Marco di Vaio. Direktor Veleža g. Blaž "Baka" Slišković i predsjednik Zrinjskog dr. Safet Oručević su se umalo fizički sukobili na sastanku ovih dvaju klubova. Razlog incidenta su riječi Bake Sliškovića kako je Zrinjski potkupio glavnog suca za finale izvjesnog Rusa Potkupljivova sa dvije bunde, šubarom i bocom rakije (domaće).

To su bile vijesti za danas. A sada na autocestu Brčko-Ploče i za 15 minuta smo u Zaostrogu. Tonac, hajde pusti onu pjesmu od Fude Bačkovića što je pobijedila na Euroviziji. "Taxi, trebo mi skoro svaki dan, godinama čekam, sad ostao sam..."

VESTI SA RADIJA

[kolekcija vesti sa sajta Indexovog radio pozorišta, još dok su se bavili radio-predstavama]

 

 Francuski predsednik Bombak Hiroširak juče je izvršio podvodnu nuklearnu probu u svojoj WC šolji. Kako ocenjuju aktivisti "Grinpisa", ta eksplozija je ustvari jedno veliko sranje.

 Poznati latinoamerički diktator Franjoče juče je proglasio svoju zemlju za banovinu, a sebe za bana iste. Posle svečanog proglašenja, ban Franjoče je izjavio da ono što je oduvek želeo da bude je-ban. I za gledaoce koji su se kasnije uključili - ban Franjoče je izjavio da ono što je oduvek želeo da bude je-ban.

Pogrešan miš

Premijer Krajinko Marnjalović danas je u Čačku svečano otvorio fabriku čačkalica. Predajući fabriku na upotrebu, drug premijer je obećao skoro ukidanje sankcija na izvoz čačkalica i ostalih proizvoda teške industrije. Direktor fabrike čačkalica se zahvalio premijeru i izjavio da je pečenje već spremno, pa da požure da se ne ohladi.

 I na kraju, vesti iz sporta.

 Rezultati utakmica otvorenog prvenstva JuLoslavije:

Dinar - Marka 3 prema 1

Avramović - Girice takođe 3 prema 1

Avramović 2 - Hamburger isto takođe 3 prema 1

Susret Devalvacija - Inflacija je odložen zbog kiše.

 Danas je u 15 časova i 10 minuta došlo do udesa letećeg ćilima, registarski broj 25-V-1892, koji je

saobraćao na liniji Kapošvar - Zagreb - Ljubljana. Po mišljenju našeg vojnog komentatora Ratoslava Lazarskog, leteći ćilim je sâm sebe srušio.

 Bed ivning, dragi gledaoci! U Crnačkoj Autonomnoj Oblasti Harlem večeras je došlo do žestokog okršaja između snaga lojalnih krnjem Stejt Departmentu i paravojnih formacija pod komandom MC Hamera. Do sukoba je došlo posle odluke krnjeg Stejt Departmenta o oduzimanju vokmena pripadnicima crnačkog naroda. Predsednik vlade CAO Harlem, gospodin Majkl Džekson, naredio je postavljanje barikada sa kojih će se, do ispunjenja zahteva, emitovati isključivo Rep-muzika.

 Na zapadno-kalifornijskom ratištu ni danas nije bilo mirno. Sa položaja u kineskoj republici Kineska četvrt i večeras je otvarana vatra na jedinice Američke nacionalne armije. Na sve provokacije Američka nacionalna armija uzvraća precizno i nepogrešivo, a moral njenih pripadnika je na najvišem nivou. Komandant holivudskog korpusa, general Stiven Spilberg doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji na teritoriji Glumačke Autonomne Oblasti Beverli Hils. Svima koji se ne odazovu na mobilizaciju biće ukinuto sledovanje lakih droga.

 Noćas je prekršeno primirje u naseljima Grinič Ilidža, Grinič Amidža i Grinič Daidža. Odbrambene snage ova tri naselja sukobile su se zbog nameštenog referenduma za izbor mesnog šerifa. Nelegitimno izabrani šerif, gospodin Džon Vejn, odbija da podnese ostavku sve dok ne prestanu sukobi

 Oklopne divizije RAMBO I, RAMBO II i RAMBO III, u sadejstvu sa pešadijskim bataljonima ROCKY I, ROCKY II, ROCKY III, ROCKY IV i ROCKY V, i uz vatrenu podršku eskadrile TOP GUNJ, oslobodile su San Francisko od paranoične formacije ANĐELI PAKLA. Motorizovane brigade MAD MAX I i MAD MAX II obezbeđuju evakuaciju stanovništva iz San Franciska u pravcu Floride i Havajskih ostrva.

 U Tirani je ovih dana otvoren prvi porno bioskop. To je samo korak dalje u procesu demokratizacije koji je započet kupovinom prve porno video kasete za potrebe Ministarstva kulture. Posle prve projekcije u novootvorenom i zasad jedinom bioskopu u zemlji, građani Tirane su bili zaprepašćeni činjenicom šta se sve krije ispod ženskih krem mantila.

 Predsednik Saveza Američkih Socijalističkih Država i predsednik Sjedinjenih Sovjetskih Država potpisali su danas samoupravni sporazum o udruživanju u jedinstvenu federaciju na celoj svojoj teritoriji. Kako saznajemo iz režije, ova vest je čista izmišljotina i urednik "Dnevnika" će najebati zato što je emitovana.

 Na teritoriju Svemirske autonomne pokrajine Mars, u blizini Asteroid-sitija, sinoć je sleteo identifikovani leteći objekat. Po izjavama očevidaca letilica je bila plavo-belo-crvene boje i imala je registarski broj YU 1990. Iz nje je izašlo oko dvadeset miliona zemljana, visokih od jedan i po do dva metra, koji su nosili i uzvikivali parolu: "Bolje Mars, nego Marks!". Kako su izjavili novinarima Marsovske pres agencije, razlog njihovog dolaska na Mars je nepostojanje uslova za život na njihovoj planeti Zemlji.

 Prelazimo na vesti sa Zemlje.

 Iz Narodne banke Avnoslavije dobili smo informaciju da će ovih dana biti puštena u opticaj novčanica od tri i po dinara. Na prednjoj strani imaće lik Miki Mausa, a sa zadnje strane nalaziće se panorama Diznilenda. Ova dva motiva za novu novčanicu pobedili su na međunarodnom konkursu za simbol i maskotu naše privredne reforme. Ovime su ujedno i demantovane glasine da je za maskotu izabran Dante Čvarković.

 Danas je svečano otvoren beogradski metro. Predajući metro na upotrebu beograđanima, drug Pacoje Krtičić, direktor preduzeća "Rovarenje-inženjering", koje je bilo glavni izvođač radova, istakao je da je ponosan što je ovaj veliki poduhvat završen u rekodnom roku od samo dve godine i 196 meseci. Kako se predviđa prva probna vožnja metroom obaviće se već za 25 godina, za kada se planira uvođenje struje i postavljanje šina. Dotle se preporučuje građanima da pri silasku u metro ponesu gumene čizme, baterijsku lampu i hranu za dva dana. Inače, završetkom metroa prilično će se smanjiti gužva na beogradskom kosmodromu.

 Preduzeće "Taljiga-kars" iz Bukvišta zaključilo je ugovor sa američkom firmom "Tri livade korporejšn" o izvozu zaprežnih vozila od 2000 kubika na američko tržište. Predstavnik američkog partnera, gospodin Vilidžmen, izjavio je da je prezadovoljan ekološkim prednostima i konforom koji pružaju naša zaprežna vozila. U njih je ugrađena najsavremenija oprema, počev od automatskog rasterivača muva sa zaprege, pa sve do infracrvenog fenjera sa leve strane, to jest, kod modela za britansko tržište - fenjera sa desne strane. Potrošnja zaprežnih vozila marke YUGO SIMENTAL je svega pet naramaka sena na sto kilometara.

 U prodavnicama širom zemlje uskoro će se pojaviti električna energija i dnevna štampa uvezene iz Singapura, koje će se prodavati po 150% nižoj ceni od domaćih proizvoda. Ovo je još jedan od poteza savezne vlade u cilju suzbijanja monopolskog ponašanja na tržištu.

 To je bilo sve u ovom izdanju Dnevnika. Podsećamo vas da u emisiji "25 sati" možete videti širi izveštaj o poseti Ričarda Girtona.

Potrovani gled... izvinite, poštovani gleda očevi... opet sam se zajebao! Poštovani gledaoci, dobro veče! Kao što znate, a bolje bi vam bilo da znate, danas je rođendan druga Miška, pa mu ovom prilikom želimo da nas bar još sto godina vodi putem sreće i blagostanja. Jutros je u naš glavni grad stigla Pašteta gadosti, pa je tim povodom priređen bogat kulturno-umetnički program. Dok pratite snimak srdačnog dočeka Paštete, da kažemo da će njen poslednji nosilac, koji će imati tu sreću i čast da je preda drugu Mišku, biti dvadesetosmogodisnji pionir Srbožder Belokapići, pobednik ovogodišnjeg takmičenja "Miško - rezolucija - sir". Uključićemo na trenutak naše kamere na stadionu Avnoslavijske narodne vojske 

Brijanje sa kamerom

da vidimo kakva je atmosfera pred večerašnji veličanstveni splet.

 Dobro veče, kako kome, dragi gledaoci. Stadion je ispunjen do poslednjeg mesta, što i nije čudno s obzirom na to da su ulaznice deljene besplatno i da večeras nema ničeg pametnog na televiziji. Dakle, nažalost, sve je spremno za večerašnji splet povodom Miškovdana. Ovi jadnici na tribinama i na terenu jedva očekuju da se kroz pola sata pojavi i drug Miško u svečanoj loži, pa da cirkus bude kompletan...

 Hvala našem reporteru na poslednjem javljanju u svojoj karijeri i poželimo mu prijatne dane u Padinskoj skeli. A mi nastavljamo sa "Dnevnikom". Danas je drugu Mišku uručen i po petnaesti put orden narodnog junaka. Drug Miško se tim povodom zahvalio sledećim biranim rečima.

(FON PRIJEMA)

JOŽINGTON: Meni je neizmjerno drago što ste me, evo, tek petnaesti put odlikovali ordenom Navodnog junaka. Zato, hvala svima onima koji su spontano podržali moju inicijativu za ovo odlikovanje. Međutim, ni ostali građani Avnoslavije ne treba da brinu. Imaće i oni prilike da pokrenu slične inicijative, što im je osigurano ustavnim pravima i slobodama, među kojima posebno ističem pravo da me izaberu za guvernera bez ograničenja trajanja mandata. U svakom slučaju, neće biti problema za realizaciju svih njihovih demokratskih zahteva za dodjelu odlikovanja, jer, ako zatreba, sašiću još koju uniformu, pošto na postojećim ima još malo mjesta za ordene.

 Dobro veče, poštovani gledaoci! Najpre moram da vas upozorim na dve stvari: prvo - nije lepo što svako veče u ovo vreme stavljate lavor ispod televizora, a drugo - ja nisam Žele Zeka, nego Gnusan Brukić, pa shodno tome očekujem da večerašnje izdanje "Davljenika" shvatite najozbiljnije. Takođe sam prinuđen da demantujem glasine da ja najčešće vodim "Davljenik", jer to niko drugi neće da radi. Naime, jedini razlog mog čestog pojavljivanja je taj što sam ja najlepši u redakciji Dezinformativnog programa, za šta imam i lekarsko uverenje. A sada da pređemo na najvažnije događaje dana. Naš voljeni Vođa danas, nažalost, nikoga nije primio u zvaničnu i prijateljsku posetu, iako se mnogo njih otimalo o tu čast. Zato smo prinuđeni da vam u današnjoj udarnoj rubrici "Iz Njegovog života" emitujemo samo desetominutni snimak Vođe koji razgovara sâm sa sobom na kanabetu. Toliko o najznačajnijem događaju dana, prelazimo na ostale manje važne vesti iz sveta.

 Sudeći po izveštajima stranih novinskih agencija, na ulicama iračkog grada Basna dogodio se narod, i to irački. Nekoliko hiljada nezadovoljnih građana južnih iračkih provincija uzvikivalo je i nosilo parole "Nećemo Gadama, hoćemo Buša, narod se gnuša!" i "Živela osma sednica Saveta bezbednosti!". Irački vođa, Gadam Guzein, je oštro osudio ove demonstracije protiv njegove vladavine, jer narod predhodno nije tražio dozvolu da bude nezadovoljan. Zato je naredio Republikanskoj gardi da interveniše, jer demostranti nisu poštovali odluku po kojoj se takve manifestacije smeju održavati samo na Ušću - Eufrata u Persijski zaliv.

 (PLAČE) Izvinite, dragi gledaoci, pogodila me ova spontana reakcija progresivnih slojeva našeg naroda... samo trenutak, da obrišem naočare od suza, pa ću nastaviti sa vođenjem emisije... (BRIŠE NOS) Izvinite, ja bučno brišem naočare. Verujte mi, nije lako posle ovako potresnih telegrama baviti se tako beznačajnim stvarima kao što su penzije. Pogotovo ako se radi o reakciji nesavesnih i izmanipulisanih penzionera, koju, eto, silom zakonskih prilika, objavljujemo, doduše, skraćenu za suvišne detalje.

 Udruženje penzionera, pod rukovodstvom Mirka i Slavka, najavilo je generalni štrajk ukoliko im u narednih šezdeset dana ne budu isplaćene penzije. Navedeni rok je postavljen na osnovu naučnih istraživanja o maksimalnom vremenu koje ljudski organizam može da izdrži bez hrane. Za postojeću situaciju sa isplatom penzija optužujemo... aha, ovaj deo ne treba... da vidimo dalje... aha, evo odavde - dakle, u slučaju da budu prinuđeni na generalni štrajk, penzioneri će, osim obustave igranja domina i šaha, bojkotovati kako mitinge podrške, tako i predstojeće izbore, pa neka se oni... i ovo ne treba... Smrt fašizmu - penzije penzionerima! - kaže se u saopštenju koje su potpisali Mirko i Slavko.

 Predsednik Gručo Marks primio u posetu svastiku i sestru od tetke. Istaknuta je obostrana zainteresovanost za kafu i slatko.

 Predsednik Gručo Marks dao intervju za list "Ribolovačke priče", u kom predviđa skoro ublažavanje lovostaja.

 Predsednik Gručo Marks svečano otvorio novu kutiju farbe za brkove. Otvaranju je prisustvovala ministarka za odnose.

 Kućni savet bednosti Ujedinjenih racija doneo je Rezoluciju XXL kojom se ukidaju sankcije za odliv mozgova u periodu od 19.30 do 20.00 svakog dana. Specijalni izaslanik, gospodin Popuši Pakašlji, istakao je da će ova odluka znatno doprineti.

BISERI I LAPSUSI (188-202)

1. Mislim da nismo pogrešili što smo im oteli ove divne predele. Mnogim ljudima je trebala zemlja, a Indijanci su je sebično čuvali samo za sebe.  John Wayne
2. Kad god gledam TV i vidim onu mršavu, gladnu decu iz celog sveta, ne mogu da ne zaplačem. Mislim, volela bih da budem tako mršava, ali ne sa svim tim muvama i smrću i ostalim stvarima. 
Maraja Keri

3. Dokle god su matematički zakoni pouzdani, nemaju veze sa realnošću, a dok su u vezi sa realnošću, nisu pouzdani.  Albert Einstein

4. Sex je jedan od devet razloga reinkarnacije ... ostalih osam su nebitni.  Henry Miller

5. Čovek sedi sa lepom devojkom sat vremena i izgleda kao da je proslo 5 minuta. Ali, kažite čoveku da sedi na ringli 5 minuta i izgledaće mu kao da je prošlo sat vremena. To je relativnost.  Albert Einstein

6. Uvek dobijem ono što želim, zato što uvek želim ono što dobijem.  Tim Bischoff

7. Ja nemam nikakve predrasude - sve ljude podjednako mrzim.  W. C. Fields

8. Sve životinje su rođene jednake, ali su neke jednakije od drugih.  George Orwell, "Životinjska farma"

9. Put dobrih namera je popločan paklom.  Spencer Ante

10. Ako neko ima slabo srce, može da stavi ovaj senzor tokom noći. Za vreme sna, on će da beleži stanje srca, i kad se korisnik probudi mrtav, izdaće izveštaj.  Mark S. Fowler, direktor FCC

11. "Antidotes are what you take to prevent dotes."  Anon

Idealan suprug
12. Ne bi ni slona pogodili sa te razd...  Poslednje reči Johna Sedgwicka, generala u američkom građanskom ratu

13. Očajnički pokušavam da shvatim zašto su kamikaze nosile šlemove.  Dave Edison

14. Da nije izmišljena struja, sad bi smo gledali TV sa svećama.  George Gobel

15. Banka je mesto gde vam pozajme novac ako uspete da dokažete da vam ne treba.  Bob Hope 

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj