Dudd Sul, 5. II 2006. [Chwefror 5ed]

Logo Leteći bumbar 100

U ovom broju donosimo:

2. Molba za posao

            Molba koja već neko vreme kruži netom (primi meeeeee!)

4. Reč uredništva

            Povodom 100-og broja

4. Učimo klingonski               Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            Nekoliko fraza za Treekie-je

5. Novinarske besmislice

            Iz "Slobodne Dalmacije" i "Jutarnjeg lista"

7. Ljubavno pismo

            Ljubavno pismo koje je kružilo među omladinom 1974-75

7. Stari zanati

            Članak o starim zanatima [iz časopisa "Bager"]

8. Filozofiranje                        Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            191 filozofska misao (90-111)

Kidnapovan

MOLBA ZA POSAO

(prim. red.: kad se saberu sva lupetanja, ukratko, sve je po principu "Zin'te usta, hvalite me")

******* Zagreb d.o.o.

×××××, obj. 1

10 000 Zagreb

Željka **********

Bosutska ++

10 000 Zagreb

GSM: 091/+++ ++++

Poštovani profesionalci iz ******* Zagreb d.o.o.!

            Ja sam Željka **********. Šaljem Vam svoj životopis, u kojem ću opisati svoje obrazovanje, uspjehe, kvalitete, želje i ambicije, jer mi je najveća želja i ambicija, koja bi u potpunosti iskoristila moje natprosječne sposobnosti, raditi kao VAŠ MARKTINŠKI SURADNIK.

            Javljam se da se prezentiram, jer bih voljela radno mjesto u Vašoj cijenjenoj agenciji. IZNIMNO SAM AMBICIOZNA, MARLJIVA, INTELIGENTNA, KREATIVNA, MAŠTOVITA, MNOGOSTRUKO TALENTIRANA I PERFEKCIONIST.

Rođena sam u Varaždinu, 3.5.1980., gdje sam završila osnovnu školu i opću Gimnaziju, sve s odličnim uspjehom.

            2003. diplomirala sam pjevanje na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu, u klasi odlične prof. Nade ****** – ****, također s odličnim uspjehom. Umjetnička akademija garantira kreativnost… (puno više od Ekonomskog fakulteta)

            Od 5. godine života pohađala sam satove engleskog jezika, što mi odlično ide, pa sam bila prvakinja Gimnazije u engleskom jeziku. Također sam se, još od osnovne škole, isticala u hrvatskom jeziku, iz područja slikovitog izražavanja, mašte, zrelosti i bogatog riječnika. U Gimnaziji sam bila posebno cijenjena od profesorice komunikologije, zbog kvaliteta poput izuzetno razvijene desne strane mozga i kreativnost, verbalnih sposobnosti, snalažljivosti, duha i šarma.

Samobirajući telefon

            Na maturalnoj večeri je meni bila dana čast da održim govor u ime generacije, jer makar nisam imala najviši prosjek ocjena, bila sam najkompletnija osoba koja se najviše isticala. Na fakultetu me profesor psihologije pohvalio da sam jako bistra i odličan psiholog. I, najbolja u glumi i plesu.

           Uz iznimne pjevačke uspjehe pjevanje s najvećim profesionalcima (Lisak, Njikoš, Soul Fingersi, World Youth Choir) u najotmjenijim dvoranama (VD i MD Lisinski), s najlaskavijim kritikama u novinama (''nova Liza Minelli'', ''iznimne glasovne sposobnosti, interpretacija i scenski nastup''.) Na akademiji bih, revolucionarno za klasične profesore, dobila poziv da pjevam jazz i musical, jer time sam se isticala – i organizirala

sam marketing za koncerte – ZVUČI KAO EVENT-MANAGEMENT, ZAR NE…?

            To sam navela da pokažem da znam što volim i u čema sam izvanredna, I KAD NEŠTO ŽELIM, OSTVARUJEM IZVRSNE REZULTATE. No, u pjevanju sam postigla sve, a imam toliko iznadprosječnih talenata i želim ih sve iskoristiti, u poslu koji bi mi to mogao pružiti i koji volim, biti uspješna, rasti mentalno, duhovno, i profesionalno, širiti horizonte u svakom smislu, upoznavati nove ljude i solidno zaraditi, a po svemu tome, samo jedno želim – MARKETING. IZNIMNO DOBAR.

            Ljudi me smatraju simpatičnom, šarmantnom, profinjenom, kreativnom, slobodnog duha i uma i samopouzdanom. Ono što bi također Vama bilo od neprocjenjivog značaja jest to da SLOVIM KAO IKONA STILA, u odjeći, šminki, stavu, profinjenosti, ženstvenosti i isto takvom, uz to i sexy izgledu. SVI me pitaju za savijet, a ako mogu, vode i u kupovinu sa sobom.

            Znam prezentirati sebe. --> Znam prezentirati SVE ŠTO ŽELIM.

            Vrlo sam ambiciozna, marljiva, kreativna, brzo učim i percipiram, uz navedenu bistrinu i talenat za u ovoj struci bitna područja. UVIJEK DAJEM SVE OD SEBE. Imam odlične ideje, verbalne sposobnosti i kreativnost, te jako dobro poznajem tržište i ljude, i spremna sam puno raditi, učiti, usavršavati se i istraživati. Imam velike sposobnosti i ogromnu volju, samo ako mi se pruži prilika se dokažem. Također sam završila tečaj za računalnog operatera u informatičkoj školi Plavec d.o.o. kao najbolja, te se odlično snalazim u Wordu, Excelu, Powerpointu i Internetu. Slovenski slušam već 10 godina na POP-tv i A-kanalu. Talentirana sam za jezike, pa mi neće biti problem u vrlo kratkom roku naučiti i slovenski i francuski jezik. Isto tako, neće biti problem veoma brzo zaraditi vozačku dozvolu.

            Ali, za posao imam sve predispozicije, u što bih iznimno voljela da se i sami uvjerite. Konačno, obožavam svoju ženstvenost, modu i trendove, i volim i znam pomoći drugim ženama kako to to u sebi probude, u skladu sa svojom osobnosti.

            ZNAM DA SAM IDEALNA I IZNIMNO SPOSOBNA ZA OVAJ POSAO - izradu i operativno provođenje marketinških aktivnosti, praćenje i analizu rezultata prodaje, sudjelovanje u organizaciji raznih evenata i sve što je potrebno. Taj posao bih zaista voljela zbog sposobnosti, afinitetu prema marketinškim poslovima, a pogotovo kad se radi o promoviranju ženstvenih proizvoda.

            Također će Vam vjerojatno biti od značaja što sam se veoma visoko plasirala u natječaju za radno mjesto project managera u internacionalnoj PR-AGENCIJI HAUSKA & PARTNER: ja sam poslala svoj životopis i dobila odgovor da će me pozvati na natječaj ako budem zadovoljavala uvijete. Moram napomenuti da se tražila  osoba sa minimalno 3 godine iskustva, a meni su javili da zadovoljavam uvijete, makar nemam fakultet tog smjera, niti iskustvo, ali uočili su potencijal i dali mi šansu. Poslali su mi upitnik, sa profesionalnim i osobnim stavovima, koji sam ispunila tako da su me odlučili pozvati na razgovor. Kreirali su osobni interview, gotovo u potpunosti baziran na mojim

Reč uredništva

            Iako je stoti broj veliki jubilej, ipak nećemo mnogo gnjaviti oko toga jer nas u martu čeka dvogodišnjica lista. Ipak, novost je da je napravljen mail redakcije na koji možete slati sve što je vezano za list (tekstovi, predlozi, slike…).

Vaša redakcija

odgovorima iz upitnika. Posao nisam dobila jer se oni najviše bave političkim PR-om, ali su NAGLASILI da sam IDEALNA ZA EVENT-MANAGEMENT.

            Možete računati na moju profesionalnost i strast i odanost poslu.

            Ja imam VIZIJU.

            BIT ĆU VAŠA ZVIJEZDA!

            Puno hvala na vremenu i volji što ste pročitali moje pismo.

            Iznad svega bi me veselila pozitivna reakcija.

            Ja Vas iskreno molim za šansu.

            Ali, u svakom slučaju, hvala. Hvala na prilici da se predstavim.

S poštovanjem,

Željka **********

UČIMO KLINGONSKI

Napomena: znak * označava istu frazu u množini, a u izlomljenim zagradama je pojednostavljeni izgovor

Da = HIja'  ili HISlaH [hidža' / hislax]

Da, uradiću = lu' ili luq [lu' / luq => ' se čita otprilike kao grleno kratko H, a q na isti način samo što je u pitanju K]

Danas je dobar dan za umiranje = Heghlu'meH QaQ jajvam [heгlu'meh qhaqh džadžvam => г je meko G]

Dobro! (izraz zadovoljstva) = maj [madž]

Dođi = HIghoS [highos]

Gde je kupatilo? = nuqDaq 'oH puchpa'e' [nuqdaq 'oh pučpa'e']

Govorite sporije = QIt yIjatlh [qhit jidžatL => L se izgovara kao hl, jedan glas]

Gubi se = naDewo' yIghoS (* naDewo' peghoS) [nadewo' jiгos / nadewo' peгos]

Ha? = nuqjatlh? [nuqdžatL]

Koliko je sati? = 'arlogh Qoylu'pu'? (Bukvalno, "Koliko puta se čulo [verovatno neki tradicionalni sat sa alarmom]?") ['arloг qhojlu'pu']

Mi smo Klingoni! = tlhIngan maH! [tLiŋan mah => ŋ je englesko NG]

Ne = ghobe' [гobe']

Ne budi lud = yIDoghQo' (* peDoghQo') [jidoгqho' / pedoгo']

Ne, neću uraditi = Qo' [qho']

Ne razumem = jIyajbe' [džijadžbe']

Odlično! = majQa' [madžqha']

Otvori vrata! = lojmIt yIpoSmoH! [lodžmit jiposmoh]

Prijatno = yISop [jisop]

Razumem = jIyaj [džijadž]

Srećan rođendan = qoSlIj DatIvjaj (* qoSraj botIvjaj) [qoslidž dativdžadž / qosradž botivdžadž]

Šta se dešava? = qaStaH nuq? [qastah nuq]

To su dobre vesti! = buy' ngop (bukvalno: "Tanjiri su puni") [buj' ŋop]

Tvoja mama ima ravno čelo! = Hab SoSlI' Quch! (Ovo je teška uvreda, pa pripazite kome govorite) [hab sosli' qhuč]

Uđi = yI'el (* pe'el) [ji'el / pe'el]

Umukni! = bIjatlh 'e' yImev (* Sujatlh 'e' yImev) [bidžatL 'e' jimev]

Zdravo (grubo, "Šta hoćeš?") = nuqneH [nuqneh]

Uputstva za čitanje imate na http://www.omniglot.com/writing/klingon.htm

NOVINARSKE BESMISLICE

Slovo Slobodna Dalmacija objavila je danas kompilaciju  novinarskih lapsusa koji su objavljivani u raznim medijima,  a u proteklih godinu dana marljivo ih je skupljao novinar Igor Došen. Tako je između ostalog zabilježio "bisere" poput:

● "Osumnjičeni ima visoku stručnu spermu..."

● "Zaprijećena je zatvorska kazna u trajanju od 1500 kuna..."

● "Pao s visine od šest i pol metara i zadobio samo teži potres mozga..."

● "Muškarac romske djelatnosti..."

            Osumnjičenik s visokom stručnom spermom, muškarac romske djelatnosti i još mnogi drugi biseri pojavljivali su se u novinskim tekstovima.

● "Vjesnik" je primjerice pisao kako je u Vukovaru uhićen palikuća koji je zapalio hrvatsku zastavu. U tekstu je objašnjeno kako se radi o palikući jer je "zapaljena zastava mogla zapaliti i kuću".
● U jednim je novinama također zabilježeno: "Nakon što je zaklao ovcu, vuk je odšetao državnom cestom broj 1 u pravcu sjevera".

● Osim u novinama raznih je "provala" bilo i u televizijskim emisijama. Tako je primjerice Karmela Vukov-Čolić
 rekla "Jack-pot je milijun i tisuću i pol kuna", a Ružica Renić izvalila da
Natpis na majci

je "razgovarala s autorom knjige Mein Kampf" .

● HTV je objavio i kako je holokaust bio za vrijeme 1. svjetskog rata te da je Dalaj Lama duhovni vođa talibana.

● Televizijski voditelj Branko Uvodić jednom se u prijenosu požalio: "To je strašno, mlade djevojke uopće nemaju interesa za ručni rad".

Mesnica Šahbaz

● Jedan je beogradski reporter u izvještaju s konjske utrke naveo: "Pobedila je kobila koju jaše njen sin, a trenira ćerka".

● Provale su se događale i nekim dužnosnicima. Tako je šef HSP-a Anto Đapić podsjetio na onu staru: "Tko se zadnji smije, posljednji se smije".

● Dorica Nikolić je jednom prilikom izjavila kako bi htjela biti guska na lokalnom nivou - guska koja je spasila Rim.

● Bivša ministrica Ljilja Vokić rekla je: "Na prvi pogled nikad nisam kući, na drugi uvijek"

● Maja Freundlich: "Sjedim tako i mislim i osjećam se neobično".

● Bilo je svega i u pravosuđu, gdje je sudac Ratko Šćekić, vodeći raspravu o zločinackoj organizaciji, znao reći da su "prisutni svi nazočni".

● Bivši načelnik u PU zagrebačkoj Zlatko Klišanić je na upit novinara od čega je oštećeni umro odgovorio: "Umro je od smrti". (K. T., S. B.)

            Moj grijeh, moj grijeh - Biseri "Jutarnjeg"

● I naši novinari izvalili su u svojim uradcima nebrojene bisere, osobito u početku izlaženja "Jutarnjeg lista". Na prvom mjestu top ljestvice novinarskih bisera sigurno je rečenica: "Na sprovodu bankara Ibrahima Dedića započeo je obred džihada." Novinar je, naravno, mislio na obred dženaze, odnosno pogreba, a napisao je zapravo da je na sprovodu počeo sveti rat.

● Isti se novinar proslavio naslovom "Obilježen dan borbe protiv antifašizma", a u legendu je ušao i urednik koji je tekst naslovio "Terapija jahanjem invalidne djece".

● Objavili smo i da je "Ante Gotovina lokaliziran", a da je Hrvatsku posjetio "ministar spolnih poslova Srbije i Crne Gore".

● Najbolje su, pak, provale iz crne kronike. Ostala je zapamćena vještica da je "suicid B. K. nastupio dva dana nakon smrti", a nezaboravan je naslov teksta o tragičnoj smrti pješaka: "Naletio na vlak brzinom od 220 km/h". Naslovi u crnoj kronici i inače su poslastica: "Objesio se o netom propupalu trešnju", "U požaru izgorio prasac Vicko, krava Jagoda i čovjek Ivan", "Lovio vepra, ubio sina"...

● Čini se da se dečki u crnoj kronici znaju dobro zabavljati - objavili su nedavno sljedeći naslov: "Policija zaplijenila 10 kilograma dobre marihuane". Kako su točno provjerili kvalitetu zaplijenjene droge, ostalo je nejasno.

LjUBAVNO PISMO

Primio sam tvoje pismo u kome mi pišeš da je za tebe je-
dini život bio u mom zagrljaju.
Kažeš da su ti uspomene iz

banje najveličanstvenije. Slažem se. Vjerujem da ću te je-

dnom još držati u zagrljaju. Voljet ću te, jer ti ćeš mi tre-

bati dok mi traje snaga. Sjećaš li se, kad si mi svoje no-

ve pjesme pjevala i očarala me. Kad si svoje ruke u zanosu bo-

žice obavila oko mog tijela grčevito, a kada je ku-

ci trebalo poći, bila si sva slatka, kao da je vječni tvo-

rac ulazio u tebe. Tvoja lijepa, mlada, jedinstvena pi-

toma glavica bila je u mojim rukama, tvoja čista duša djevoja-

čka navela me na strašan zanos i ljubav sam pro-

matrao našu kao najveći ukras i pro-

bao na sve moguće načine. Ali, sad je sve prošlo pa se je-

dnom, zauvijek odreći mene. Zašto očajavaš? Nisi ostavljena se-

bi sama.

 

Ovo pismo je cirkulisalo među omladinom tokom 1974. i 1975. Sad pročitajte pismo ponovo, ali svaki neparni red.

STARI ZANATI

Slovo Dragutin Simonović, iz sela Doljevci kod Boljevaca, poznat je kao najstariji rejver u svom  kraju. Predanost  rejvu kao delatnosti je nasledio od svog oca Milutina, koji ga je u tajne rejva upućivao od malih nogu.  Vredan i uporan, Dragutin je uspeo da višedecenijskim selektivnim i pažljivim bavljenjem rejvom postigne zavidne rezultate, a i da na regionalnim takmičenjima dobije veliki broj priznanja. On je poslednjih godina pet puta uzastopce nosilac prvog mesta na svečanostima rejv-posela "Village-parade" u Doljevcima. Sve što zna, Dragutin nesebično prenosi na svog najstarijeg sina Ramireza, nadajući se da će ovaj krenuti njegovim stopama i tako, nastavljajući porodičnu tradiciju, ostati na selu. Dragutinov mlađi sin Dragojlo se, na žalost, odavno odselio put velegrada, gde se odao bavljenju narodnom muzikom, odavno zaboravivši svoje rejv korene.
            Dragutinova kuća inače, umesto potpornih zidova ima JBL zvučnike, svaki muzičke snage od po 10.000 vati. Ta činjenica je bila od presudnog uticaja na to da je, tokom svih dana prošlogodišnjeg rata, u Dragutinovoj štali nesmetano boravila radarska operativna jedinica Jugoslovenske Armije, s obzirom da rakete NATO agresora nisu mogle biti navođene zbog zida od decibela koji je Dragutin podizao svako veče. Nezvanično saznajemo da je na taj način oboren i jedan neprijateljski avion. Za ove zasluge u ratu, Dragutin je adekvatno nagrađen u miru - protiv njega će biti odbačene sve optužnice zbog trajnog gubitka sluha stotinak vojnika koji su kod njega tada boravili.

FILOZOFIRANjE

90. Koješta od današnje muzike bi morala biti umesto na pločama snimljena na seizmografima.
91. Za čoveka postoje samo tri događaja; roditi se, živeti i umreti. Ne oseća kad se rodi, nasmrt se muči, a živeti zaboravlja.

92. Kad bi moje telo znalo kuda će ga odvesti moja hrabrost, obuzela bi ga potpuna paraliza.

93. Kad mi je bilo četrnaest godina mislio sam da mi je otac idiot. Ali kada mi je bila dvadeset i jedna, bio sam zapanjen koliko je stari naučio za sedam godina.

94. Kad su hteli opravdati svoja dela izneli su razloge koji su bili toliko glupi da su mogli biti samo istiniti.

95. Danas sam pacifista, i to miroljubivi… Šta ćete, čovek se rađa kao palikuća, a umire kao vatrogasac.
96. Pamet otklanja prepreke jednu za drugom. Glupost uopšte ne poznaje prepreke.
Znakovi u žitu

97. Čovekov život se može podeliti u tri razdoblja: "Moj tata je jači od tvog tate", "Ali tata, ne shvataš ti to", "Moj tata je uvek govorio…"

98. Postoji samo matematička i dijalektička logika, sve ostalo je - ženska.

99. Čuvajte drveće - na njima su živjeli naši preci.

100. Ako vašom glavom često prolaze pametne misli, to znači da se tamo i ne zadržavaju.

101. Ljubav je poput saobraćajne nesreće, "udare" vas i obore, a potom preživite ili ne preživite.

102. Televizija? Ništa dobro neće proizaći iz toga. Reč je pola grčka, a pola latinska.

103. Nikad nismo sretni; možemo se samo sećati da smo to bili.

104. Nema u životu pobednika - ima samo preživelih.

105. U moje vreme, muškarci su bili zadovoljni sa deset božijih zapovesti i jednom ženom, sada je situacija obrnuta.

106. Važno je umreti mlad - što kasnije.

107. Kada sunce sija, i na groblju je veselo.

108. Svako rođenje je početak umiranja.

109. Ništa ne ostaje iza nas; čovek je sablast koja luta, ne ostavljajući ni svoju senku.

110. Samo glupi i mrtvi nikad ne menjaju svoje mišljenje.

111. Jesu li mrtvi pali uzalud? Ako svet ostane onakav kakav je, onda jesu.

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj