Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

Nedelja, 6. VIII 2006.

Logo Ein Newyddion 126

U ovom broju donosimo:

2. Blondinkin medicinski slovarček              Slovenački jezikTekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            Medicinski rečnik plavuše

2. Gradska hronika

            Stalna rubrika iz časopisa "Bager"

4. Olovka piše srcem

            Dečji odgovori iz istoimene knjige

7. Radoslav Čvorkov

            Zbirka lapsusa, bisera, odvala i uzrečica izrečenih na časovima matematike, informatike i na ekskurziji (702-774)

Reklama za Nintendo

BLONDINKIN MEDICINSKI SLOVARČEK

Aerosol                        Sol pridobljena iz zraka

Afrodiziak                    Divjak iz Afrike

Afta                              Nafta slabe kakovosti

Angina                          Sestra od vagine

Arterija                         Grška boginja, zaščitnica bolnih

Beta receptor               Hotelski uslužbenec druge kategorije

Biceps                          Dvojni cepec

Bronhitis                       Bolestna mahnjenost na bonbone "Bronhi"

Strdek                          Majhen spolni organ v pokončnem stanju

Danka                          Prsata nordijska konkurenca na plaži

Carski rez                     Predel v Moskvi

Diareja                         Snemanje diaposnetkov

Edem                           Vrsta nizozemskega sira

EKG                            Mobitel v bolnišnici

Genitalno                      Nasprotno od genialno

Impotenca                    Matematična operacija

Radioaktivnost              Vključen radiosprejemnik

Mamografija                 Ponarejanje maminega podpisa

Kondom                       Drugo ime za konjušnico

Heroin                          Junak moškega spola

Malarija                        Pribor za pleskanje

Narkoza                       Gensko mutirana koza

Penis                            Voznik formule 1

Gonoreja                      Reja krav

Vulva                           Avtomobilska znamka

Ultrazvok                     Radijska frekvenca

Urulog                          Urar
tiforP

GRADSKA HRONIKA

 Iz JP Gradska čistoća nas obaveštavaju o povećanom broju boksera lutalica koji se mogu sresti u svim delovima grada. To su mahom stari bokseri koje su njihovi klubovi napustili, a jedan deo njih se na ulici našao nakon što su ih izbacile porodice koje su ih kao male uzele da bi oplemenile svoje pokućstvo.
 Na večerima političkog melosa u centru "Rakovički potok" došlo je i do malog incidenta. Sponzor događanja, samouki guverner Mrđan Dinarkić teže je povredio dvojicu harmonikaša. Naime, stari običaj da se muzičarima nešto i prilepi za čelo Mrđan je poštovao sve dok je imao novčanica. Problem je nastao kada su mu one ponestale, a on to nije primetio, već je, istinktivno posegnuvši za džepom, izvadio nekoliko zlatnih poluga koje kao rezervu nosi sa sobom.

Maca protiv reponje

U subotu će se, pod pokroviteljstvom Skupštine grada, održati sedma rolerijada pod nazivom "Umri muški". Trasa održavanja najatraktivnije trke "Extreme" obuhvata ulice Srpskih vladara, Brankov most, pored opštine Novi Beograd, preko Gazele ulicom kneza Miloša i nazad kroz 27. Marta, pa Francuskom do spomenika Konju. Pravo učešća ove godine imaju i mlađi od 13 godina. Da bi trku učinili zanimljivijom, organizatori su odlučili da, za razliku od prošle godine, ovaj put ne obustavljaju redovni saobraćaj na gradskim ulicama.

 Društvo za zaštitu životinja organizovalo je prekjuče veoma posećene borbe pasa rase pit-bul protiv njihovih gospodara. Odziv publike je bio izvan svih očekivanja, tako da iz Društva obaveštavaju da će ove borbe postati tradicionalne svakog meseca. Manifestacija je okupila i veoma veliki broj sponzora, te će biti prenošena u sve zemlje sveta koje imaju organizovano Društvo za zaštitu životinja. Klađenje na borbama je takođe zanimljivo, jer se nikad ne zna kada će vlasnik psa da pobedi, s obzirom da se to retko dešava. Nakon što pas pobedi, radi preventive zbog opasnosti koju ovi psi predstavljaju za okolinu, stručnjaci veterinarskog zavoda ga usmrćuju hicem iz puške. Takođe radi preventive, isto se čini i sa vlasnicima, a sve na radost okupljenih.

 KINESKA KREDA. Na tržištu svega i svačega pojavio se novi preparat, koji je sa oduševljenjem prihvaćen među našim građanima. Radi se o tzv. "Kineskoj kredi". Međutim, to nije ona kreda čijim povlačenjem po obodu stana rasterujemo insekte. Ovo je kreda za rasterivanje Kineza, i dolazi nam pravo sa Tajvana. Kako saznajemo, rezultati su odlični, a prodaja najviše ide na buvljacima širom Srbije. Kineski građani su hteli da protestvuju kod nadležnih organa, ali nisu uspeli u tome, jer su ovi prethodno zaštitili svoje prostorije navedenim preparatom.

 Na planini Krnjevici u toku je zimska sezona lova. Lovci iz mnogih sela tog kraja skupili su se prošlog vikenda ne bi li se malo družili i ubijali životinje. Zvanično, u toku je sezona hajki na vukove, ali nezvanično saznajemo da su lovci gađali i lisice, divlje svinje, medvede, i uopšte sve što se preko zime kreće ovom prelepom planinom, uključujući i čobane iz susednih sela koji su se takode namnožili. Za kraj vikenda bila je predviđena gozba uz pečenog vola i obilje kuvane rakije i vina. Međutim, da ne bi gubili vreme, lovci su upriličili gozbu, pa tek onda pošli u lov, što je za posledicu imalo i potpuno uništenje tri sela koja su im se našla na putu.

 U procesu privatizacije i svojinske transformacije, tokom nedelje beležimo i sledeće: direktor firme "Kampes" izvršio je transformaciju novčanih sredstava koji pripadaju preduzeću u sopstvenu privatnu svojinu; Jagoda Dajić, ispunivši standarde kvaliteta ISO 9000, izvršila je transformaciju iz forme privatne u formu javne prostitutke; Želimir Vukić je u noći punog meseca izvršio transformaciju sebe u vukodlaka, ubivši pri tom dve osobe

 Na novosadskom sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, dodeljene su plakete najuspešnijima. Jedna od povelja otišla je u ruke Radoša Mošnića. On je uzgojem uspeo da postigne rekordnu cenu za kilogram rotkvica, koristeći za njeno određivanje parametre koje je sâm izmislio i čiju tajnu ljubomorno čuva. Druga plaketa otišla je u ruke Jovice Testića, koji ju je neposredno pre svečane dodele ukrao sa podijuma. Treća plaketa je 

OLOVKA PIŠE SRCEM

            ČEMU SLUŽI OLOVKA

● Da majstor podglavi uvo sa njom

● Da pusti farbu kad je za ono oštro ližeš

● Da se obriše gumom

● Da se zarezuje i da je izgubimo

 

            OLOVKA I NALIVPERO

● Nisu isti. Penkalo je bolje jer se ne reže, a kad režeš olovku možeš prste da isečeš

● Kad ti olovkom dâ jedinicu baš te briga, a penkalom te je briga

● Olovka piše suvo, a penkalo mokro

           Zašto je bolja olovka od nalivpera?

● Mnogo je bolja olovka jer kad prekršiš olovku dobiješ dve olovke. Kad skršiš penkalo dobiješ batine

● Od olovke ne pereš ruke, a penkalo sve te brlja

● Penkalo piše mastilom, a olovka srcem

           Zašto je nalivpero bolje od olovke?

● Olovka je više opasna zato što treba nož da se reže, a penkalo je zaoštreno

● Bolje je penkalo zato što se zakači za džep pa svi lepo vide tvoje penkalo

dodeljena Slaviši Jajicu za uzgojenu kravu, najveću koku nosilju, i najpoželjniju ženu-dojilju. Ipak, nagrada mu je oduzeta jer boluje od sindroma dvostruke ličnosti, a prijavio se kao individualni proizvođač.

 Građani nam prstom ukazuju na jednu negativnu pojavu, a to su Kinezi-lutalice koji se u sve većim čoporima mogu sresti kasno uveče po obodima Beograda. Najveći broj njih su vlasnici prvo uzeli kao podstanare, da bi ih nakon nekog vremena pustili na ulicu gde su se ovi potom namnožili, s obzirom da ne postoje nikakve preventivne mere kontrole i ograničenja istog. Stanari prigradskih naselja su tako pod stalnom presijom da uvek sa sobom nose šaku pirinča.

 Sa dolaskom proleća ponovo je javlja problem komarica. S obzirom da još uvek nije pristigla donacija iz Evropske unije u vidu novčanih i hemijskih sredstava, postavilo se pitanje rešavanja ovog problema. Kako saznajemo iz gradskog sekretarijata za preventivno tamanjenje insekata i ljudi, ove godine, za razliku od svih prethodnih, uništavanje komarica će se vršiti pojedinačno, rukama. Već je raspisan i konkurs za sezonske radnike, na koji se do sada već prijavilo oko 380.000 kineskih državljana, pa se očekuje da će na teritoriji Beograda biti uništeni skoro svi primerci ovog insekta. Za jednu komaricu će se plaćati jedna para. [prim. red.: naučno je dokazano da samo ženke komaraca piju krv pa smo ih ovde, kao i svugde, pomenuli u ženskom rodu. Mužjaci komarca jedu nešto drugo - šta im već žene ostave u frižideru]

Na obroncima planine Sranjevica održana je tracionalna manifestacija takmičenja u staroj srpskoj veštini "Svepsuj". Ova veština, nastala rekonstrukcijom srpskih narodnih običaja, u sebi objedinjuje mnoštvo disciplina. Takva je, recimo, "Nadpsovavanje na deblu", nastala u doba kada nije bilo mostova preko potoka, pa su ljudi prelazili preko prebačenog debla. Kada bi se na deblu našla dva domaćina, prelazio bi onaj koji je bio rečitiji u psovkama, jer je tada drugi od besa postajao nervozan i nestabilan, pa je padao u vodu. Tu je, zatim, i disciplina "Jovanovo kamenje"; ona podrazumeva bacanje kamena s ramena drugome na glavu uz obavezno psovanje, a nastala je kao rezultat starih običaja da se komšije nakon psovanja gađaju čim stignu. Kraj puta

Pored ovih, bile su zastupljene i "Psovačko topuzanje", "Psovačko šćepavanje", "Junačko psovanje", "Psovačko pentranje na drvo i pljuvanje odozgo" i mnoge druge. "Svepsuj" je završen disciplinom plivanja u alkoholu, za one najodvažnije.

 Policija je sa uspehom okončala akciju otkrivanja lica koje je pre dva dana ukralo automobil ministra pravde. Izvesni J.K. (37) nije uspeo da automobil marke "Audi" iseče i preproda u delovima kao što je planirano. Da je akcija policije zaista bila brza svedoči i činjenica da su kod pljačkaša pronađene i sve stvari koje je našao u automobilu, a to su par upotrebljenih prezervativa, ženski donji veš, gumena lutka za odrasle, 200 grama čistog heroina, nečija ruka sa lisicama na zglobu, par zlatnih zuba i komplet neiskorišćenih bonova za skupštinsku menzu zbog kojih ministar nekoliko dana nije mogao čestito da jede.

 Na večerima pantomime u Domu Kulture Novi Beograd došlo je prekjuče do malog incidenta. Najpoznatiji ruski, a i evropski pantomimičar Jevgenij Jevgenijenko izgubio je život za vreme svog performansa u kojem je dočaravao čoveka koji prelazi ulicu. Na njega je tada naleteo domaći pantomimičar Guroslav Dragojlović koji je predstavljao vozača automobila koji prolazi tom ulicom. Naknadnom istragom je utvrdeno da Guroslav čak ne poseduje vozačku dozvolu, dok se pantomimom bavio na divlje, te je protiv njega pokrenuta istraga u tom smislu.

 Pisac kratkih formi, poeta i kultna ličnost Čubure, Ljubivoje Dakić, znan kao Ljupče Klupče (često je sedeo na klupi u parku i pisao), okupio je povodom objavljivanja svojih sabranih dela sve one koji su sa njim proživeli detinjstvo i mladost, želeći da samo među tim ljudima na neki način zaokruži svoj dosadašnji stvaralački život. Tom prilikom je istakao da su ga mnogi od njih u tim vremenima nipodaštavali, podsmevali mu se, i ismejavali njegovu ljubav za pisanu reč. S obzirom na to, Ljupče je njihovo prisustvo iskoristio da im, u pomoć plaćenih momaka, konačno fizički vrati sve ono što je pretrpeo od njih, jer su ga mnogi i na taj način nipodaštavali, gadajući ga jogurtom i đubretom.

Prištinska kuglana

Španski kaplar iz kontigenta KFOR-a pre nekoliko dana je zalutao u opštinu Preševo prešavši tzv. administrativnu granicu. Kako je Hose Pinjakolada ispričao našim snagama bezbednosti, do ovoga je došlo nakon njegovog susreta sa dvojicom šiptarskih terorista na Kosovu i Metohiji. On ih je rutinski zaustavio da bi prekontrolisao njihove lične karte, kao i da utvrdi da u svom bornom vozilu i prikolici sa municijom i nagaznim minama nemaju slučajno nešto sumnjivo. Oni su tada razrogačili oči i počeli da se, kako Hose kaže, krvnički pleze, te se on uplašio i dao u beg. Hose je nađen u jako stresnom stanju, jer kao vojnik KFOR-a nije navikao na to da ga stanovništvo kriznog regiona plaši. Pripadnici naših snaga bezbednosti su preduzeli sve što je neophodno i čim su prestali da se smeju, uputili su Hosea ka najbližoj jedinici KFOR-a, posebnom prečicom preko minskog polja. Hose je od radosti plakao.

RČ

702. Kako si sve ovde ocene

703. Ninoslav napiše pismeni, a oni kažu da Čvorkov ne zna

704. Žvi           (verovatno = svi)

705. Da ti je lakša da naučiš

706. Ek'ces

707. Lele - desno

708. Ali, ali, ali, Veselinović

709. Vidim da je dao…Dobila je? Jeste!

710. Ne znam koju zadatak

711. Majstor za vežbama

712. Imaš brojiš

713. Napišeš i pišeš

714. Euk'idovi stavovi

715. Najvodećiji predmeti

716. Imaš svaki ima obeležene te zadatke

717. Razlomci je jedna zadatak

718. Da ćutite znači da ćutite

719. Treba malo samo da se potpišite

720. Šta si ti prosek?

721. Ti znaš prosek si tamo video

722. Oslobođena si fizičko vaspitanja

723. Jovanović je Ignjatović

724. Proprosek

Maca i gorila

725. To su zadnje su mu kao i tebi zadnje su

726. Septe'bar

727. To su ovo

728. Prosek se vladanje se sve dobija

729. Ilkić ništa bio

730. Sve to imaš sada sve

731. Jel' si rebila sa mamom?    (???)

732. Fizički vaspitanje

733. Ti si vrlo gde je Mandić?

734. Iz fizičkog dvojka šta?

735. Profesorica treba da ti dâ dvojku, a ne zna šta treba da ti dâ

736. To je treba ti za sutra

737. Imaš potvrdu od onog veće?

738. Miloševiću, ako ti pod hitno bude trebalo Mijatović…

739. Ne ja ti jeste                     (???)

740. Bežiš sa malo si bežala sa časova

741. Tavdala si dve trojke        (???????)

742. Iz geografije imaš četr nula nula

Dečja kolica

743. Ti najbolje igraš skok šut

744. Jesi znaš sve ocene svoje?

745. Ništa bez sa

746. Ja sam u kabinetu… profesoricu za ruku

747. Jel' si računao sa muzičkom?

748. Idi kaži profesoricu

749. Ja mislio da si otišao na Frušku goru, a ti si tu si

750. Budiš na času

751. Šta gde je Borkovac?

752. Skraćeni su jesu svi časovi

753. Ostavi taj kišobran i sad mi tu je

754. To ste vi ste dobili veće ocene

755. Što si bežala sa časova? Nisam ti ja kriv što nisi bežala!

756. Platite pršu ratu

757. Ko je doneo novce ide kući po novce

758. Ime, tačka, prvo slovo

759. Jesi li ti vratio, platio, jesi li bio na izletu?

760. Uzmi svoj dokumente

761. Sedite, Savo!

762. U ovom ovde redu iznad tog ovog ovde

763. Da ne bi bilo gužve, budi dobar!

764.     - Profesore, jel' moram i ovo ovde da napišem?

            - Da, da, moram, moram!!!

765. Imaš obaveze da sedi ovde

766. Završ'la

767. Komš'luk

768. Nastavnik iks ipsilon

769. Čitaj u sebi da te čujem

770. Ložačeva kancelarija

771. Rastaviš činioce na zadatke

772. Prebroj mi koliko ima osam zadataka        [kraj školske godine 1996/97]

773. Retorsko pitanje: Koja je ključna moja greška?

774. Čvorkova univerzalna teorija o jednakosti brojeva: Svi brojevi koji su jednaki, jednaki su nuli

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj