Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

Nedelja, 27. VIII 2006.

Logo Leteći bumbar 129

U ovom broju donosimo:

2. Dan zahvalnosti      Engleski jezik

            Izjave kazane tokom praznika, koje samo zvuče bezobrazno

2. Crtice iz štampe

            Zanimljivi tekstovi iz novina

5. Jeste li znali…

            Astronomske zanimljivosti

5. Olovka piše srcem

            Dečji odgovori iz istoimene knjige

7. Općenite statistike i jednadžbe

            Poređenja muškarca i žene

8. Radoslav Čvorkov

            Zbirka lapsusa, bisera, odvala i uzrečica izrečenih na časovima matematike, informatike i na ekskurziji (784-816)

Grafika

DAN ZAHVALNOSTI

In honor of the day I present to you the following list of  "Top 10 things overheard on thanksgiving that  sounded dirty, but werent".

10. Reach in and grab the giblets

9. Whew...that's one terrific spread!

8. I am in the mood for a little dark meat!

7. Tying the legs together will keep the inside moist.

6. Talk about a HUGE breast!

5. And he forces his way into the end zone!

4. She's 5000 pounds fully inflated and it takes 15 men to hold her down.

3. It’s cool whip time!

2. If I don't unbutton my pants, I am going to burst!

And the number one thing overheard on Thanksgiving that sounded dirty, but wasn't is…

1. It must be broken 'cause when I push on the tip, nothing squirts out.


 

Street art - Betmen

Crtice iz štampe

 

         Nestašica piva u Nemačkoj

Iz NemačkeZemlja koja drži sve rekorde po proizvodnji, potrošnji i kvalitetu ovog pića, suočava se sa gomilama navijača koji prazne rezerve. U pivarama kažu da je proizvodnja povećana, ali na kioscima piva nema. Sami Nemci su zaprepašćeni. Ponos pivopijske nacije uzdrman je navalom milionske horde navijača. A navijači prazne krigle, flaše, buriće, pa pivare ne stižu da naprave hektolitre "soka od hmelja". Jedino radnici industrije piva ne uživaju u Svetskom prvenstvu. "Potražnja za pivom u gradu je ogromna. Kafane su pretrpane, a porudžbine su podivljale ovih dana. Za sada uspevamo da izdržimo", kaže vlasnik pivare Volf Diter Košl. U Kelnu su bili smešteni navijači Češke i Engleske. A oni su i veće pivopije od domaćina. Pijančenje u ovom gradu traje neprekidno. Velika vrućina i alkohol samo povećavaju žeđ. Andreas Gebel, vlasnik kioska, prezadovoljan je. "Samo bojažljivo pitaju da li je i dalje nestašica piva, naročito hladnog. A bitno im je samo da je hladno, pa kakvo je da je. Ali ja uspevam da imam hladno pivo", objašnjava on. (B92)

● Simon je mačak s najviše odličja u britanskoj vojsci

Iz Velike BritanijeJedan crno-bijeli mačak najviše je odlikovana životinja u britanskoj vojnoj povijesti, a na njegovu su hrabrost Britanci podsjećani ovoga tjedna otvaranjem izložbe posvećene upravo hrabrim životinjama u ratu.

Maca pevačica
            Mačak Simon živio je na ratnom brodu "HMS Amethyst", gdje je radio kao lovac štakora.
            Brod se našao pod teškom paljbom kineskih komunista tijekom plovidbe Jangze rijekom 1949. godine. U tom napadu sam Simon je teško ranjen šrapnelom, ali je unatoč tome nastavio loviti štakore i podizati moral posade koja se na kraju uspješno izvukla i vratila kući. Po povratku kući Simon je postao zvijezda poslijeratne Britanije i primio je brojna pisma obožavatelja koja su sada prvi put izložena u Imperijalnom ratnom muzeju u Londonu. Simon je svoju medalju dobio u kolovozu 1949. godine, a zbog broja pisama obožavatelja kapetan Amethysta morao je smisliti novu poziciju "časnika za mačku" koji se bavio Simonovom poštom koja je uključivala ne samo pisma već i ribe i skupe mačje ogrlice.
            Na izložbi su prikazane i druge hrabre životinje. Među njima je Rob, pas u službi britanskih SAS specijalaca, koji je više od 20 puta skočio padobranom tijekom Drugog svjetskog rata. Golub pismonoša Winkie spasio je život posade jednog zrakoplova nakon što je na pravo mjesto odnio pismo koje je sadržavalo lokaciju poginulih pilota.

Jaje koje "kaže" da je skuvano

Iz Velike BritanijeLondonu su predstavljena dva konkurentna izuma koja će obradovati ljubitelje meko kuvanog jajeta, jer im omogućavaju da tačno u sekundu znaju kada treba da izvade jaje iz šerpe. Firma "Lajon kvoliti egs" koja se bavi kontrolom kvaliteta jaja, usavršila je postupak u kome se na ljusci jajeta pojavljuje određeni logo u trenutku kada barenje jajeta dostiže željenu tačku. Za nekoliko meseci kupci u Velikoj Britaniji će moći da kupe pakovanja jaja koja su tako programirana da se na njima pojavljuje logo koji pokazuje da li su jače ili slabije meko kuvana, ili su tvrdo kuvana, prenele su agencije. Autor drugog predstavljenog izuma nazvanog "perfeg" je jedan student dizajna iz Irske. Reč je o sudu u kome se jaje na konstantnoj temperaturi, bez ključanja, kuva tačno 8 minuta i 30 sekundi. Dobija se idealno meko bareno jaje. "Dosadilo mi je da svakog jutra pred sobom imam prekuvano jaje u koje ne mogu da umačem koricu. Zato sam usavršio tu posudu", objasnio je student. (Tanjug)

Najbolje drugarice se udale za istog čoveka

Iz Saudijske ArabijeNajbolji prijatelji sve dele – to su dokazale i dve mlade žene iz Saudijske Arabije, koje su odlučile da se udaju za istog muškarca. Najbolje prijateljice su od detinjstva zajedno putovale, poveravale se jedna drugoj i barem jednom nedeljno pravile pidžama žurke. Kada se jedna od njih udala, nisu mogle da podnesu da zbog takve trivijalnosti budu razdvojene, pa je novopečena mlada ubedila svog supruga da oženi i njenu najbolju prijateljicu. U Saudijskoj Arabiji islamski zakon dozvoljava da jedan muškarac bude u braku sa najviše četiri žene. Na veliko zadovoljstvo neimenovanih prijateljica, muž je pristao, i sada ova neobična trojka srećno živi u ljubavi i slozi.

● Pogrešan klik

Iz NemačkeDve Nemice osramotile su i sebe i svoje ljubavne partnere samo jednim

 pogrešnim "klikom" na kompjuteru. Devojke predstavljene kao Anica i Kristina, službenice Saveznog zavoda za rad, preko službenog imejla jadale su se jedna drugoj kako su im partneri loši u seksu. Ti e-mejlovi, s detaljnim opisima načina na koje su bezuspešno pokušavale da uzbude svoje partnere, slučajno su poslati na adrese svih njihovih kolega na poslu. Potom su ti e-mejlovi poslati na hiljade adresa u Saveznom zavodu za rad, a potom i drugim Vladinim agencijama, a na kraju i na desetine hiljada adresa širom Nemačke. Iako dve prijateljice 
Saobraćajni znaci

nisu prekršile propis time što su se dopisivale preko službene pošte za vreme pauze, kažu da im se život pretvorio u pakao, a njihovi partneri danima ne izlaze iz kuća. "Sada svi bulje u nas i šapuću nam iza leđa, ali to nije ništa u odnosu na ono kroz šta prolaze naši partneri. Nije nam bila namera da ih obrukamo pred celom državom, samo smo htele da se izjadamo jedna drugoj", rekla je Anica. [Prim. red.: Mail ćemo objaviti čim ga se dočepamo]

● Šakira sa makedonskim poreklom

Iz MakedonijeU jednoj od najpopularnijih pevačica, Kolumbijke Šakire teče makedonska krv. Prema njenoj biografiji, ona ima mešano poreklo u kojim ima i nešto makedonskog korena. Šakira je rođena u Barankili (Kolumbia) iz braka Kolumbijke Nidia del Karmen Ripol Torado, katalonskog porekla, i oca rođenog u Americi Vilijema Mebarak Čadida koji je libansko-makedonskog porekla.
Uverite se i sami: http://www.foxnews.com/story/0,2933,205343,00.html
http://www.shakirasworld.com/                        

http://www.kipaddotta.com/shakira.html
Odr
žan prvi sprint na visokim štiklama

Iz NemačkeU Berlinu, na čuvenoj aveniji Kudam, održana je tokom vikenda prvi put trka na 100 metara na visokim štiklama, na kojoj je pobedila studentkinja psihologije Nadin Sonabadend (25). Ona je bila najbrža među 100 trkačica sa štiklama višim od sedam santimetara: 100 metara pretrčala je za 12 sekundi, može se pročitati na jednom od veb sajtova AFP. Kao nagradu Nadin, koja inače više voli patike od cipela na štiklu, dobila je i poklon čestitku uz koju će moći da kupuje do vrednosti od 10.000 € u najprestižnijoj berlinskoj robnoj kući KDV. Neobična trka, čiji je sponzor bio magazin "Glamur", održana je u okviru festivala Global fešen, održanog u Berlinu tokom vikenda.

Dvogodišnjak pregazio svoju babu

Iz PoljskeJedan dvogodišnji dečak popeo se u očev automobil i pregazio svoju babu. Događaj se odigrao na jugoistoku Poljske, a dečak, koji se igrao u dvorištu, popeo se u automobil, okrenuo ključ i pokrenuo automobil, koji je ostao u prvoj brzini. Automobil je naleteo na šezdesetosmogodišnju ženu, saopšteno je iz policije. Sve to posmatrao je dečakov otac, ali je bio toliko pijan da nije uspeo da reaguje i spase svoju majku. Kasnije je utvrđeno da je imao toliko alkohola u krvi da je bio praktično obeznanjen.

JESTE LI ZNALI…

 da Mars, za razliku od Jupitera koji se može pohvaliti cijelom kolekcijom Trojanaca, ima samo jednog koji se zove Eureka?
 da je zbog eksplozije supernove 1987A u Velikom Magellanovom oblaku kroz svaki cm˛ vašeg tijela prošlo oko 10 milijardi neutrina?

 da od 10 milijardi neutrina koji su prošli kroz svaki cm˛ Zemlje nakon eksplozije supernove 1987A u Velikom Magellanovom oblaku, samo svaka tisućita osoba može biti ponosna da u svom tijelu ima jedan od tih neutrina?

 da se čovjek koji je prvi promatrao Sunčeve pjege zvao Abu al Fadl Ja`far ibn al-Muqtafi?

 da 11. X 2005. prvi put u šest godina na Suncu nije bila vidljiva niti jedna jedina pjega?

 da se Mjesec udaljava od Zemlje za 38 milimetara svake godine?

 da je zadnja raketa tipa "Titan" poletjela 20. X 2005.? Razlog umirovljenja ovog bivšeg hladnoratovskog oružja, nakon 46 godina službe i 368 lansiranja, je neisplativost.

 da nitko živ nije vidio više od jednog tranzita Venere preko Sunca? Zadnji se dogodio 2004. godine, a onaj prije njega davne 1882.! Slijedeći su 2012. i 2117. godine.

OLOVKA PIŠE SRCEM

            PODLAC

● Podlac je kad šutneš nešto bos, a ono bio kamen

● Jedan pod običan sobski što su ga nalakirali

● Kanap od pantalona što pukne kad se sagneš

● Jedan pas od jednog Miše što se dovezao

● Ja ne znam šta je podlac jer mi to kod kuće nemamo

● Šamar je veliki podlac zato što moj tata ima velike šake

● Jedna što kaže da je lepša. Ona kaže lepša i od mene

● Paprika neka što je podlac. Probaš papriku, a ona ljuta

● Jedan što na zidu napiše da se neki volu

● To sam ja napisao

● Podlo je kad se udariš ispod lakta

● Kad ne smeš da podviriš pod krevet za klikere

● Kad se pod podlije što si uvrtao česmu

● Kad je pacov u podrumu

● Kad jarac ima rogove

 

            POKORNOST

● Što na dinju ima kora

● Što na popa ima krst

● Što na prasetu ima korica

● Što ima nered u kuću

 da je svaki slijedeći dan za 10-8 sekunde dulji od prethodnog? Zemljina rotacija se polako usporava zbog plimnih sila između Zemljinih oceana i Mjeseca. Prema izračunima, prije 900 milijuna godina Zemljin je dan trajao samo 18 sati, tako da se godina sastojala od 481 dana.

da fotonima koji nastanu u središtu Sunca treba oko 10 000 godina da iz njega izađu? Foton u prosjeku svaki centimetar doživi sudar s nekom drugom česticom, a promjer Sunca je oko 1.392.000 km. Prazan prostor između Sunca i Zemlje fotoni prelete za 8 minuta.

Plaćanje WC-a
 da je tragaču za kometima potrebno u prosjeku 600 sati promatranja neba da bi pronašao novi komet?

da Sunce sjaji ukupnom snagom od 3.86×1026 W? Obična žarulja sjaji snagom od 60 do 100 W, što znači da bi ekvivalent Suncu bilo 400 kvadrilijuna (400 × 1024) žarulja.

 da zapravo možete vidjeti 59% Mjesečeve površine (a ne 50 %, kako bi bilo logično)? Zbog nejednake brzine u eliptičnoj orbiti i nagiba putanje u odnosu na ekliptiku, Mjesec se malo okreće prema nama i od nas u tzv. libracijama.

            Naj…

 Najveći mjesec Sunčevog sustava je Ganimed, jedan od 4 najveća Jupiterova satelita koja je 1610. godine proučavao Galileo Galilei. Iako nose njegovo ime, on ih nije otkrio.
 Najveći asteroid zove se Ceres, a njegov promjer iznosi 933 km.
 Najveći amaterski teleskop na svijetu vlasništvo je

Erharda Hannsgensa, a promjer primarnog zrcala teleskopa je 1.07m.

 Najbliža zvijezda našem Suncu je Proxima Centauri, najmanja članica trostrukog sustava zvijezda Alpha Centauri. Udaljena je od Zemlje 4,24 svjetlosne godine.

 Najsjajnija zvijezda u konstelaciji Gemini (Blizanci) je Pollux (Beta), a ne Castor (Alpha Geminorum).

 Najbrojniju obitelj satelita ima Jupiter, a prema najnovijim podacima ima ih čak 63.

 Najdalji objekt kojeg možete vidjeti golim okom je galaksija Andromeda (M31), udaljena oko 2 milijuna svjetlosnih godina. To znači da je trenutno vidite kako je izgledala kada se ljudska vrsta počela odvajati od majmuna.

 Najdalji objekt koji možete vidjeti golim okom, a pripada našoj galaksiji, Mliječnom putu, je kuglasti skup M13 u Herkulesu, udaljen oko 20.000 svjetlosnih godina.

 Najviše novih kometa, njih više od 1200 našao je SOHO (Solar and Heliospheric Observatory), letjelica kojoj je primarna namjena praćenje aktivnosti Sunca.

            Sateliti

 Prvi japanski satelit, "Oshumi", lansiran je 11.2.1970.

 Prva letjelica koja je službeno napustila Sunčev sustav (1986.) je "Pioneer 10", lansiran 1972.

 Prvi umjetni planetoid (tijelo koje kruži oko Sunca) je ruska sonda "Luna 1" koja je sasvim slučajno promašila Mjesec na koji se trebala srušiti.

 Prva ljudska letjelica koja je dosegla drugi planet (Veneru) je američki "Mariner 2".

 Prva otkrivena dvojna zvijezda je Castor, Alpha Geminorum.

 Prvi otkriveni trostruki asteroid je Sylvia, a mjeseci joj se zovu Romul i Rem.

 Prva otkrivena promjenjiva zvijezda je Omicron Ceti, koju su zbog tada nepoznatog svojstva promjenjivosti sjaja nazvali Mira ("Čudesna").

OPĆENITE STATISTIKE I JEDNADžBE

            USPJEH

- Žena brine o budućnosti samo dok ne nađe muža.

- Muškarac ne brine o budućnosti dok ne nađe ženu.

- Uspješan muškarac je onaj koji zarađuje više no što mu supruga može potrošiti.

Najopasniji put na svetu

- Uspješna žena je ona koja pronađe takvog muškarca.

            SREĆA

- Da bi bili sretni s muškarcem, morate ga puno razumjeti i malo voljeti.

- Da bi bili sretni s ženom, morate je puno voljeti i uopće ne pokušavati razumjeti.

            DUGOVJEČNOST

- Oženjeni muškarci žive duže od samaca, ali puno više žele umrijeti.

            SJEĆANjE

- Svaki oženjeni muškarac treba zaboraviti svoje greške - nema smisla da dvije osobe pamte iste stvari.

            IZGLED

- Muškarci se bude jednako zgodni kao i kad su legli u krevet.

- Stanje žena se, nekako, pogoršava tijekom noći.

            MOGUĆNOST PROMJENE

- Žena se uda za muškarca u nadi da će se on promijeniti, ali se on ne mijenja.

- Muškarac oženi ženu u nadi da se ona neće promijeniti, ali ona to učini.

            TEHNIKA DISKUSIJE

- Žena ima zadnju riječ u svakoj svađi.

- Sve što muškarac poslije toga kaže početak je nove svađe.

- Muškarčeva je ponekad zadnja, i to: "Da draga, kako god ti kažeš."

            RAZUMIJEVANjE

- Muškarac ne razumije ženu u dva navrata - prije braka i poslije braka.

            I ZA KRAJ

U početku stvori Bog Zemlju, i odmori se.

Tada Bog stvori čovjeka, i odmori se.

Nakon toga Bog stvori ženu, i od tada ni Bog ni čovjek nemaju odmora.

RČ

784. Ko nije dosad juče radio

785. Ko bude naprimao Matematiskop 4          (naprimao = na primer imao)

786. Ja već su svi naučili

787. Sad je tamo nabrojano računske radnje

788. Ti zna da čitaš i obrnuto

789. Kad budem počeo da čitaš knjigu

790. Ništa teži si zadaci

791. Tu piše pogledaš

792. …pa je sve stepenujem

793. Tako to piše nekoliko osobina

794. Ovde mi dole nije ništa

795. Ovako su da ostane

796. Krećemo u nove… novo gradivo!

797. Polako objašnjavam ti polako objašnjavam zadatak

798. Dva jedan isto težak zadatak

799. Bilo bi sada dobro lepo bi bilo

800. Ovde je nega… stepen

801. Zadatak glasi: "Treba da se ovo ovde izračuna."

802. On glasi jako je čudan zadatak

803. Važi išti štos

804. Sad kad bi rekli pitali osnovca da sabere sabiranje

805. Kontrolni iz biće sigurno

806. Nemoj da budete… korektni

807. Ko budeš znao da uradi

808. Ti sam nađeš ocenu gde je šta

Olimpijada za idiote

809. Ovo je super zbirka, ali je mogla da nabavi još jednu dvojku

810. Pošto su neko tu koje su druge knjige

811. Psipsihologija

812. Oslobodiš se negativnih izložilaca i polako se oslobađaš negativnih izložilaca

813. Sada ćemo pomnožiti spoljašnje što znači unutrašnje

814. Ima Vetnić ima knjigu

815. Idemo još imamo polako

816. Tvoju zbirku nađi da je čujem

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj