Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

Nedelja, 15. VI 2008.

Logo Leteći bumbar 223

U ovom broju donosimo:

2. Ginisovi rekordi (˝)                                  Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            Najzanimljiviji rekordi

4. 10×10

            Malo enigmatike: pronađite pogrešnu reč u rečenicama (kolekcija iz starih brojeva "Politikinog Zabavnika")

7. Pravila golfa u spavaćoj sobi

            15 zlatnih pravila za ovaj tip golfa

8. Leksikon domaćih reči i izraza                  Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            Sigurno znate šta je u pitanju…

Venčana (ili razvodna?) torta

GINISOVI REKORDI (˝)

        Najmlađi bilioner: Jerry Yang, vlasnik popularne sajte Yahoo, postao je bilioner u svojoj 29-oj godini. Vrijedan je otprilike 4 biliona US dolara.
        Najčudnija dijeta: Michel Lotito iz Grenoblea u Francuskoj pojede dnevno oko 900 gr metala, ali mu banane, i kuvana jaja, zadaju teškoće sa varenjem.
        Najmanja digitalna kamera: Napravljena je u Japanu. Proizvođač ove kamere-igračke je poznata japanska firma "Tomy" koja se bavi proizvodnjom igračaka. Ova kamera, pod imenom Mexia, teška je samo 113,5 grama. Njome se može snimiti i u njenu memoriju pohraniti 15 fotografija.
        Najviše nagrada "Oskar": Američke akademije za filmsku umjetnost i nauku osvojio je slavni Volt Disney (1901-1966). Za svoj dugogodišnji izvanredno uspješni rad on je dobio 35 "Oskara".
        Najveći broj štipaljki zakačenih na lice: Rekord u ovoj kategoriji drži Britanac Garry "Stretch" Turner iz Manchestera. On je na svoje lice uspeo zakačiti 153 štipaljke.
Ulaz u prostoriju

        Neprekidno govorenje: Zimbabveanac Jonah Mungoshi srušio je Ginisov rekord u neprekidnom govorenju, koje je trajalo punih 36 sati. Munogoshi je time za čak deset sati premašio stari rekord Južnoafrikanca Johna Trevora Walkera. Prema pravilima, u rušenju rekorda bile su mu dopuštene samo prirodne pauze od maksimalno 30 sekundi, a svakih osam sati imao je pravo na 15 minuta odmora za jelo i obavljanje nužde.
        Najveći iznos koji je dobio jedan glumac za učće u TV emisiji: je 765.900 $. Ovaj Svetski rekord pripada Matthew Perry-u u seriji Ally McBeal.
        Najveći honorar za snimanje reklame: je zaradila Nikol Kidman. 3.71 milion dolara za četiri minuta pojavljivanja u reklami za parfem "Šanel 5". Urednici "Ginisove knjige rekorda" beleže da je glumica zaradila 982.000 $/min, snimajući ovu reklamu.

        Najveća kolekcionarka "Kasica-prasica": je Šveđanka Ove Nordström. Juna 2001, ona je imala 5,111 primjeraka u svojoj kolekciji.
        Najmanji pas: je Whitney, jorkširski terijer, čija je širina leđa tri inča, a pas je dug samo 9˝  inča.
        Najbrže kucanje SMS poruka: Studentkinja iz Singapura Kimberli Jeo (23) ulazi u "Ginisovu knjigu rekorda" u brzini kucanja SMS poruka. Ona je ispisala na mobilnom telefonu 26 riječi sa 160 znakova za 43,24 sekunde.
        Najveće simultano ljubljenje: Na ulicama Santiaga gotovo devet hiljada Čileanaca se zagrlilo, ljubilo i oborilo rekord u najvećem simultanom ljubljenju. Muškarci i žene, uglavnom u dvadesetima, postigli su rekord i ljubili svog dragog ili dragu barem 10 sekundi. Više od 4400 čileanskih parova bez problema je oborilo dotadašnji rekord od 1588 parova, koji su se u februaru 2000. godine "cmakali" na ulicama Sarnia, u kanadskoj državi Ontario. Masovno ljubljenje je organizovao tamošnji proizvođač paste za zube.
        Najviša žena: je Sendi Alen (rođena 18. juna 1955. u Čikagu). Njen rast je zaustavljen na 231,7 cm pošto joj je operisana hipofiza. Njena težina je tada iznosila 209,5 kg.

Pomozite nevidljivom čoveku
        Najgori vozač: Vozač po imenu Mak Kini iz Teksasa, star 75 godina, je u oktobru 1966. godine u roku od dvadeset minuta u četiri navrata vozio pogrešnom stranom puta, izazvao šest saobraćajnih nezgoda, deset puta bio kažnjen od strane saobraćajne milicije i time dospeo u Ginisovu knjigu rekorda kao najgori vozač na svijetu.

        Neprekidno seckanje crnog luka: Norvežanin Gunar Lund je 34 časa neprekidno seckao crni luk, zbog čega ga je ostavila verenica. Nije mogla da podnese miris luka koji mu se toliko uvukao pod kožu da ni jednim sredstvom za kupanje nije mogao da ga odstrani. 

        Neprekidno gledanje televizije: Trenutni Ginisov svjetski rekord u neprekidnom gledanju 

televizije postignut je u maju mesecu u Herzogenrathu, Nemačka. Ramona Rosenfeld, Harmut Wedow, Alexander Hall, Josef König i Andreas Federspieler ispred malih ekrana neprekidno su proveli 50 sati i 5 minuta.
        Najbrži gol svih vremena: Postigao je brazilski fudbaler Fred, član juniorske ekipe "Amerika Belo Horizonte". Fred je na utakmici brazilskog juniorskog prvenstva sa centra uputio loptu prema golu i pogodio. Izmereno je da je od početka meča prošlo samo tri sekunde i 53 stotinke.
        Najveći broj gledalaca na jednoj odbojkaškoj utakmici: Registrovan je na finalnoj utakmici Svetskog prvenstva 1952. godine u Moskvi: šezdeset hiljada gledalaca!
        Najteži bik: je bik Ferdinand iz sela Mionica, okolina Valjeva (Kolubarski okrug), a njegova težina je iznosila 2100 kg.
        Najviši bik: u Ginisovoj knjizi rekorda upisan je Bik "Pukovnik" iz okoline Burnhama. Njegova visina je iznosila 2 metra.
        Najveća svinja: u istoriji bila je teška 900 kilograma. Svinja je bila duga 2,5 metara, a živela je pet godina. Životinja je uginula 5. II 2004 godine zbog nedostatka fizičke aktivnosti, a njen vlasnik bio je Su Čangđin, farmer iz provincije Loníng.

        Najbrži penjač na drveće: Svetski rekorder u ovoj disciplini je Kanađanin Kelly Stanley. On se na jednoj smotri, 1968. godine, u Queenslandu, u Australiji, uzverao na 27,5 metara visoko stablo bora za svega 36 sekundi.

        Najbolje vreme, postignuto u trčanju na snežnim krpljama: na jednu milju (1609 metara) i u dubokom snegu je pet minuta i 18,6 sekundi. Taj Svetski rekord postavio je Amerikanac Clifton Cody u okolini New Havena, 19. februara 1939.
        Najbrži brijač: za koga se zna, svetski rekorder u brzom brijanju je Englez Gerry Harley. On je za 60 minuta obrijao 130 ljudi.
        Najširi put na svetu: je bulevar Monumentalna os u Braziliji, glavnom gradu Brazila. Svečano je otvoren u aprilu 1960. godine. Ovaj bulevar je dugačak 2,4 km, a širok 250 metara.
        Najstariji gvozdeni most: koji je i danas u upotrebi i služi za saobraćajni promet jeste Ticksfordov most na reci Lovatu u Engleskoj, koji je sagrađen 1810. godine.
        Najskuplji polovni automobil: je prodat za 280 hiljada dolara. Toliko je platio anonimni američki kupac 30. XI 1974. godine za jedan "Phantom" fabrike Rolls Rayce koji je ranije pripadao holandskoj kraljici Juliani.

10×10

U ovim rečenicama jedno slovo je zamenjeno sa drugim. Tražimo ispravnu rečenicu.

431. Hirurg njegovih kvaliteta dobro bi došao svakoj klanici.

432. Na selu svako dete čuva ovce ili krade.

433. Veštinu nerviranja niko ne poznaje tako dobro kao kelneri hotela "Grand".

434. Za svoj umetnički rad dobio je više jadnih priznanja.

435. Između ranije i sadašnje opštinske uprave razlika je očigledna: oni su rušili, a ovi grabe.

436. Već desetak godina on je u svom preduzeću zadužen za promaju.

437. Tu je bivši "Šangaj" gde su se očevi i dedovi naših sugrađana mogli kupiti za male pare.

438. Gledali smo ga dok je trenirao mladi tim i uverili se da on to vrlo smešno radi.

439. Slavujevo brdo je naselje tihih i mirnih ubica.

440. Glupa je životna strast ove visoke plavokose devojke.

Rešenja su na dnu strane 8.

        Najstariji džepni sat na pero: Napravio je Peter Henlein (ili Hele) u Nirnbergu u Nemačkoj oko 1504.godine. Danas se taj sat nalazi u Memorial Hallu u Philadelphiji.

        Najveći luster: Proizveden je 1973. godine u tadašnjoj Čehoslovačkoj. Bio je težak 7600 kilograma i imao je 936 rasvetnih tijela.
        Najviši grad na svetu: je Vencuan u Kini. Osnovan je 1955.godine, a nalazi se na putu koja spaja Kinu s Tibetom. Njegova nadmorska visina je 5100 metara.
        Najdeblje uže: koje je ikada ispleteno, bilo je uže od kokosovih vlakana debelo 120cm i upotrebljeno 1858. godine prilikom puštanja u more broda Great Eastern. Isplela ga je britanska tvornica konopaca i brodske užadi "John i Edwin" u Briminghamu.
        Najstariji zakonik: Za koji se zna bio je zakonik kralja Urnamva, vladara treće dinastije Ura (u današnjem Iraku). Nastao je oko 2145 godine pne.
        Najveća džamija: koja je i danas u upotrebi je džamija vladara Juma Masjida (vladao od 1644 - 1658) u Delhiju, u Indiji. Zauzima površinu od oko hiljadu kvadratnih metara, ima tri kupole i dva minareta visoka 32 metra.
        Najkraći pravosnažni testament: za koji se zna glasio je: "Vse žene", što znači na češkom: "Sve ženi". Tu oporuku sastavio je i potpisao 19. I 1967. godine Karl Tausch u Lengenu, u pokrajini Hesse, u SR Nemačkoj.

Bankomat
        Najteži bakreni kovani novac: izrađen u Švedskoj 1659. godine, od 10 dolara, težio je 19 kilograma i 700 grama.
        Najviši kineski hram: je pagoda Sets harmonija, kraj Hongcona. Ima 13 spratova, a visoka je oko 60 metara.
        Najviši dimnjak na svetu: je dimnjak rafinerije za proizvodnju nikla koncerna International Nickel Company, nedaleko od Sudburyja u kanadskoj provinciji Ontariju. Visok je 381 metar, a sagrađen je 1970. godine. Težak je 30 hiljada tona.
        Najusamljnije stablo na svetu: Ako se ta razdaljina meri stepenom udaljenosti jednog od drugog drveta, jeste jedno drvo koje raste u jednoj oazi u pustinji Tenere, u Nigeriji. Drugo, njemu najbliže stablo, udaljeno je od njega 50 kilometara.
        Najdugovečniji majmun: to se pouzdano zna, zvao se "Džordž", doživeo je punih 46 godina. Toliko je živeo u Londonskom zoološkom vrtu. Dopremili su ga u Evropu 1869. godine a uginuo je 14.marta 1916.godine.
        Najmanja kost ljudskog tela: je stremen, jedna od triju slušnih koščica u srednjem uhu. Dužina stremena iznosi od 2,6-3,4mm, a težina 2-3,3 mg.

        Najveće oko u životinjskom carstvu: Ima divovska lignja. Njegov prečnik može biti veći od 40 centimetara.
        Najveći krastavac na svetu: Odgajila je Alijen Cepel iz Australije. Prilikom branja dostigao je težinu od 22 kg.
        Najveći suncokret: Do sada izmeren bio je visok 5.25 metara.
        Najveći kaktus: Raste na području Arizone, Novog Meksika i Kalifornije, u USA, kao i u okolini Sonore u Meksiku. Zelena stabljika - deblo nosi na svom vrhu grane, nalik na kandelabar, koje se dižu do visine od 16 metara.

        Najviše kreditnih kartica: Amerikanac Valter Kavano uspio je ući u "Ginisovu knjigu rekorda" tako što je na svoje ime skupio 1497 važećih i neponištenih kreditnih kartica.
        Najstariji vozač: Amerikanac Fred Hale je uvršten u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji vozač koji je upravljao automobilom u 108. godini.
        Najveći konzument žohara: Ken Edwards, tokom emisije The Big Breakfast, London, koja se prikazivala u maju 2001, za jednu minutu pojeo je 36 žohara.
        Najglasnije podrigivanje: 2000-e godine zabeleženo je i najglasnije podrigivanje od 118.1 decibel, vlasnika rekorda Paula Hunna iz Londona.
        Najveći opseg struka: Amerikanca Waltera Hudsona iznosi 302 cm - Walter je težak 545 kg.
        Najviše pacova: se servira u restoranu The Jailu u Kini. U ovom restoranu se godišnje posluži oko 9300 pacova. Samoproglašeni kralj pacova, gostioničar Quang Li-Do već 30 godina ih lovi i jede.

        Najviše pirsinga na telu: Elaine Davidson iz Edinburga prvi pirsing na tijelu uradila je u januaru 1997, da bi ih maja 2003. ukupno imala 1500.
        Najveći potrošač Big Macs-a: je Donald Gorske iz SAD-a. Do marta 2002, Donald je ukupno pojeo 18.250 Big Macsova. Njegov poduhvat počinje 1972. sa devet Big Macsova dnevno.
        Najveća nezaposlenost: 1996. godine u Bosni i Hercegovini je stopa nezaposlenosti iznosila 75%.
        Najduže dlake iz ušiju: Indijac B. D. Tyagi je ušao u "Ginisovu knjigu rekorda" kao vlasnik najdužih dlaka iz ušiju. B. D. Tyagi iz Bhopala ( भोपाल, Indija) je dobio službeni dokument "Ginisove
Pešački prelaz

knjige rekorda", kao ponosni vlasnik čak 10,2cm dugih dlaka koje mu rastu iz ušiju. Rekord je bio otkriven 2002. godine, a službeno je zabeležen 2003. godine u kategoriji "najduže ušne dlake".
        Najdlakaviji čovek na svetu: je 26-ogodišnji Kinez Yu Zhenhuan. On je ušao u Ginisovu knjigu rekorda 2002. godine jer mu je 96% tela prekriveno dlakama, od kojih su neke dugačke i 6 centimetara.
        Najbrži stogodišnjak na svetu: Južnoafrikanac Filip Rabinovic postao je najbrži stogodišnjak na svijetu. Rabinovic je stotinu metara pretrčao za 30,86 sekundi, čime je nadmašio dotadašnji rekord od 36,19 sekundi Austrijanca Ervina Jaskulskog. Rabinovic, koji još uvek radi kao knjigovođa za svoju kćerku, dnevno prepešači barem šest kilometara, a već je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najstariji takmičar u brzom hodanju.

        Najviše krugova dima iz jednog jedinog duvanskog izdaha: japanski nikotinomanijak Acihiro Nakamura načinio je 441 kolut dima.
        Najduže pevanje bez prestanka: Englez Sajmon Džons pevao je bez prestanka 132 časa i 45 minuta.
        Najduži automobil na svetu: je "kadilak flitvud" nekog Amerikanca iz Kalifornije. S kraja na kraj monstrum od limuzine iznosi 14,5 metara.
        Najduži hamburger na svetu: je žvakalo 70 osoba.
        Najduža kosa na svetu: Vijetnamac Tran Van Haj koji se nije šišao 31 godinu vjerovatno će ući u Ginisovu knjigu rekorda kao čovjek sa najdužom kosom na svijetu. Kosa je duga 6,2 metara, vezana i pokrivena maramom, a u poslednjih sedam godina narasla je 1,2 metara. Poslednji put ju je oprao prije šest godina. Na sajtu Ginisove 

Mišja rupa

knjige rekorda piše da je najdužu kosu na svijetu imao Hu Sateov iz Tajlanda, kome je 1997. izmjereno 5,15 metara kose.

PRAVILA GOLFA U SPAVAĆOJ SOBI

1.         Svaki igrač mora da navuče svoju opremu za igru.
2.
        Vlasnik rupe mora da odobri igru na terenu.
3.         Za razliku od otvorenog golfa, poenta je ubaciti štap u rupu, a zadržati loptice van nje.
4.
        Za efektivniju igru štapovi treba da budu čvrsti. Vlasnicima terena je dozvoljeno da provjere čvrstinu štapa prije nego što igra počne.

5.         Vlasnici terena zadržavaju pravo da ograniče dužinu štapa da bi izbjegli oštećenja na rupi.
6.
        Poenta igre je iskoristiti koliko je god pokreta potrebno da bi vlasnik terena bio zadovoljen. Nemogućnost da se ovaj cilj ostvari, može da vodi do oduzimanja dozvole za igru na terenu u budućnosti.
7.
        Smatra se nesportskim ponašanjem ako igru započneš odmah pošto stigneš na teren. Iskusniji igrači će obično odvojiti vremena da se dive terenu, i obratiće specijalnu pažnju na dobro osmišljena ispupčenja.
8.
        Igračima se ne preporučuje da vlasniku terena spominju druge terene na kojima su igrali, ili koje trenutno igraju. Poznato je da povrijeđeni vlasnici s vremena na vrijeme iz ovog razloga umiju da oštete igračevu opremu.
9.
        Igračima se preporučuje da ponesu opremu za slučaj kiše, radi svoje zaštite.
10.
      Igračima se preporučuje da dobro procijene vrijeme za meč, naročito kada po prvi put igraju na novom terenu. Sa vremena na vrijeme se dogodi da igrači koji su igrali na terenu prije vas postanu veoma nasilni ako otkriju da neko igra na terenu koji su oni smatrali da je privatan.
11.
      Igrači ne treba da pretpostave da je teren uvijek otvoren za igru. Neki se mogu naći osramoćenim ako saznaju da je teren pod privremenim opravkama. Savetuje se igračima da u ovakvoj situaciji budu veoma pažljivi. Iskusniji igrači će pronaći alternativne načine igre u ovom slučaju.
12.
      Vlasnici terena su odgovorni za održavanje grmlja u neposrednoj okolini rupe kako bi omogućili bolji pogled za postavku i prilaz rupi.
13.
      Igračima se preporučuje da traže dozvolu prije nego što pokušaju da igraju na zadnjoj rupi.
14.
      Spora igra je preporučljiva ali igrači treba da budu spremni da je ubrzaju, ako ništa na kraće periode vremena, ako vlasnik to zatraži.
15.
      Smatra se odličnim uspjehom ako se ista rupa odigra više puta u jednom meču. 

LEKSIKON DOMAĆIH REČI I IZRAZA

Nasloniti se na… -  To elephant on…

Ne lezi vraže - Don't lay devil

Nosi se - Wear yourself

Od malih nogu - Since the little legs

On je velika marka - He is a big stamp

Pop-pjevač - Priest-singer

Prebio ga na mrtvo ime - He beat him on dead name

Selotejp - Willage tape

Sudski spor - Court slow

Supruga - Are-railway

Sve izgubljeno, može se povratiti - Everything lost can be thrown up

Sve je gore i gore - Everything is up and up

Sveta stolica - Holly shit

Šta ima - What have

Šta ti pada na pamet - What is falling on your brain

Taman posla - Dark job

To je svijetla točka - This is a bright full stop

Upala mišića - The infall of a little mouse

Usmjereno obrazovanje - Directed cheeking

 

Rešenja "10×10": 431. klinici; 432. krave; 433. serviranja; 434. javnih; 435. grade; 436. prodaju; 437. kupati; 438. umešno; 439. ulica; 440. gluma.

Devojka i mačence

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj