Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

Nedelja, 22. VI 2008.

Logo Leteći bumbar 224

U ovom broju donosimo:

2. Ginisovi rekordi (2/2)                                Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            Najzanimljiviji rekordi

4. 10×10

            Malo enigmatike: pronađite pogrešnu reč u rečenicama (kolekcija iz starih brojeva "Politikinog Zabavnika")

7. Alkohol na poslu?

            Zašto treba uvesti alkohol na poslu. U 15 tačaka

7. Leksikon domaćih reči i izraza                  Tekst poslao čitalac (ili čitateljka)

            Sigurno znate šta je u pitanju…

Euro 2008 (A-CH) - gledaoci

GINISOVI REKORDI (2/2)

        Neprekidno gledanje filmova: Trojica Singapuraca oborila su svjetski rekord u neprekidnom gledanju filmova. Njih trojica su, za više od 72 sata, pogledala 36 filmova. Ako njihov poduhvat potvrdi Ginisova knjiga rekorda, Singapurci će nadmašiti 11 Njujorčana koji su prošle godine neprekidno gledali filmove 66 sati i 30 minuta. Takmičenje su počela 24 ljubitelja filma, a na kraju ostalo ih je samo troje. Takmičarima je bilo dozvoljeno da naprave petominutnu pauzu između filmova, kao i 15-minutni razmak poslije svakog trećeg filma. "Najteži dio je jutro, kada počnete da halucinirate i misli su vam zbrkane. U osnovi gledate u ekran, ali ništa ne primjećujete", ispričao je jedan od pobjednika Majkl Cia.
        Najviši čovek na svetu: Ginisova knjiga rekorda moraće da unese izmjene u rubriku "najviši čovjek na svijetu". U gradu Žitomiru 
Veverica i svadbena torta

(Житомир) u centralnoj Ukrajini živi Leonid Stadnik koji je visok čak dva i po metra, što je za 10 centimetara više od Tunižanina koji je do sada bio upisan za ovaj rekord u Ginisovoj knjizi. Stadnik je do sada rijetko izlazio iz kuće jer nije imao u čemu da hoda, pošto mu trebaju ogromne cipele, duge oko pola metra, što odgovara broju 60. Međutim, nedavno mu je grupa ukrajinskih biznismena poklonila ručno izrađene cipele, a dobit će još jedne, pa će moći da počne da radi kao veterinarski hirurg, za šta se kvalifikovao prije deset godina.
        Najvreliji dečak: Desetogodišnji Kinez Sen Čan mogao bi da uđe u Ginisovu knjigu rekorda kao najvreliji dječak na svijetu. Kako javljaju kineski mediji, Sen Can živi sa konstantnom tjelesnom temperaturom od 43°C! Ljekari tvrde da se sa takvom temperaturom čovek nalazi na ivici kliničke smrti - ili bunca, ili pada u komu. Međutim, mali pacijent se osjeća odlično. On ne samo da nije bolestan već sa zadovoljstvom ide u školu, igra fudbal i sprema se za takmičenje iz matematike. Stručnjaci zasad ne mogu da objasne ovu neobičnu pojavu. Neki smatraju da je u djetinjstvu preležao jaku groznicu, čije se posledice i danas osjećaju. Sam Čen kaže da je zdrav kao dren, iako se povremeno žali na vrtoglavicu i visok pritisak.
        Najduže brkove: Ima Indijac Badamsingh Gurjar Khatana i to dugačke čak 411 centimetara. Prema Guinessovoj knjizi rekorda, trenutni rekord drži Kalijan Sain čiji su brkovi dugački 338cm. 61-godišnji Khatana tvrdi da nije brijao ni podrezivao svoje brkove već 26 godina. "Nikada nisam vodio previše računa o svojim brkovima, nisam ih brijao, samo sam ih svakog jutra premazivao uljem. To je sve", rekao je Khatana.
        Najgori političar: Jedan Indijac svim silama pokušava osvojiti titulu najgoreg političara na svijetu. Ajit Kumar Jain već se osmi put kandiduje na izborima kako bi mogao ući u Ginisovu knjigu rekorda u kategoriji maksimalnog broja poraza pojedinca na izborima. Ovaj radnik tvornice nakita u Dhāru (धार) veteran je sa sedam saveznih, devet državnih i sedam gradskih izbora, i na svima je izgubio. Ajit Jain tvrdi da su ga svi izbori do sada koštali svega 3,84 dolara, a u svojim kampanjama služi se sloganom "Osigurajte mi poraz maksimalnim brojem vaših glasova!", koji mu, izgleda, i donosi uspjeh.
        Najveća džezva: Jedna bosanska firma proizvela je bakarnu džezvu za kafu zapremine 800 litara i nada se da će njen proizvod ući u Ginisovu knjigu rekorda. Posuda visoka 1,7 metara i teška oko 40 kilograma, identicna je džezvi za kafu koja se tradicionalno koristi širom Balkana. Za njenu izradu bilo je potrebno dva mjeseca. Firma koja je finasirala ovaj "projekat", a koja se inače bavi prodajom kafe, obratila se ekspertima iz Ginisove knjige radi registrovanja ovog rekorda. Kafom iz džinovske džezve su posluženi turisti kao i stanovnici Mostara. Organizatori 

Parkiranje
događaja smatraju da je kapacitet džezve oko 8.000 šoljica kafe.
        Najveći doseg glasa: Normalan pojmljivi doseg muškog glasa, na otvorenom prostoru i pri mirnom vazduhu, iznosi 180 metara. Silbo, jezik zvižduka razvijen na španskom kanarskom ostrvu La Gomera, razabira se preko dolina, pod idealnim uslovima, na udaljenosti od 8 km. Postoji jedan zabeleženi slučaj, pod ćudljivim akustičkim uslovima, da se ljudski glas čuo na daljinu od 17 km, noću, preko mirne vode. A kažu da je Mils Darden (koji je živeo u XIX veku i bio težak oko 450 kg) mogao da se čuje na daljini od 9 km, kad bi iz sveg glasa zavijao. Usled njihove optimalnije frekvencije, ženski krici teže da na decibelometrima postižu više vrednosti od muškog tuljenja. Najviši naučno mereni krik od 128 dB postigla je Simon Robinson iz Maklaren Vejla, Južna Australija, na Australijskom gran-priu "Ginisovski izazov", 11. XI 1988.
        Najduži poznati napad štucanja: Ili singultusa svakako je onaj koji je mučio Čarlsa Osborna iz Antona, Ajova, SAD, i trajao punih 70 godina. 1922. god. štucanje je Osborna spopalo kad je klao nekog vepra i nikada mu nije pronašao lek,

mada je u međuvremenu vodio srazmerno normalan život, i sa dve supruge je imao osmoro dece. Svojevremeno je priznao da u ustima ne može da zadrži veštačku vilicu. Prema izveštaju iz jula 1986, štucao je 20-25 puta u minutu, dok je najveći broj ranije bio 40 štucanja u minutu.

        Najstariji pas: Većina pasa živi 8 do 15 godina i autentični rekordi preko 20 godina veoma su retki. Obično su to sitnije rase. Najveću pouzdano utvrđenu starost za psa, od 29 godina i 5 meseci, doživeo je australijski stočarski pas "Blui", vlasništvo Lesa Hola iz Ročestera, Viktorija, Australija. Pas je kao štene nabavljen 1910, a skoro 20 godina je radio sa stokom. Zauvek je uspavan 14. novembra 1939. godine.
        Najveću kriglu za pivo: Napravila je firma "Selangor Pewter Co." iz Kuala Lumpura u Maleziji i svečano otkrila 30. XI 1985. Visoka je 198,7 cm i u nju može da stane 2.796 litara piva.
        Najduži govor u UN: je održao dr Fidel Kastro Rus (rođen 13. septembra 1927). Govor je trajao 4 sata i 29 minuta, 26. juna 1960. godine.
        Najduža parnica: Okončana je 28. aprila u Puni, Indija, kada je Balasaheb Patlodži Torat dobio parnicu koju je njegov predak Malodži Torat započeo 1205. Parnica je ukupno trajala 761 godinu. Predmet spora je bilo pravo vođenja javnih skupova i prednosti na religijskim svečanostima.
        Najveća pljačka voza: Desila se 8. avgusta 1963. između 3.03 i 3.27 ujutro, kada je napadnut poštanski voz Glavne pošte kod Siers Krosinga, a opljačkan je kod Brajdigo mosta, blizu Mentmora, Bakinghemir. Lopovi su uspeli da pobegnu sa 120 poštanskih vreća sa 2,631.784₤ u papirnim novčanicama, koje je trebalo da budu uništene u Londonu. Od te svote pronađeno je samo 343.448₤.

        Najsvestraniji sportista: Šarlota "Loti" Dod (1871-1960) pobednica u Vimbldonu u pojedinačnoj konkurenciji pet puta, od 1887. do 1893. god. pobedila je na ženskom prvenstvu V. Britanije u golfu 1904. godine, osvojila srebrnu medalju u streličarstvu na Olimpijadi 1908, bila u engleskoj hohejaškoj reprezentaciji 1899. Isticala se u klizanju i toboganstvu.
        Najviše operacija: Dr. Robert B. Meklur (rođen 1901.) iz Toronta, Kanada, izveo je u toku svoje karijere, 1924-1978, ukupno 20.423 velike operacije.
        Najduža operacija za koju se zna: iz razloga hirurškog nadzora kao suprotnog medicinskome, trajala je 96 sati, a izvedena je nad Gertrudom Levandovskom između 4. i 8. II 1951. godine. Pacijentkinja je imala slabo srce, pa su lekari tokom operacije morali da budu krajnje oprezni.
        Najduži automobil: ikada napravljen je limuzina na 26 točkova, duga 30,48 metara, koju je načinio Džej Orberg iz Kalifornije. Ta limuzina ima bazen za kupanje i dasku za skokove u vodu, i vodeni francuski krevet. Može da se vozi kao celina ili da se povija u sredini kao tramvaj.
        Najizdržljiviji automobil: Najveća poznata kilometraža za neki automobil iznosi 1.906.879 km, koliko je nesumnjivo prevalio Mercedes 180 D Roberta Rajlija. Automobil je proizveden 1957. god. i ta kilometraža je napravljena do 1978. 

10×10

U ovim rečenicama ima jedno slovo manje ili više. Tražimo ispravnu rečenicu.

441. Sporazumom je predviđeno da radnici gradske čistoće skupljaju otpatke u kapu.

442. Izbegavajte glumice koje vam stežu noge i ometaju cirkulaciju.

443. Zanimalo nas je kako ova melodija zvuči u bradi kompozitora Babića.

444. Grdnja će početi čim arhitekta započne projekat.

445. Za optičara je najbolje da živi u dvorištu, ali podalje od kokošaka koje bi bile u stalnoj opasnosti od njega.

446. "Ćutite" prekorno je rekao drugovima "od vas ne mogu da čujem profesorovo pištanje"

447. To je onaj studio iz koga su otišle u vetar najsudbonosnije poruke u istoriji našeg naroda.

448. I vaša baka radiće brže i bolje ako je uključite u sistem kompjutera MBI.

449. Čim sam vas videla, neki glas je u mom srcu rekao: "To je onaj prljavi!"

450. Naš kritičar je pažljivo gledao pomenutu damu, a posebno one njene delove koji su u Novom Sadu izazvali najviše uzbuđenja.

Rešenja su na dnu strane 8.

1978. godine. Kasnija sudbina vozila je nepoznata.
        Najveći kebab: Costas Dasios iz Patrasa je zajedno sa kolegama pripadnicima osoblja jednog grčkog restorana napravio kebab od svinjskog mesa težak tonu i 850 kilograma koji je bio visok 173cm. U mega-kebab utrošeno je i 150kg začina te 100kg soli, a za kuvanje je bilo potrebno dvije tone plina. Prijašnji rekord postavio je 2001. godine Kipranin Sami Eid čija je poslastica bila oko 350 kilograma lakša.

Mače i pačići
        Najduži rezanci na svetu: Su oni koje je izradio italijanski kuvar Nikola Avantađato, a izmjerena dužina im je iznosila 128.7 metara.
        Najbrže postavljanje stola za ručavanje: je drvarčanin Slavko Lukač, trenutno zaposlen kao konobar u hotelu u Oslu. On je, sto za ručavanje za deset osoba postavio za tri minuta i 15 sekundi. Na stolu je imao deset garnitura sa po tri tanjira, deset kompleta sa po dvije čaše, escajg sa ukupno 50 noževa, viljuški, kašika i kašičica i deset salveta, zatim garniture za so i biber, te vazu sa cvijećem.
        Fetus najstarijeg, neotkrivenog blizanca: Sasvim slučajno je pronađen u abdomenu 16-ogodišnjeg Hišama Ragaba iz Egipta, koji je

zbog bolova u stomaku potražio pomoć ljekara. Pronađen je njegov 18-cm dug identičan blizanac koji se razvijao u njemu i živio 32 ili 33 sedmice.
        Ispisivanju teksta na zrnu riže: Četrnaestogodišnji Indijac Akas Gupta vlasnik je Ginisovog rekorda u ispisivanju teksta na zrnu pirinča. On je, bez ikakvih optičkih pomagala na samo jednom zrnu pirinča ispisao 12.584 slovnih znakova. On je 484 puta ispisao 26 slova abecede, za šta mu je trebalo samo sat i po, a pri tom je koristio mastilo i jednu spajalicu za papir kojom je pri pisanju pridržavao zrno.
        Kazne za nepravilno parkiranje: Silvia Matos iz New Yorka je u Ginisovu knjigu rekorda ušla jer je sakupila oko 2800 kazni za nepravilno parkiranje. Ukupna vrednost tih kazni iznosi oko 150 000$. Mežutim, ništa od toga joj nije naplaćeno jer je bila prijavljena na 18 različitih adresa pri čemu je koristila 36 lažnih registarskih tablica.
        Omirisala najviše stopala: Madeline Albrecht je radila u laboratoriji za analizu doktora Scholla u Cincinnati, Ohio. Za 15 godina rada, Madeline je omirisala oko 5600 stopala i veliki broj pazuha.

        Pevanje pesama Elvisa Prislija: Jedan pekar iz Nemačke bez prekida je 42 sata, 16 minuta i 8 sekundi pevao pesme Elvisa Prislija, postavivši tako novi svetski rekord u neprekidnoj interpretaciji "kraljevih" melodija, saopštili su organizatori takmičenja iz nemačkog mesta Mehernih. Obučen kao njegov idol, 36-godisnji imitator je 13 puta zaredom otpevao 60 pesama Elvisa Prislija. Prethodni rekord postavljen je pre toga na nekoliko nedelja, kada je jedan Prislijev obožavalac i imitator iz Hamburga pevao njegove pesme 40 sati bez prekida.
        Poljubio najviše devojaka za 8 sati: Džejms Vejl iz Hjustona poljubio je 4.049 devojaka za osam sati (svaki poljubac trajao je u proseku 7,11 sekundi).
Baš je steglo...

        Progutao najviše špageta za 28 sekundi: Teksašanin Tom Nil je za 28 sekundi progutao 10 metara špageta.
        Podudarnost rođenja: Treba napomenuti da se deca u svetu ne rađaju baš sasvim nasumično. Ima dana u godini kad se registruje više rođenja nego drugih dana. Takođe je zapaženo da u porodicama postoji tendencija da se deca rađaju nekako u približno vreme, iako ne baš na isti dan. Porodica Ralfa i Kerolin Kamins iz Klintvuda, SD Virdžinija, SAD, jedina je za koju se može dokazati da je petoro dece dobila na isti dan, 20. II, ali raznih godina. Deca su se rađala ovako: Ketrin 1952, Kerol 1953, Čarls 1956, Klodija 1961, i Sesilija 1966. Verovatnoća da petoro braće i sestara imaju isti rođendan iznosi 1: 17.797.577.730 - koji je broj tri i po puta veći od ukupnog svetskog stanovništva.
        Psi policajci na zadatku otkrivanja droge: Među psima koji njuhom otkrivaju drogu najuspešniji je par belgijskih ovčara "Roki" i "Barko" (oštenjenih 1984. god.); oni su bili članovi američke ekipe boraca protiv droge koja patrolira "Kokainskim putem" - dolinom reke Rio Grande, na južnoj granici USA. Samo u 1988. god. bili su umešani u 969 zaplena droge, ukupne vrednosti 182 miliona dolara. Oni su u svom radu bili tako delotvorni da su im meksički krijumčari droge ucenili glave na po 30.000$, dok su psi dobili počasna zvanja policijskih poručnika, i uvek su imali svoje oznake čina kada su na poslu.
        Prezime: Želja da se bude poslednji u lokalnom telefonskom imeniku, radi finansijskih ili drugih koristi, dovela je u SAD do proizvoljnog menjanja imena u sasvim izmišljena, od kojih neka imaju i po 9 slova "z"; ekstreman primer za to je Zahari Zzzzzzzzzra u imeniku San Franciska.
        Padobranstvo: Spašavanje na najnižoj visini u vazduhu izveo je Džordž Roberson kada je spasao Debi Vilijams, koja je izgubila svest. Sudarili su se na 2.750m, a on je njenu ručku povukao na visini nešto malo većoj od 1000 m, što je otprilike 10 sekundi pre pada.
        Ramas Bodkano iz Dakora (Indija): Posadio je u udubljenju dlana seme jedne vrste bosiljka i držao je ruku nepokretnu sve dok biljka nije izrasla 10 cm.
        Ustima ugasila najviše plamena: Gutačica plamena Džin Čepmen iz Glazgova uspešno je u ustima ugasila plamen sa 1.921 baklje.
        Žena koja je imala najviše muškaraca: 2.000 muškaraca za dan Sabrina Johnson, iako nije službeno priznata kao Ginisova rekorderka, hvali se da je došla do brojke 2.000, i to 2000. godine, no ceo je spektakl bio

Ne brinite. Saznaće sve kad se probudi.

na rubu propasti, jer su producenti, kada je ponestalo kandidata, počeli praktično s ulice da dovode frajere netestirane na polne bolesti.

ALKOHOL NA POSLU?

1. Radnici će sigurno dolaziti na posao.

2. Smanjuje stres.

3. Vodi ka iskrenijim komunikacijama.

4. Smanjuje izostanke s posla budući da možeš doći na posao i mamuran.

5. Smanjuje prigovore o niskim plaćama

6. Od radnika ćete čuti što oni misle, a ne što šefovi žele čuti.

7. Smanjuje troškove grijanja zimi.

8. Povećava zadovoljsto poslom; ako imas loš posao, ni brige te nije.

9. Smanjuje godišnje odmore -  ljudi jedva čekaju da se vrate na posao.

10. Ako si popiješ malo alkohola, nećeš se zamarati ovakvim glupostima

11. Radne kolege ti odjednom izgledaju ljepše.

12. Hrana u kantini je ukusnija.

13. Pijani šefovi lakše daju povišice.

14. Pregovori o plaćama su unosniji.

15. Ako prdneš na sastanku, neće te biti sram. 

LEKSIKON DOMAĆIH REČI I IZRAZA

Usmjereno obrazovanje - Directed cheeking

Voditi računa - To wear the bill

Zajebi radnju - Fuck the shop

Zna znanje - He knows knowledge

Alija Izetbegović - But i and brother-in-law escape

Donji Dragonožec - Lower Footfetish

Mirjana - Peace I on

Sarajevo - Sara is an ox

Malo sutra - A little bit tomorrow

Natkasna - Above late

Jabuke u shlafroku - Apples in nightgown

Supruga - Are railway

Ispeci pa reci - Bake it then say it

Opasulji se - Bean Yourself

Udri brigu na veselje - Beat your worry on the joy

Rentgen

Kama Sutra - Big knife tomorrow

Slepo crevo - Blind Hose

 

Rešenja "10×10": 441. kampu; 442. gumice; 443. obradi; 444. gradnja; 445. ptičara; 446. pitanje; 447. etar; 448. banka; 449. pravi; 450. dramu.

The Doors

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj