Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj 

Nedelja, 7. XII 2014./7522.

Logo Leteći bumbar #553 

U ovom broju donosimo:

2. Obaweštenje sa Fejsbuka             Autorski rad

            Parodija na ono glupo cirkularno pismo

2. Autostoperski vodič kroz galaksiju 2/2

            Najsmešniji citati iz svih 5 knjiga Daglasa Adamsa

4. Špigl - dvojnici poznatih

            Foto-feljton: dvojnici poznatih ličnosti

8. Anegdote

            Doskočice poznatih ličnosti

Sačuvajte ovaj broj! Možete od njega da napravite: molersku kapu, brodić, avion koji leti…

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Iz Rusije s ljubavlju

OBAWEŠTENjE SA FEJSBUKA

            Ovo je parodija na ono glupo pismo koje se ovih dana može videti na "Fejsbuku". Sasvim sigurno je da je to neko napisao samo da bi se neko upecao, a mnogi se upecaju samo iz straha da ne ostanu bez svog profila. :-( Kako bi prekinuli taj "lanac" i umirili čitaoce, vaš urednik (živeo!) je sklepao ovu parodiju (zbog toga naslov ima slovo W). Uživajte!

Vaša redakcija

 

            Danas u pola 5 do 12 je stupio na snagu zakon o "Fejsbuku" i princes-krofnama (bez aleve paprike).  IZVALj... IZJAVLjUJEM da je za upotrebu mojih podataka, fotografija i donjeg veša potreban moj  pismeni pristanak (Bermudska konferencija). Svako ko ume da čita ovo (ako ne umete da čitate - ignorišite ovaj tekst), može da kopira ovaj tekst i da ga objavi na svom FB Zidu, najbolje pored ulaznih vrata za klonju. To ga neće staviti pod zaštitu zakona, ali bar će pomoći kod tvrde stolice.

            Obaweštavam FB administraciju da će im pauk odneti kola. Dalje ih obaweštavam da je od ovog momenta strogo zabranjeno objavljivanje, kopiranje i distribuiranje mojih ličnih podataka, propitivanje matematike, stavljanje metalnih stvari u mikrotalasnu, đidanje u partijama klikera i brijanje nogu (pogotovo tabana) sa nožem za 'lebac (UHF 1-308-1-103 i rimsko pravo o Fejsbuku). Svim članovima kluba za izradu makrobiotičkih goblena se preporučuje da objave ovo obaveštenje u ovoj formi ili dopunjeno još blesavijim detaljima koji se odnose na mogućnost zloupotrebe podataka sa Popodnevna dremka

FB profila i anfasa (profil je slika lica sa strane, a anfas sa lica... broj se drži malo ispod brade).

            Ako izjavu ne objavite na svom zidu, Cukenberg vam NEĆE biti žirant i NEĆETE dobiti kolače! Pored toga, smatraćemo da ste prećutno pristali da vas upišemo na smer za nuklearnu filozofiju (fakultet za bezbednost u "Čoveče ne ljuti se") i lako se može desiti da u vojničko-pucačkim igricama (tipa "Call of duty") dobijete pasulj duplo lošijeg kvaliteta.

AUTOSTOPERSKI VODIČ KROZ GALAKSIJU 2/2

Restoran na kraju Vaseljene

(Douglas Adams; The restaurant at the End of the Universe; 1980)

(prema glasovima sa sajta goodreads.com)

 

● Na početku bi stvorena Vaseljena. Zbog ovoga, mnogo naroda opasno se naljutilo i svi su taj potez smatrali za vrlo rđav. (14483 lajka)

● Poznato je da broj svetova beskonačan, iz jednostavnog razloga što ima beskonačno mnogo prostora u kojima se nalaze. Ali, nisu svi naseljeni. Prema tome, broj naseljenih svetova mora biti konačan. Bilo koji konačan broj podeljen sa beskonačnošću toliko je blizu ničemu da ga ne treba ni pominjati i zato se može reći da je prosečna naseljenost svih planeta Vaseljene ravna nuli. Iz ovoga sledi da je naseljenost čitave Vaseljene takođe ravna nuli, a ljudi koje možda srećete s vremena na na vreme samo su proizvod vaše bolesne mašte. (1078 lajkova)

Psihološki savet

● Realnost je povremeno neprecizna. (785 l.)

● "Ako ikada budem sreo sebe", reče Zaphod, "tako ću da odalamim tog gada da neću ni znati šta me je tresnulo." (602 lajka)

● Zaphodov pradeda: Život se traći na življenje. (251 lajk)

● Istorija svake veće galaktičke civilizacije prolazi kroz tri različite i prepoznatljive faze, poznatije kao Preživljavanje, Saznanje i Iskustvo, poznatije kao faze Kako, Zašto i Gde. Na primer, prvu fazu karakterizuje pitanje "Kako ćemo da jedemo?" drugo sa pitanjem "Zašto jedemo?" i treće sa pitanjem "Gde ćemo na ručak?" (155 lajkova)

● "Slušaj ti, miran sam ja i hladan. Evo, sve dovde sam pun 'ladnoće. Toliko sam neverovatno hladan da možeš da držiš u meni hranu nedelju dana, a da se ne pokvari. (101 lajkova)

● – Ali šta je sa Krajem Vaseljene? Propustićemo važan momenat!

- Video sam ga. Glupost. - reče Zaphod, - Običan Kasarp Ikilev.

- Šta?

- Suprotno od "Veliki prasak". Ajde, idemo odavde. (83 lajka)

● ...i Univerzum, ... će kasnije eksplodirati radi Vašeg zadovoljstva. (73 lajka)

         "Autostoperski vodič kroz Galaksiju" nudi svoju definiciju pojma "beskonačno":

            Beskonačno: veće od najvećeg ikada i još malo pride. U stvari, mnogo veće od toga, stvarno strašno veliko, potpuno, ludački veliko, pravo pravcato "auu, što je veliko". Beskonačnost je, zapravo, toliko ogromna da sama ogromnost u poređenju sa njom deluje tričavo. Ovde, dakle, pokušavamo da raščistimo sa onom vrstom pojma koji predstavlja džinovsko pomnoženo sa kolosalnim pomnoženo sa užasno velikim. (66 lajkova)

● "Prvih 10 miliona godina bili su najgori," reče Marvin, "a i drugih 10 miliona, oni su takođe bili najgori. Trećih 10 miliona nimalo mi se nisu dopali. Posle toga, sve je krenulo nizbrdo." (58 lajkova)

● – Može biti. Opasan sam ti ja kad me pritisnu.

- Da – reče glas ispod stola (Ford), - Toliko brzo pukneš da ljude pogode šrapneli. (24 lajka)

         Podigao je slovo Q i zavitlao ga u udaljeni žbun kaline gde je pogodio mladog zeca. Zec je prestravljeno pobegao i nije se zaustavio dok nije naleteo na lisicu koja ga je pojela, zadavila se jednom od njegovih koščica i crkla na obali potoka koji je sprao njene ostatke.

            Tokom sledećih nedelja Ford je progutao svoj ponos i stupio u odnos sa devojkom koja je na Golgafrinčamu bila kadrovski službenik. Strašno ga je pogodilo kada je iznenada umrla zbog toga što je pila vode iz bare koja je bila zagađena telom crknute lisice. (13 lajkova)

● – Hoćeš li već jednom prestati da odbrojavaš! – prodra se Zaphod.

- Da... - reče Ford Prefekt, - za 3 minuta i 35 sekundi. (8 lajkova)

● "Džu-džanta 200 Superhromatske naočare za sunce" su naročito izrađene da pomognu ljudima da razviju opušteni odnos prema opasnosti. Na prvi znak nevolje one postaju potpuno crne i na taj način sprečavaju vas da vidite išta što bi vas moglo uzbuniti. (7 lajkova)

● Jedina stvar lepša od telefona koji ne zvoni sve vreme (zapravo, ne zvoni uopšte) je šest telefona koji ne zvone sve vreme 

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Ova devojka  Maga Vračević

TLL 553

(zapravo, ne zvone uopšte). (5 lajkova)

● Primećene su na nebu i ružnije stvari, ali svedoci nisu bili baš mnogo pouzdani. (4 lajka)

● Dokažite mi da može i ja opet neću verovati. (3 lajka)

● Ako ste od jutros učinili 6 nemogućih stvari, zbog čega ih ne zaokružite doručkom u "Milivejsu", restoranu na kraju Vaseljene? (3 lajka)

● Trin Tragula, kako se zvao, je bio sanjar, mislilac, spekulativni filozof ili, kako bi kazala njegova žena, idiot. (2 lajka)

● – To piće, - reče mašina mazno, - stvoreno je prema vašim ličnim zahtevima po pitanju hranljivosti i ukusa.

- Ah, - reče Artur, - znači, ja sam mazohista na dijeti, je li?

● - Marvine, - reče, - molim te, nateraj ovaj lift da pođe gore. Moramo stići do Zarnivupa.

- Zašto? – upitao je Marvin turobno.

- Ne znam, - reče Zaphod, - ali kad ga budem sreo, bolje bi mu bilo da nađe dobar razlog zbog čega želim da ga vidim.

● - Pssst! - reče Ford. – Konusna je (kada). Sad šta treba da uradiš, vidiš, treba da je napuniš sitnim belim peskom, je l' tako? Ili šećerom. Sitnim belim peskom i/ili šećerom. Šta god ti je pri ruci. Nema veze. I šećer je dobar. A kad se napuni, izvadiš čep... je l' slušaš?

- Slušam.

- Izvadiš čep, i sve iscuri, razumeš, iscuri kroz rupu na dnu.

- Shvatam.

- Ne shvataš. Reći ću ti glavnu stvar, sad se sećam šta je glavna stvar. Snimiš sve to i pustiš film kroz projektor... unatrag!

- Unatrag?

- Da. Puštanje unatrag je glavna stvar, sigurno. I onda sediš i gledaš i izgleda kao da se sve pojavljuje iz rupe i zavojito penje dok ne napuni čitavu kadu. Razumeš?

- I tako je nastala Vaseljena? - reče Artur.

- Ne, - reče Ford, - ali je mnogo zabavno za gledanje. (1 lajk)

● "To je apsolutno suludo… Kompletan idiotizam. Ali svejedno nastavljamo jer je to brilijantna glupost." (1 lajk)

● Menadžer "Zone katastrofe" se sastao sa ekolozima za vreme doručka i naredio da ih sve postreljaju.

● Ovih dana, iskusni autostoperi ako posete zvezdani sistem Sirijusa mogu lako da zarade ako se zaposle kao savetnici za neurotične liftove.

http://www.goodreads.com/work/quotes/1877624-the-restaurant-at-the-end-of-the-universe

 

Život, vaseljena i sve ostalo

(Douglas Adams; Life, the Universe and everything; 1982)

● "Vodič kaže da postoji veština letenja", rekao je Ford, "ili tačnije rečeno, štos. Štos je u tome da naučiš kako da se baciš na zemlju i promašiš." 

● Greška je misliti da se bilo kakav veći problem može rešiti pomoću krompira.

FFB h7E01E24C

● Pošto je rešio sve veće matematičke, fizičke, hemijske, biološke, sociološke, filozofske, etimološke, meteorološke i psihološke probleme Vaseljene, izuzev sopstvenog, i to po tri puta, [Marvin] očajno je žudio za nečim čime bi se zaokupio (...)

● Artur je bio srećan. Pre samo dvadeset minuta odlučio je da poludi, a sada je već jurio Česterfildsku sofu preko poljane preistorijske Zemlje. (27 lajkova)

● – Možda ti nije jasno zbog čega to pominjem, ali to je zato što moj mozak radi fenomenalno brzo, tako da sam ja po gruboj proceni 30 milijardi puta inteligentniji od tebe. Dopusti mi da ti dam jedan primer. Zamisli neki broj, bilo koji.

- Ovaj, pet… - reče madrac.

- Pogrešno, - reče Marvin. - Vidiš?

● Najveća i najrazornija žurka koja je ikada održana sada je već zašla u četvrto pokolenje, a niko još ne pokazuje nameru da ode. Neko je svojevremeno bacio pogled na sat, ali to je bilo pre jedanaest godina, a još se ništa nije desilo.

● Niko nezna ni koja je svrha života madraca. To su krupna, dobroćudna, pitoma stvorenja koja mirno i povučeno žive u močvarama Skornšelus Zete. Mnoge od njih love, ubijaju, suše, prevoze

na razna mesta i zatim spavanju na njima. Izgleda da nikoga od njih nije briga za to i svi se zovu Zem.

● Tehnologija potrebna da se išta učini nevidljivim toliko je bezgranično složena da je u 999.999.999.999 slučajeva od bilion znatno jednostavnije i delotvornije jednostavno uklniti tu stvar i raditi bez nje.

● Jedan od problema, a on će se očigledno sve više pogoršavati, je u tome da su ljudi na žurci ili deca ili unuci ili praunuci onih koji su prvobitno odlučili da ne odu kući, a zbog cele one zapetljavine sa selektivnim razmnožavanjem i recesivnim genima to znači da su svi prisutni na žurci u ovom trenutku ili krajnje fanatični posetioci žurki ili mucavi idioti ili, sve češće i češće, i jedno i drugo.

● Zaphod je bio toliko iznenađen da su morali još jednom da ga upucaju da bi pao. (5 lajka)

● Pravilo šest: Pobednik je onaj tim koji prvi pobedi.

● Nekoliko milijardi biliona tona usijanih vodoničnih jezgara u eksploziji lagano se podiglo iznad horizonta i uspelo da izgleda sitno, hladno i turobno. (2 lajka)

● "Sve je u redu," reče ona glasom koji bi smirio i Veliki Prasak.

● Nebo, od jednog horizonta do drugog, od istoka do zapada, od severa do juga, je bilo neumoljivo i kompletno crno.

http://www.goodreads.com/work/quotes/74123-life-the-universe-and-everything

 

Doviđenja i hvala na svim ribama

(Douglas Adams; So long and thanks for all the fish; 1984)

 

● Poslednja Božja poruka Njegovoj tvorevini: "Izvinite zbog smetnji " (388 lajkova)

● Život... je kao grejpfrut. Spolja je žuto-narandžast i ima rupice, a iznutra je sočan i mek. Ima i koštice. A neki ljudi pojedu pola za doručak. (203 lajka)

● Dok se tako vozio, kišni oblaci vukli su čitavo nebo za njim jer, iako ni sâm to nije znao, Rob MekKena bio je Bog Kiša. On je samo znao da su mu radni dani bedni i da za sobom ima čitav niz upropašćenih praznika. A oblaci su samo znali da ga vole i da žele da budu uz njega, da ga paze i da ga kvase.

● Postoji i poenta ove priče, ali je ona pobegla iz hroničarevih misli. (73 lajka)

● Gotovo je otplesao do frižidera, izabrao ti najmanje čupave stvari u njemu, smestio ih na tanjir i napeto ih posmatrao dva minuta. Pošto tokom tog vremena nisu pokušale da se pomere, nazvao ih je doručkom i pojeo ih. (73 lajka)

● "Učinilo mi se" – reče Vonko Normalni, - "da svaka civilizacija koja je toliko izgubila glavu da mora da posebno priloži podrobno uputstvo za paketić čačkalica nije više civilizacija u kojoj mogu da živim i ostanem normalan." 

● "Gusnarh," reče Ford Prefekt, što je bila specijalna Betelgezijska reč koju je koristio kada je znao da bi trebao nešto da kaže, ali nije znao šta da kaže.

● Artur je naručio odrezak sabljarke i rekao da se razbesneo od njega. Zgrabio je klenericu za ruku i grmnuo na nju:

- Zašto je ova riba tako prokleto dobra? - pitao je besno.

hyemi-jeong-6-650x650

- Molim vas, izvinite zbog mog prijatelja, - reče Fenčerč preneraženoj kelnerici. – Mislim da je najzad doživeo prijatan dan. (7 lajkova)

● Polovina parova čarapa (...) (5 lajkova)

● Kikotao se i smejuljio. Smejao bio se naglas, ali nije imao dovoljno prostora. (2 lajka)

http://www.goodreads.com/work/quotes/3078120-so-long-and-thanks-for-all-the-fish

 

Uglavnom bezopasni

(Douglas Adams; Mostly Harmless; 1992)

 

● Uobičajena greška koju su ljudi pravili kada su pokušavali da sagrade nešto što ni potpuna budala ne bi mogla da pokvari jeste potcenjivanje domišljatosti potpunih budala. (2408 lajkova)

● Ništa ne putuje brže od svetlosti, sa mogućim izuzetkom loših vesti, koje se pokoravaju sopstvenim posebnim zakonima. (1556 lajkova)

● Šta god da se desi – desi se.

Šta god, prilikom dešavanja, uzrokuje da se desi nešto drugo – uzrokuje da se desi nešto drugo.
Šta god, prilikom dešavanja, uzrokuje da se ono samo opet desi – samo se opet desi.
Nadrimajstorije - stepenice

Međutim, sve to se ne dešava obavezno hronološim redosledom. (143 lajka)

● (molitva) Zaštiti me od znanja onoga što ne treba da znam. Zaštiti me čak i od znanja o tome da postoje stvari koje se mogu znati, a koje ja ne znam. Zaštiti me od znanja da sam odlučio da ne znam stvari koje sam odlučio da ne znam. Amen.

Gospode, Gospode, Gospode. Zaštiti me od posledica gornje molitve. (72 lajka)

● – Molio sam je da me ne ostavlja u sred šume sa povređenom glavom i bez medicinske pomoći. Oboje bi mogli da nastradamo. 

- Šta je ona rekla?

- Opet me je zviznula kamenom u glavu – reče Ford.

- Mislim da mogu da potvrdim da je to moja ćerka.

- Divno dete.

- Trebalo bi bolje da je upoznaš. – reče Artur.

- S vremenom omekša, je li?

- Ne, ali stekneš bolji osećaj kada treba da se sagneš. (25 lajkova)

● Imao je svoj sopstveni život. Samo je trebalo da mu nađe namenu. (11 lajkova)

● Pade joj na pamet kako je pokušaj da živiš u skladu sa nekakvim planom otprilike kao kada pokušavaš da

kupiš sastojke za neki recept u supermarketu. Dobiješ jedna od onih kolica koja naprosto neće da idu u pravcu u kom ih gurneš i završiš tako što moraš da kupiš potpuno druge stvari. Šta onda radiš sa time? Šta radiš sa receptom? Nije znala.

http://www.goodreads.com/work/quotes/2842984-mostly-harmless


.

ANEGDOTE

            Abraham Linkoln (1809-1865), razgovarao je sa jednim prijateljem o besnilu. Prijatelj ga zapita šta bi on prvo učinio kada bi se razboleo od besnila.

- Zatražio bih hartiju i olovku – odgovori Linkoln.

- Da napišeš testament?

- Ne, već da sastavim spisak političara koje bih želeo da ujedem. (ova izjava se pripisuje i Marku Tvenu) [PZ #1300/1976]

-● ● ●-

            Kada su upitali Tristana Bernara, francuskog književnika, šta misli o vračarama, odgovorio je:

- Ništa naročito. Jednom sam otišao kod neke veoma poznate vračare, zakucao na vrata i začuo njen glas: "Ko je?". Smesta samse okrenuo i otišao. Kad nije mogla da pogodi ko stoji pred vratima kako će onda bilo šta drugo?

Autor: Nik Titanik


-● ● ●-

            Engleski pesnik XIX veka Semjuel Kolridž sve čitaoce knjiga podelio je u četiri grupe:

Prva – sunđeri koji sve pročitano lako i brzo upijaju, ali isto tako i zaboravljaju.

Druga – peščanici koji ništa ne upijaju i ne zadržavaju u pamćenju.

Treća – filteri koji zadržavaju neznatan procenat pročitanog.

Četvrta – velike grobnice (toliko su retki među čitaocima kao dragulji među kamenjem) koji su sposobni ne samo da ocene pročitano nego i druge nateraju da učine isto.

-● ● ●-

            Knjiga čiji je sadržaj najsažetiji bez sumnje je delo Amerikanca Marka Lemona pod naslovom "Savet onima koji žele da se žene". Tekst čini samo jedna reč "Don't" koja može da se prevede kao "Nemojte".

            Na delo ovog autora očigledno je uticao aforizam Dizraelija koji je tvrdio da su sve žene, pre ili kasnije, dužne da zaplove u bračne vode, ali se to muškarcima ni u kom slučaju ne preporučuje.

Friz

=●=

 Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj