Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN640 - Nedelja, 7. VIII 2016./7524.

Logo Leteći bumbar No.640

U ovom broju donosimo:

2. I oni su bili klinci!

            Kviz: Pogodite poznatu ličnost

2. Horoskop

            Šta vam zvezde smeraju?

4. Švedski TV-detektor

            Da se podsetimo...

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

7. Marfijev zakon

            Kolekcija životnih pravila

7. Ove nedelje u bioskopu "Ode on"

            Novi album grupe "Nightwish"

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Bent object 06

Pesmica

KVIZ: I ONI SU BILI KLINCI!

 Ovo je slika jedne poznate ličnosti. Vaš zadatak je da pogodite o kome se radi. Rešenje je na poslednjoj strani.

Zagonetna ličnost

HOROSKOP

Ovan (21. mart – 19. april)

Domoroci neće biti previše impresionirani tvojim pozivima da dolaziš u miru i ne želiš da im naudiš, već će tražiti da vide tvoj pasoš i vizu za ulazak u njihovu zemlju.

 

Bik (20.april – 20.maj)

Ove nedelje ćeš naći prelepu haljinu i cipele sa štiklama po fantastično niskoj ceni koje se savršeno slažu sa bojom tvoje brade i brkova.

 

Blizanci (21. maj – 20.jun)

Tvoja patnja će vekovima biti shvatana kao upečatljiva metafora za opšte posrnuće ljudskog stanja i bezdušnost moderne civilizacije, ako ti je to ikakva uteha.

 

Rak (21. jun – 22. jul)

Na poslu će te ove nedelje očekivati izvesni konflikti i negativna energija koja će izbijati iz tvog šefa, izuzetno ljutog i iznerviranog zbog tvog katastrofalnog radnog učinka.

 

Lav (23.jul – 22.avgust)

Zvezde bi ti rado predvidele sudbinu, ali su se umesto toga trenutno preorijentisale na optuživanje ljudi za veštičarenje u cilju otimanja njihovih imanja.

 

Devica (23.avgust – 22.septembar)

Ostvarićeš vrhunske rezultate u domenima teorijske fizike i stripova sa superherojima kada se budeš ušetao u područje kontaminirano zasićenim uranijumom.

Slinkies

Vaga (23.septembar – 22.oktobar)

Ove nedelje ćeš u debati vešto upotrebiti Okamov brijač, hitro ga zabivši protivniku u srce taman kada bude delovalo da će on svojom elokvencijom i dobim argumentima da pobedi.

 

Škorpija (23. oktobar – 21. novembar)

Bićeš specijalni gost čuvene američke serije "CSI Majami", kao jedan od leševa nad kojima se vrši autopsija.

 

Strelac (22. novembar – 21. decembar)

Posao: Uticaj Marsa će biti toliko jak da ćeš pasti sa njega. Ljubav: Ni ove nedelje nećeš uspeti da se dokopaš Venerinog brežuljka. Zdravlje: Preporučuje ti se da konzumiraš manje Uranijuma.

 

Jarac (22. decembar – 19. januar)

Temperatura u kući će ove nedelje biti vrlo hladna, vlažnost tvoje supruge skoro 0% i očekuje se promenjivo i tmurno vreme sa grmnjavinom kada se u četvrtak uveče budeš vratio kući mrtav pijan.

 

Vodolija (20. januar – 18. februar)

Tvoja omiljena kineska jela za ovu nedelju su: kung pao piletina, govedina sa brokulama, sečuanska dvostruko kuvana svinjetina iseckana na rezance, vonton nudle i, naravno, pekinška patka.

Ribe (19. februar – 20. mart)

Puno posla i nimalo igre čini da XIO bude vrlo dosadan dečak. Puno posla i nimalo igre čini da XIO bude vrlo dosadan dečak. Puno posla i nimalo igre…

 

Vaš astrolog: XIO, Diplomirani Astrolog, Mag, Mistik, Šaman i Šaban

(sa sajta "Njuz")

ŠVEDSKI TV-DETEKTOR

            Krajem osamdesetih godina prošlog veka, na medijskom javnom servisu Srbije – tačnije, Televiziji Beograd, koja je tada još uvek bila deo JRT - pojavili su se kratki propagandni filmovi o švedskom tv-detektoru. Ovaj "uređaj", zapravo samo nesrećni spoj obične kutije sa nekoliko dugmića i potenciometara, antene "Loga" i dvojice mamlaza koji sve to drže okačeno oko vrata i u rukama, imao je samo jednu svrhu: da preplaši prosečnog gledaoca i natera ga da plati tv pretplatu. Cela pojava je prilično podsećala na lošu parodiju na "Isterivače duhova". Detektor je, navodno, imao čudesnu moć da otkriva negativce koji gledaju tv program, a ne smatraju za shodno da za to i plate. Ispostavilo se da je u pitanju bio jednostavan test inteligencije, ali ne i besplatan - barem za one koji ga nisu položili.

            Zašto baš švedski? Do tada su kod nas najpoznatiji pojmovi u vezi sa ovom nacijom i geografskom odrednicom bili čuveni sto i "akcioni" filmovi. Na osnovu toga moglo se zaključiti da o toj zemlji i narodu i ne znamo previše, pa ćemo pretpostaviti da je bilo prilično bezbedno nazvati tv-detektor švedskim - jer ko zna šta sve nisu u stanju da izmisle ti Šveđani - bolje je sa njima se ne zezati. A imaju i Vikinge.

            Ideja, da odmah razjasnimo, nije bila ni nova, ni RTS-ova. Engleski BBC je još početkom pedesetih godina na identičan način zastrašivao građane, pomoću kombija sa antenama na krovu i promotivnih filmova o celoj toj ludoriji. I prilično je dobro prošao, posmatrano sa finansijskog aspekta. Problem naplate usluga javnih servisa star je verovatno koliko i sama želja države da

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Kofi Anan → Morgan Frimen

TLL 640

naplati svojim građanima sve, od parčeta zemlje u vidu parking mesta, preko tekuće vode, do vazduha koji tako bahato udišu. E sad, pitanje je: kako je budalaština iz pedesetih prošla kod nas skoro četiri decenije kasnije? Odgovor: lako, kao i mnoge druge. U svakom trenutku postoji neophodna kritična masa naivčina koje će se uplašiti Loga antene i adaptiranog kasetofona i platiti pretplatu za reprize koje su gledali, gledaju i gledaće. Ruku na srce, program RTS je tih godina bio dosta inventivniji, originalniji i iznad svega – manje repriziran nego ovaj danas. A narod, kao narod – uvek je, u proseku, bio naivan. Dvojica ljudi, od kojih jedan nosi neku nakaradnu opremu, a drugi antenu? Dovoljno da izazove nelagodu, a kod nekih i jak strah od osude javnosti, komšiluka posebno, ako se sazna da su gledali "Sedmoricu mladih" na mufte i da im je zbog toga televizor sramno zapečaćen.

            Mnogi su naseli, ali mnogi drugi i nisu. Ove druge posebno pohvaljujemo. Švedski tv-detektor je danima, pa čak i mesecima, bio predmet podsmeha u društvu, javnosti, na ulici... Međutim, kad se crta podvuče, narod je na duže staze ipak izgubio, jer nije odigrao dovoljno lukavo, po principu da se vlas(t)i ne dosete. Da smo se organizovano pravili ludi i tu i tamo puštali da tv-detektor "otkrije" po neki neprijavljeni uređaj, možda bi potrajalo. Ovako, verovatno zbog slabih rezultata ove akcije (ne samo finansijskih, nego i urušavanja imidža RTS zbog ovako jeftinog pokušaja), kasnije su opasni umovi javnog servisa osmislili i sproveli u delo naplatu povezanu sa računom za struju. Ako se ni ona ne ispostavi kao dovoljno efikasna - a već duže vreme deluje da nije - možda u budućnosti treba očekivati i naplatu pretplate uz porez na nekretnine, jer kuća nije dom bez televizora i RTS-a na njemu; ili uvođenje tv-dinara u lokalima, po ugledu na muzički. Ako bi se, pak, samo pokušalo sa nekim novim sredstvom za zastrašivanje, nadamo se da bi ono makar bilo u duhu 21. veka – npr. severnokorejski raketni bacač koji nepogrešivo pogađa stanove, kuće i vikendice u kojima se gleda RTS, a ne plaća se pretplata. Ili, recimo, digitalni signal koji detektuje neprijavljene televizore i zatim ka njima, u saradnji sa EDB (koja već funkcioniše) šalje napon toliko jak, da od njih i njihovih vlasnika ne ostanu ni dugmići. Ali, ostavimo bolje Pandorinu kutiju finansiranja medijskog javnog servisa, da se kojim slučajem ne odškrine i vratimo se švedskom detektoru:

            Bilo, ne ponovilo se, da nas opet prevare na ovako bedan, neinteligentan način. Naterajmo ih makar da se više pomuče!

(izvor: sajt kratko.rs)

Duck lips

HEP Vinodol

MARFIJEV ZAKON

Zakon primenjene zbrke

1. Deo koji fabrika zaboravi da isporuči upravo je onaj koji nosi 75% vrednosti isporuke.

            Pouka:

- Ne samo da je fabrika zaboravila da ga isporuči, već je u 50% slučajeva zaboravila i da ga proizvede.

- Kamionska isporuka koja obično traje jedan dan trajaće pet dana ako je željno očekuješ.

Nightwish

- Nakon što planu isporuke dodaš dve nedelje za neočekivane zastoje, dodaj još dve za neočekivano neočekivane zastoje.

 

2. Ako uočiš u nekoj konstrukciji onaj deo koji ne bi smeo da bude pogrešno označen, očekuj da te fabrika zauvek precrta.

            Pouka:

- U svakoj grupi montažnih delova sa istom oznakom, jedan od njih ne bi smeo da nosi tu oznaku.

- To se neće otkriti sve dok ne pokušaš da ga staviš tamo gde oznaka kaže da treba da stoji.

- Nikad se ne svađaj sa proizvođačem zbog neke greške. Kontrola je udarila svoj pečat, čak i na rupe kojih nema.

 

SNSS*  jednačine

1. Svaki problem zadat sa "n" jednačina, uvek će imati "n+1" nepoznatih.

2. Najpotrebnija stvar ili informacija biće najmanje dostupna.

3. Nakon što bezuspešno iscrpiš sve mogućnosti, ostaće jedno rešenje, koje vide svi osim tebe.

4. Zlo nailazi u talasima.

(SNSS = Situacija normalna, sve sjebano; od eng. SNAFU = Situation normal - all fucked up)

 

Skinnerova konstanta (Flanaganov finaglacijski faktor)

            Ona veličina kojom treba pomnožiti ili podeliti dobijeni odgovor da bi se dobio očekivani rezultat.

 

Mikschov zakon

            Ako konac ima jedan kraj, onda ima i drugi kraj.

Zakon kompjuterskog programiranja

1. Svaki dati program je u času kad se koristi već zastareo.

2. Svaki dati program košta više i traje duže.

3. Ako je program koristan, znači da ga treba menjati.

4. Ako je program beskoristan, moraće da se radi dokumentacija.

5. Svaki dati program širiće se dok ne ispuni svu raspoloživu memoriju.

6. Vrednost programa srazmerna je težini papira sa izlaznim rezultatima.

7. Kompleksnost programa raste dok ne premaši sposobnost programera koji ga održava.

 

Troutmanovi postulati programiranja

1. Ako probna instalacija savršeno funkcioniše, svi sledeći sistemi neće funkcionisati.

2. Sve dok program ne bude u radu bar šest meseci, najpogubnija greška neće se otkriti.

3. Kontrolne kartice koje se nikako ne mogu složiti pogrešnim redosledom, složiće se upravo tako.

4. Međusobno zamenljive trake neće.

5. Ako je ulazni editor podešen da odbacuje sav loš unos, neki dosetljivi idiot će naći način da pogrešni podaci ipak uđu.

6. Psovke su jezik koji svi programeri najbolje poznaju.

 

Gilbovi zakoni nepouzdanosti

1. Kompjuteri su nepouzdani, ali su ljudi još nepouzdaniji.

2. Svaki sistem koji zavisi od ljudske pouzdanosti je nepouzdan.

3. Neprimetne greške beskonačne su u svojoj raznovrsnosti, za razliku od primetnih grešaka koje su već po definiciji ograničene.

4. Ulaganja u pouzdanost rastu sve dok neko ne počne insistirati da se uradi i nešto korisno.

Timski rad

            ● ● ●

Rešenje kviza sa treće strane: Adam Lambert (1982)

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj