Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN674 - Nedelja, 23. IIII 2017./7525.

U ovom broju donosimo:

2. Bratski obračun

            Porodična svađa sa teškim naoružanjem

2. Najgluplje domaće pesme

            ... zbog kojih nas boli glava

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

5. Ove nedelje u bioskopu "Ode on"

            Film "The lord of the Beans"

6. Pismo učiteljici

            Uputstva za ekskurziju

7. Marfijev zakon

            Kolekcija životnih i radnih pravila

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Autor: Vinsent Bol

Reprize

BRATSKI OBRAČUN

            Trojica braće iz Ravne kod Maglaja Huso, Jasmin i Jusuf Hasanbašić, zbog porodične svađe i međusobnog pokušaja ubistva osuđeni su na kazne zatvora i to: Huso od jedne godine i deset mjeseci, Jasmin godinu i dva mjeseca, te Jusuf na kaznu zatvora od šest godina.

            Riječ je o veoma specifičnoj porodici u kojoj braća nisu govorili jedni sa drugima, kao ni njihov 77-godišnji otac koji je bio u zavadi sa sva tri sina.

            Naime, 19. februara 1993. godine, zbog felge na zaprežnim kolima, došlo je do svađe između već zavađene braće Huse i Jasmina. Huso je nakon svađe sa ocem udaljen oko pedeset metara bacio aktiviranu bombu na svog brata Jasmina, prijeteći da će ga ubiti. Jasmin je također uzvratio istom mjerom, bacivši također ručnu bombu na brata Husu. Iskustvo iz vojske, zalijegavanjem na zemlju, te činjenica da je između braće bio potok, spasili su obojicu, jer su se bombe otkotrljale i eksplodirale ispod obale.

            Jasmin je potom iz kuće donio pušku sačmaricu ručne izrade, te ispalivši jedan metak, Husu ranio u nogu. Čuvši pucnje, Jasminov sin otrčao je po drugog amidžu Jusufa, te su Husu sustigli ispred škole. Jusuf je potom ispalio rafal u Husinom pravcu, međutim teško je ranio svog kolegu iz jedinice. Kad je Jusuf prestao pucati, Huso je i na njega bacio aktiviranju ručnu bombu, ali na sreću, Jusuf je zalegao na zemlju i izbjegao smrt.

            Optužnica je trojicu braće teretila za pokušaj ubistva. Kaznu od šest godina zatvora Jusuf je dobio zbog nanošenja povreda opasnih po život svom ratnom drugu.

 

            Ovo je, prema riječima sudije Faika Spahića, predsedavajućeg Velikog vijeća Kantonalnog suda Zenica, jedna od najspecifičnijih porodica sa kojom se sreo u dugogodišnjem radu.

- Kazne su ipak minimalne, jer se radi o porodici koja je dugo godina u zavadi. Na sudu smo uspjeli izmiriti braću i oca, što je moralna satisfakcija za sve. – kaže sudija Spahić.

("Dnevni avaz"; 22. XII 2000.)

NAJGLUPLjE DOMAĆE PESME

            Neretko nas povuče pevljiva melodija i nismo ni svesni šta izgovaramo. Kad se saberemo i oduzmemo, shvatimo da ono što pevamo nema nikakve veze sa životom. Većina ovih pesama su bili veliki hitovi, ali pate od očajnih ili krajnje nelogičnih tekstova.

 

Zana - Nemam virus, nemam sidu

            Grupa "Zana" ima popriličan broj pesama čiji je smisao verovatno jedino kreatorima jasan. Počevši od uvodnog stiha za pesmu "Kvaka": "Otišla sam kod frizera, imao je tvoje ruke, sa njim ću prvo da te prevarim", 

Poljubac za laku noć

pa do pesme sa "Beovizije" u kojoj je ljubav opisana kao splačina na podu: "Mili, zašto ovako ljubav bacaš na pod, kao prašnjavu stvar što se gadiš od nje kad očistiću je". Zvanično najgluplja pesma grupe "Zane" je "Nemam virus, nemam sidu":

            Imam gumu za žvakanje,

            imam usne za cmakanje,

            imam noge za skakanje,

            imam krevet za šljakanje.

            Jedan i dva su tri,

            reci mi šta imaš ti.

            Nemam virus, nemam sidu,

            zato imaj me u vidu.

            Nemam sidu, nemam goste,

            a zvezde će da oproste.

 

Ana Nikolić - Romale, romali

            Neprikosnovena kraljica treš stihova među kojima su: "Ludilo u klubu, kao karijes na zubu, lepiš se za mene", "Ovde potok, tamo šuma, stari pežo 205 skrenu sa druma", "Loše ti je bilo ko moljcu na svili, pčeli u vanili" itd. Ipak, se najviše proslavila sa pesmom "Romale, romali". Ovo nema nikakve veze sa Romulom i Remom i majkom vučicom koja ih je usvojila:

            Vatreni znak na nebu jak

            i noćni vetar ludi vreo,

            vodi me, sad znam i gde,

            tamo gde bolu mesto nije,

            gde je mesec u znaku Vodolije.

            Romale, romali

            samo to reci mi

            i ja skidam kaiš na sandali.

            U ovu mačku se ti što pre zaljubi.

 

Jelena Tomašević - Oro

            Koliko god voleli zvonki glas Jelene Tomašević i njene etno trilere, niko ne razume njeno "Oro". Šta znamo - znamo da se termin oro više koristio na području Crne Gore, jugoistočne Srbije, Makedonije i Bugarske kao oblik narodnog plesa, tačnije kolo. E, sad, kakve veze sa životom ima oro, sa klasjem, Vidovdanom i nuna, nana, ju, je, ju. Nema nikakve. Tekst naime pokušava da opiše Jeleninu ljubav koju je oduzela neka zla žena ili tako nešto i ona moli klasje da njega ljubi, a nju da uspava i da je na Vidovdan probudi da bi ga opet pogleda. Ovaj pokušaj kosovskog ciiklusa sa hrišćansko-vizantijskim i folklornim momentima je stvarno "nuna, nana, ju, je, ju". Uostalom, ko je očekivao vrhunsku poeziju na "Evroviziji"? Ma, ajte molim vas!

 

Željko Joksimović - Lane moje

            Jedino pitanje je - Bambi, da li si dobio zasluženi soundtrack koji ti Dizni nije dao? Još jedna etno nebuloza koja nam je mozak probila pre 13 godina i dalje voli da nas čukne s vremena na vreme. Još jedna pesma u fazonu Jelene Tomašević, o neuzvraćenoj ljubavi sa refrenom koji nikako da se poveže sam sa sobom:

            Lane moje, ovih dana

            više i ne tugujem,

            pitam samo da l' si sama

            ljude koje ne čujem.

 

            Šta pita? Koga pita? Ko je lane? Bambi, gde si?

 

Leontina - Crno pa se ne vidi

            Pop klasik, nema sumnje. Ova fraza je postala deo popularne kulture. Leontina zna da se poprilično zaigra sa tekstovim i metaforama. Sve počinje čarobnim večem i raskidom, psom koji drema, njenim puderom koji će neko drugi da počisti za njom. I onda se sve završava suzama koje padaju na crnu haljinu. Crno, pa se ne vidi. Kako se, leba ti, ne vidi? Šta? On neće videti da si se zarozala??? I da ti se maskara zeznula??? Ne vidi se, malo sutra!

(izvor: Noizz.rs)

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Haljina → Aluminijumska folija

TLL

Lord of the Beans

PISMO UČITELjICI

Poštovana učiteljice,

            Moram vam reči da sam presrećna što moj Božidar ide baš sa vama na rekreativnu nastavu! Samo zato što ste toliko brižni, požrtvovani i altruistički nastrojeni, moj suprug i ja smo rešili da pošaljemo vaše naše mezimče sa vama.

            Verujemo da će vama biti lepo sa decom, ali bih vas zamolila za nekoliko malih usluga kako bi i našem detetu bilo lepo.

            Božidar najčešće plače ujutro kada ga neko budi (ili ga ne budi), ali nekoliko nežnih poljubaca i masiranje resice na levom uhu će to da ublaži. Ne doručkuje pre 11 i očekuje hranu u krevetu. Molim vas da mu ne povlađujete, već mu je donesite već oko 10.

            Božidar je navikao da bude vođa kada je sa drugarima i da o svemu odlučuje sâm pa nećete morati vi da se mešate. Veoma je nervno emotivan pa burno reaguje ako nije po njegovom. U tom trenutku viče i ruši sve oko sebe. Inače je divno dete.

Dečja posla

            Poslaću mu tri mobilna telefona, za svaki slučaj, jer kad se iznervira ume da ga baci. Ako ga zaboli stomačić, morate ga nežno masirati oko pupka u prečniku od 4cm suprotno od kazaljke na časovniku. Ponekad ne spava cele noći. Tada je najbolje da sedite pored njega i da ga držite za ruku, inače počinje da vrišti jer ga nerviraju deca koja spavaju. Znate, on je mnogo druželjubiv pa bi i noću da se igra.

            Što se hrane tiče, nećete imati problema. Jede uglavnom sve, osim mesa jer mu se gadi, povrće mu je ružno, krompir je žut, ribu ne voli jer pliva, mleko jer je bljak, a jaja mu smrde. Sve ostalo je najbolje da mu ispasirate u blenderu koji sam vam spakovala. Mrzi ga da žvaće hranu. Ne koristi još pribor za jelo sâm jer smo smatrali da je još mali za to. Pice i palačinke ne morate pasirati.

            Voli da se zaigra pa zaboravi da ode u toalet. Da se ne bi desilo pi-pi ili ka-ka u gaće, najbolje bi bilo da ga povremeno pitate diskretno: "Pi-pi? Ka-ka?" i on će razumeti. Ne ume sam to da obavi i da se obriše. Za brisanje koristite isključivo vlažne maramice "Džonson", a zatim kremu iste firme jer ume da odreaguje ako nije ista kolekcija u pitanju. Dovoljno je da sačekate 10-ak minuta da koža upije kremu. Pomozite mu.

            Želim vam da se odmorite, opustite, naspavate, nauživate i lepo provedete!

            Pozdrav!

 

PS: Zvaću vas 9-10 puta dnevno da vidim da li je mom mezimcu lepo! Videćete – Božidar je divno dete, pravi Božji dar! Svaki bi ga roditelj poželeo!

MARFIJEV ZAKON

SOCIO-MARFOLOGIJA (ČOVEKOLOGIJA)

● Shirleyev zakon

            Svaka rupa nađe sebi zakrpu*

(* u originalu: "Većina ljudi zaslužuju jedni druge")
● Gillensonovi (aseksualni) zakoni očekivanja

1. Nikad se ne uzbuđuj zbog sastanka "na neviđeno" zato što dobro zvuči preko telefona.

Saobraćaj

2. Nikad se ne uzbuđuj zbog osobe zato što dobro izgleda otpozadi.

● Colvardove logičke pretpostavke

            Sve verovatnoće su 50%. Ili će se stvar dogoditi ili neće.

Colvardov nesavesni komentar:
            Ovo je naročito tačno kada su u pitanju žene.

● Grelbsov komentar Colvardovih pretpostavki:
            Verovatnoće su, međutim, 90% protiv vas.

● Dennistonov zakon

            Vrlina je sama sebi kazna.

Dennistonova pouka:
            Ako nešto dobro uradiš jednom, neko će tražiti da to ponoviš.

● Farmerovo ubeđenje

            Ako zob* seješ u subotu noću - u nedelju moli da ne rodi.

(*eng. oat = zob, ali i bludni provod)

● Robyjev princip bliskih susreta

            Verovatnoća da sretneš poznanika povećava se kad si s nekim s kim ne želiš da te vide.

● Cheitova tužbalica

            Ako pomogneš prijatelju u nevolji, sigurno je da ćete se sresti - sledeći put kad mu zatrebaš.

● Blochov komentar:
            Dennistonova pouka dobro se primenjuje na iskaz: "Poštena akcija neće nikad proći nekažnjeno". Dennistonov zakon ima mnogo šire implikacije.

● Masonov prvi zakon usklađenosti

            Onog dana kad dušu staviš na tezgu, videćeš da je pijaca prepuna.

● Ronova zapažanja za tinejdžere

1. Bubuljice se ne pojavljuju sve do trenutka kada imaš zakazan sastanak.

2. Ogrebotina na gramofonskoj ploči uvek je na pesmi koju najviše voliš.

● Osnovni princip socio-genetike

            Superiornost je povratne prirode.

● Moto profesora Blocka

            Oprosti i zapamti.

● Pardov prvi postulat

            Sve što vredi u životu ili je nezakonito ili nemoralno ili pak goji.

● Steinkopffovo proširenje Pardoovog postulata

            (Dobre stvari u životu takođe)... uzrokuju rak na laboratorijskim miševima i oporezuju se preko svake mere.

● Jacobsov zakon

            Grešiti je ljudski - svaliti krivicu na drugog još ljudskije.

● Edelsteinov savet

            Ne brini šta drugi misle o tebi. Oni su prezauzeti brigom što ti misliš o njima.

● Meaderov zakon

            Bilo šta da ti se desi, to se već desilo svima koje znaš, još i gore.

● Blockageov zakon

            Ko se poslednji smeje - nije razumeo vic.

● Sartreovo zapažanje

            Drugi su krivi.

● Dooleyev zakon

            Veruj svakome, ali preseci karte.

● Zappin zakon

            Postoje dve stvari na zemlji koje su univerzalne: vodonik i glupost.

● Greblova opomena

            Osamdeset posto ljudi smatra sebe natprosečnim vozačima.

● Munderova teorema

            Na svaku idealnu ženu dođe deset prosečnih.

● Youngov princip pojavne individualizacije

            Svako želi da oljušti svoju bananu.

● Meyersov zakon

            Kod društvenih problema, ono što je najteže uraditi, obično je ono što treba uraditi. ● Dykstraov zakon

            Svako je čudak za nekoga.

● Cohenov drugi zakon

            Ljudi se dele na dve grupe - pravedne i nepravedne - s tim što pravedni prave podelu.

Autor: Geri Larson

● Pravilo bespredrasudnosti

            Ljudi otporni na promene ne mogu se odupreti promeni ka najgorem.

● Weatherwaxov postulat

            Stepen u kojem reaguješ na neku informaciju biće obrnuto srazmeran njenoj istinitosti.

● Princip IRA-e

            Nikad ne pokušavaj da smiriš nekoga kad je na vrhuncu besa.

● Thiessenov zakon

            Jedino mrtav umetnik može može biti besmrtan.

● Zakon porodice Kent

            Nikad ne menjaj planove zbog vremenske prognoze.

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj