EN695 - Nedelja, 24. VIIII 2017./7525.

U ovom broju donosimo:

2. CoD4 Vojni rok

            Kako se služi vojni rok u "Call of duty 4"

3. Odgovor ruskih Kozaka

            Kako je nastao najvulgarniji diplomatski odgovor u istoriji

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

6. Burek

            Kratka simpatična pesmica

6. Ove nedelje u bioskopu "Ode on"

            Film "Sumrak"

6. Crni Guja

            Odabrani dijalozi iz popularne serije

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Polumaraton Sarajevo

(Polumaraton Sarajevo)

Čak Noris

CoD4 VOJNI ROK

            Imam 2000 sati u "Call of duty 4" i zanima me sad jesam li ja oslobođen vojnog roka ili šta kak to ide? Nije da se hvalim, ali odlično mi je išlo. Od najbolji poteza izdvojio bi onaj kad sam nadobudno bacio "flashbang", pogodio drvo i zaslijepio sâm sebe. Bogte ubio, tri mape nisam ništa vidio. Nema po kome nisam puc'o. Server je automatski prebacio tri njihova u naš tim jer je bilo nepravedno to koliko je mojih umiralo zbog mene. Još kad sam otkrio da je ručna bomba na "4", samo sam njih bac'o. S jednom sam ubio dvojicu i umir'o sam od smijeha. Na kraju se ispostavilo da je to bio admin i njegov brat. Dobio sam doživotnu zabranu igranja na tom serveru...

            Al' to su bili moji počeci. No, moram priznat, i u tim početnim trenucima se vidjelo kako talent isijava iz mene. Evo primjerice, sjećam se ko da je jučer bilo. Ljeto 2008, taman škola završila, 6-ti razred proš'o odlično… Odlično jer me nisu izbacili iz škole iako su trebali, no nije bitno. Sav ponosan počastim sâm sebe s onim da mogu imat 3 bombe odjednom. Rek'o – to je to, brate. Puška mi ni ne treba. Samo ću njih bacat. I standardno palim "xfire".

            Upadam na server gdje ima 60 igrača. Mora nas biti puno, jbg. Kad bacim bombu, odma' ubijem 3 njihova i 12 svojih. Počinje mapa. Učitava se 20 minuta jer sam igr'o na tosteru, a internet je radio preko telefona. Znala mi stara dić' slušalicu u sred igre. Taman kad mi najbolje ide, pa sam s njom malo "CoD-a" i uživo igr'o, al' nisam tolko dobar bio – 0 killova i 1 death. Stari kad je sazn'o da sam skid'o zračnicu s ormara ubio Boga u meni, ateistom me učinio... Uglavom, učitala se mapa, taman uletio kad je počinjala runda. Sav sretan, imam priliku bit' prvi. Odma' držim prst na "4" da bacim bombu među njihove i pazi sad! Krene runda, bacim bombu, slučajno pogodim zgradu. Reko, pas mater, šteta, al' imam drugu bombu. Uzimam ja drugu i pripremam se da je bacim. Držim je u ruci i taman da ću je bacit, nisam ni skužio, naletim na onu prošlu što sam bacio i pukne ta prošla i ova iz ruke u isto vrijeem. Kruteeeeee nedo, kad je to puklo! Pogin'o ja, svi moji, 3 njihova, ovih 10 što je ulazilo na mapu i srušio se server… Još meni i internet puk'o. Dva tehničara dolazila. Nisu znali šta se dešava. Stari opet Boga u meni ubio. Kaže: "Samo tu pušku ganjaš po monitoru!" Reko, nije puška, bomba je bila. Tj. dvije. Sjele meni dvije "bombe" na lice. Jedna s jedne strane, druga s druge… Od tad igram samo one karte iz "Windowsa", jbg…

Ukrštenica

ODGOVOR RUSKIH KOZAKA

            "Kako je nastao najvulgarniji diplomatski odgovor ikada" mogao bi biti naziv slike, koja je jednog ruskog slikara vinula u visine. Nakon ovog teksta, vaša lista najprkosnijih naroda u istoriji biće promenjena.

 

            Ilja Rjepin je krajem XIX veka bio jedan od popularnijih ruskih slikara, ali je i za njega audijencija kod cara Aleksandra III bila velika stvar. Nije ni sanjao da će sa tog prijema otići kao jedan od najbogatijih ruskih slikara. Naime, car je odlučio da kupi Rjepinovu sliku "Odgovor Kozaka iz Zaporožja turskom sultanu Mehmedu IV", koja je do danas ostala slikarovo najpoznatije delo. Cena je bila, za to vreme, vrtoglavih 35.000 rubalja, što je rešilo Rjepinove finansijske probleme u narednim decenijama. Istina, bila je to slika na koju je potrošio jedanaest godina svog života, ali ga je uvela u najviše krugove ruskog društva, u kojima će ostati do kraja svog života, 1930. godine.

Odgovor ruskih Kozaka - Ilja Arepin

Oteto od zaborava

            Sliku "Odgovor Kozaka iz Zaporožja turskom sultanu Mehmedu IV" Ilja Repin je pravio od 1880. do 1891. godine. Kako je slikao istorijski događaj o kome je ostalo jako malo konkretnih tragova, Ilja se uputio u samo Zaporožje, te na autentičnim lokacijama pokušavao da razluči kozačku legendu od istine.

            Sama slika opisuje sastanak koji su Kozaci organizovali 1676. godine, da bi se dogovorili kako da odgovore na pismo tuskog sultana koji im poručuje da se predaju. Da li se baš takav sastanak i desio, kako je tvrdila tadašnja epika, vrlo naklonjena Kozacima, do danas nije sa sigurnošću jasno. Zna se da konkretno pismo, original koji su Kozaci napisali, nije sačuvano.

            Ruski istoričar Dmitar Javornicki je, nekoliko godina pre nego što je Repin počeo sa stvaranjem svog velikog dela, pokazao slikaru dokument do kojeg je došao. Bio je to, od reči do reči, ispisan odgovor Kozaka turskom sultanu! Istina, njegov dokument nije bio original, nego kopija nastala u XVIII veku. Danas je nemoguće proveriti da li je tekst pisma autentičan, ali je Ilja Rjepin od tada počeo sopstvenu istorijsku istragu, pokušavajući saznati što više o događaju koji je odlučio da naslika.

 

Priča iza slike

            Godine 1675. turska vojska je nadirala na sever, te je napala teritorije koje su kontrolisali Kozaci u donjem toku Dnjepra. Međutim, iako brojniji, Turci su bili do nogu poraženi. Ali, velika imperija kakva je bilo Otomansko carstvo nije mogla biti poražena pobedom u jednoj bici. Već sledeće godine, još veća i opremljenija sultanova vojska bila je spremna da konačno izbije na južnu rusku granicu.

            U skladu sa običajima svojih predaka, za koje su Turci tvrdili da potiču još od Muhamedovog vremena, Sultan Mehmed IV poslao je pismo neprijateljima. Ukratko, nudi im opciju da se predaju, daju mu zemlje koje traži, te nastave da žive po pravilima nove imperije, koja bi progutala njihovu teritoriju.

ŠPIGL – DVOJNICI POZNATIH

Ričard Nikson → Ovaj plavi patlidžan

TLL 695

            Kroz istoriju, bilo je iznenađujuće mnogo slučajeva kada je odgovor na ovo pismo bio pozitivan, jer su vladari često na taj način pokušavali sačuvati svoje živote, prestravljeni silom koja se na njih sručila. Na Mehmedovo iznenađenje, kozačka reakcija bila je drugačija.

 

Pismo Sultana Mehmeda IV:

"Ja Sultan; sin Muhamedov; brat sunca i meseca; unuk i izaslanik Božiji; vladar kraljevstava Makedonije, Vavilona, Jerusalima, gornjeg i donjeg Egipta; car nad carevima; suveren nad suverenima; nepobedivi vitez; čuvar grobnice Isusa Hrista; izabran od samoga Boga; nada i uteha svih muslimana; zaštitnik hrišćana – Naređujem vama, Kozacima iz Zaporožja, da mi se pokorite dobrovoljno i bez otpora, i da prestanete da mi pravite probleme svojim napadima."

 

            Pismo koje su Kozaci primili nije moglo proći bez odgovora. Rjepin je svojim remek - delom oslikao upravo momenat kada kozački prvaci smišljaju odgovor na ovo pismo.

            Centralnu poziciju na slici zauzima legendarni kozački ataman Ivan Sirko. Oko njega su njegovi saborci, koji uveliko uživaju u sopstvenom odgovoru. Treba istaći da je u originalnoj verziji pismo bilo napisano u stihovima, što samo pojačava njegov efekat.

 

Odgovor koji su Kozaci poslali tuskom sultanu glasio je ovako:

            "O sultanu, turski đavole, prokleti satanin druže, poslušniče Luciferov. Kakav si ti to đavolji vitez, kada ni ježa ne bi mogao ubiti golim du**tom? Đavo s*re, a tvoja vojska jede! Nećeš, kurvin sine, porobiti hrišćanske sinove; ne plašimo se tvoje vojske, i borićemo se protiv vas i na vodi i na kopnu, majku vam vašu!

            Ti nekrstu, zveri Vavilona, skrnavitelju svetog Jerusalema, kozoj*bcu iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta (i gornjeg i donjeg), Jermenska svinjo i tatarski jarče, konjokradice iz Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče đavolov, budalo, ti svinjski brabonjče, magareća gu*ice, klovnu iz ovog i onog sveta, mesarsko pseto, nekrštena volino, je*emo ti majku!

            Tako ti odgovaraju Kozaci iz Zaporožja, gnjido. Nećeš ti hrišćanima ni svinje čuvati, a kamoli nad hrišćanima vladati. Mi nemamo kalendar i ne znamo koji je datum. Mesec je na nebu, godina je Gospodova, a dan je isti ovde kao i tamo. A ti i tvoji Turci poljubite nas u du*e."

 

            Odgovor je potpisan sa "Ataman Ivan Sirko i bratstvo Kozaka iz Zaporožja", da bi se i formalno ovaj duhoviti komad mogao nazvati pismom. A upravo je slika Ilje Rjepina najbolje dočarala atmosferu u kojoj je nastajao ovaj urnebesni tekst. Malo je ruskih slika na kojima se nalazi tako mnogo osmeha, kao na slici na kojoj su kozački ratnici.

            Rjepin je nastavio da pravi vrhunske slike, i bio je jedan od najvažnijih ruskih slikara na prelazu vekova. Zanimljivo je da je pokušavao da napravi i drugu verziju, manju po dimenzijama, ali nije uspeo da je završi. To su uradili njegovi učenici, te se druga verzija "Odgovora" danas nalazi u muzeju u Harkovu.

            Originalna slika, visoka dva metra i široka preko tri i po još od kraja XIX veka se nalazi u Državnom Ruskom muzeju u Sankt Petersburgu, muzeju podignutom u čast upravo Aleksandra III, cara koji je sliku i kupio od Ilje Rjepina.

(sa portala "Dnevno")

Tata protiv pauka

BUREK

Kakav je to burek koji nema sira?

Izmislio neko da mene sekira.

Dali mu i naziv - sad se zove "prazan".

Da li može vrabac da postane fazan?

Burek može biti jedino sa sirom.

Dragi novatori; prođite me s mirom.

(ako neko sazna ime pesnika, javite redakciji)

CRNI GUJA

         D1

Crni Guja: Boldriče, šta radiš?

Boldrik: Urezujem nešto na ovaj metak.

Crni Guja: Šta urezuješ?

Boldrik: Urezujem "Boldrik".

Crni Guja: Zašto?

Boldrik: Kažu da negde postoji metak koji nosi vaše ime.

Crni Guja: Da.

Boldrik: Mislio sam, ako kod mene bude metak s mojim imenom, nikad me neće pogoditi jer ne bih nikad pucao na sebe.

Crni Guja: Šteta.

            ى ى ى

OO 695

- Ne možete poreći da su ove novine dobre za moral ljudi.

- Naravno da ne. Samo mislim da bi se više moglo postići kada bi im dali pravi toaletni papir.

            ى ى ى

Crni Guja: Nešto mi ovde smrdi, a ne mislim na sadržaj Boldrikove pite od jabuke.

            ى ى ى

- Čudno, jer nismo naručili ni one nove merdevine za rovove.

- Nove merdevine?

- Da. Stigle su juče. Poslao sam ih ljudima i bili su oduševljeni. Je li tako, ljudi?

- Da. To je prvo čvrsto gorivo od kada smo spalili mačku.

            ى ى ى

- Istina. Dok sam bio u školi, obrazovanje nije ništa značilo. Bilo je važno da si dobar u sportu, glasno pevaš školsku pesmu i ne cmizdriš kada ti zabiju vruće pecivo u zadnjicu.

            ى ى ى

Crni Guja: Kada bi poslužio neko od svojih jela osoblju u štabu, uhapsili bi te zbog najvećeg masovnog trovanja još od kada je Lukrecija Bordžija pozvala 500 svojih bliskih prijatelja na vino i zabavu uz antraks.

            ى ى ى

General Melčet: To je najveća tajna. Je li jasno?

Crni Guja: Sasvim jasno. Znaću samo ja i ostatak sveta.

            ى ى ى

General Melčet: Odlično! Feldmaršal Heig napravio je genijalan taktički plan kako bi osigurao konačnu pobedu na bojnom polju.

Crni Guja: Hoćemo li se po tom genijalnom planu penjati iz rovova i polako hodati ka neprijatelju?

General Melčet: Kako znaš? To je poverljiva informacija!

Crni Guja: To je isti plan koji smo koristili prošli put. I sedamnaest puta pre toga.

            ى ى ى

General Melčet: Feldmaršal Heig je zabrinut da bi to moglo malo deprimirati ljude, pa traži način da ih razveseli.

Crni Guja: Njegova ostavka i samoubistvo su očigledno rešenje.

            ى ى ى

General Melčet: Pogledaj ovo. Siguran sam da ti je poznat. "Kralj i država".

Crni Guja: Da, to mi je omiljeni časopis. Mekan je, snažan i dobro upija.

            ى ى ى

Crni Guja: Iz dugog iskustva znam da moji ljudi imaju talenta koliko i grupa ježeva daltonista u vreći.

            ى ى ى

- Beznadežno! Da sam samo pazio na časovima umetnosti u obdaništu umesto što sam celo vreme pravio papirne penise i plašio Saru Vilis!

            ى ى ى

- Zdrav humor iskrenog vojnika. Ne brini. Ako posustaneš, seti se da smo kapetan Draga i ja iza tebe. Oko 60 km iza tebe.

            ى ى ى

            Na ničijoj zemlji:

- Dobro. Hoću potpunu tišinu. Je li to jasno? Ako neko od nas pređe preko bodljikave žice, ne sme vikati.

(…)

- Jeste li upravo prešli preko bodljikave žice?

- Ne. Stavio sam lakat u posudu sladoleda.

- Dobro je.

            ى ى ى

Crni Guja: Gde smo to?

Boldrik: Malo je teško reći. Izgleda da smo naišli na oblast obeleženu gljivama.

            ى ى ى

- Pucaju! Pucaju!

- Hvala, poručniče. Ako me pogode, sigurno ćete mi to javiti.

            ى ى ى

- Ako slučajno nagazimo na minu, šta da radimo?

- Uobičajeni postupak je da skočiš 70 m u vazduh i raštrkaš se po širokoj oblasti.

            ى ى ى

- Jesi li siguran da si ovo video, Crna Gujo?

- Naravno. Možda je bilo još par fabrika oružja i ne baš toliko slonova, ali to je otprilike to.

            ى ى ى

- Sledeće sedmice možemo napasti tamo gde je odbrana slaba i izvojevati najveću pobedu od kada su cvećari iz Vinčestera pobedili one iz Haroua sa 12:1.

- Jeste li vi ikad bili na planeti Zemlji?

            ى ى ى

Crni Guja: Donesi mi dleto i komad mermera, Boldriče.

Boldrik: Sada hoćete da se bavite skulpturama?

Crni Guja: Ne. Mislio sam da sebi isklešem nadgrobni spomenik.

Boldrik: Šta ćete napisati na njemu?

Crni Guja: "Ovde leži Edmund Crna Guja i iznerviran je"

 

         D2

Džordž: Opet su se pomešale linije? Telefonski sistem je u haosu. Nije ni čudo što nismo dobili nikakva naređenja.

Crni Guja: Naprotiv, Džordže, imali smo dosta naređenja. Naredili su 6 m materijala za zavese od mađarskog baršuna, četiri porcije lososa i pomfrit, i taksi za g. Redgreva da dođe po njega na adresu Arnos Gruv 4 i pozvoni na zvono.

            ى ى ى

Kapetan Darling: Iskreno, ja sumnjam na ovo već duže vreme. Kapetan Crna Guja uporno odbija naređenja.

General Melčet: Briga me i da napastvuje vojvodu od Jorka! Ubio mi je goluba!!!

            ى ى ى

Adresa

Džordž: Zar ne mislite da biste samo traćili novac na advokata?

Crni Guja: Ne ako je to najveći um u istoriji engleskog prava. Jesi li ikad čuo za Boba Misingbirda?

Džordž: Svakako. Veoma nadaren gospodin.

Crni Guja: Itekako. Sećam se Misingbirdovog slavnog slučaja krvavog noža. Čovek je nađen pored ubijene osobe. Imao je nož u ruci, 13 svedoka je videlo kako je izbo žrtvu, a kada je policija stigla rekao je: "Drago mi je što sam ubio to kopile". Misingbird ne samo da ga je oslobodio, nego mu je pomogao da bude proglašen vitezom za Novu godinu, a rodbina žrtve morala je platiti da mu se opere krv s njegove jakne.

            ى ى ى

Džordž: Čuo sam da je genijalan i kao tužilac.

Crni Guja: Da. Pogledaj Oskara Vajlda.

Džordž: Starog "mesara" Oskara. Da, veliki, bradati, bludni Mesar Oskar, užas za žene, 114 vanbračne dece, svetski bokserski šampion teške kategorije i autor najbolje prodavanog pamfleta "Zašto to volim da radim sa devojkama". Misingbird ga je proglasio za pedera i poslao u zatvor.

            ى ى ى

Crni Guja: Džordže, u velikoj sam nevolji. Trebam da sastavim slučaj koji je nepropusan kao sirenin grudnjak. Nisam siguran da će tvoj bezumni optimizam mnogo doprineti tome.

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj