EN729 - Nedelja, 10. VI 2018./7525.

Logo Leteći bumbar No.729

Molba

U ovom broju donosimo:

2. Lažne vesti

            Zezanje sa aktuelnim dešavanjima

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

7. Ove nedelje u bioskopu "Ode on"

            Film "Špijun koji je brlju volio"

8. Philosophy explained

            Misli velikih filozofa kroz – krofnu

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

SVIM ČITAOCIMA ISLAMSKE VEROISPOVESTI REDAKCIJA ŽELI SREĆAN BAJRAM

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Alfa Romeo

LAŽNE VESTI

            Na sajtu "Njuz", i još nekima, se često objavljuju jako dobre i smešne lažne vesti, ali su jako kratke pa ih ne možemo objavljivati pojedinačno već će biti u formi feljtona.

 

Čudo u Visokom: Alfisti se nije pokvarilo auto već mjesec dana

            Stanovnici Visokog su u čudu jer K.H. nije odvezao svoju "Alfu" na popravak već više od mjesec dana. Neki ovo čudo nazivaju i predznakom sudnjeg dana. K.H. je posljednji put svoju "Alfu" servisirao u martu, a već tada je bio rezervisao termin kod majstora početkom aprila, međutim njegova "Alfa" vozi i dan danas bez ikakvih problema.

            Mnogi njegovi sugrađani se pitaju šta je radio taj dan, da li postoji neki ritual koji "Alfu" oslobađa od kvarova i da podijeli svoju tajnu s njima. Ova priča se proširila i van granica naše države, pa K.H. svakodnevno prima goste iz Srbije i Hrvatske i dijeli s njima svoje iskustvo. Mnogi "Alfisti" su predložili da se K.H. proglasi svecem i da blagoslovi i njihove "Alfe" kako se ne bi više kvarile.

            Majstor koji je posljednji put popravio vozilo našeg heroja je također u čudu jer kaže da nije radio ništa što inače ne radi, te da njemu nije u cilju da se "Alfe" ne kvare, jer bi mogao ostati bez posla. (Karakter.ba)

Vozač Alfe

Podgorica, 28. mart 2018, (Njuz)

            Vojska Crne Gore ojačala je ove nedelje NATO alijansu sa 20 najsavremenijih stikera, saznaje Njuz od našeg dopisnika iz Podgorice. Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković kaže da će ovaj potez znatno uticati na vojni arsenal ove alijanse.

– Kada je naša zemlja pristupila NATO paktu mnogi su se pitali šta to jedna mala zemlja poput Crne Gore može da doprinese jednoj tako velikoj alijansi, ali ovim potezom smo konačno zapušili usta svima koji su sumnjali u naše vojne kapacitete – navodi ministar i kaže da će u budućnosti tehnika igrati sve važniju ulogu u sukobima i da ovi stikeri moći da odnesu prevagu u nekon narednom ratu.

            Iz firme "Amplitudo", koja je uradila ove stikere, kažu da su u ovu tajnu operaciju uključili sve svoje kapacitete.

– U današnjem utrkivanju u naoružanju postojala je velika opasnost da neka druga vojska ukrade nacrte naših stikera. Važno je napomenuti da se među stikerima nalaze pešadijski stikeri "Đe si puško?!" i "Možemo mi to", kao i stikeri za masovno uništenje "Kako si puka'!" i "Bomba si". Takođe smo poštovali proceduru, pa nismo kreirali stikere koji su zabranjeni Ženevskom konvencijom o ratovanju, poput "Oli na pivo?" i "Ležaljka 25 eura" – navodi naš sagovornik koji je tražio da ostane anoniman. (Marko Dražić)

stikeri

Srbija, 16. april 2018, (Njuz)

            Dileri plastičnih kesa pojavili su se ispred nekoliko prodavnica "Maksi" lanca supermarketa nakon odluke ove kompanije da počne da naplaćuje plastične kese u svojim prodajnim objektima. Dileri kesa, odnosno "kesari" kako su već od milja nazvani u narodu, prodaju po nižoj ceni stare i korišćene kese koje su im stajale ispod sudopere, u špajzu ili eventualno iza vrata u onoj velikoj kartonskoj kesi.

- Imam nekoliko stotina hiljada kesa koje mi stoje iza vrata i ovo je odlična prilika da ih se otarasim, a pri tom i zaradim. Maksi ne može da mi konkuriše sa cenom jer ih ja prodajem po duplo nižoj ceni, za dinar jeftinije. -  kaže diler G.T. (53).

Policijska kola

            Kese koje se mogu kod dilera kupiti po znatno nižoj ceni su istog kvaliteta kao one u Maksiju, a bile su korišćene "samo za neku konzerviranu hranu i eventualno pavlaku, nikako hemiju ili hleb pa da imaju mrvice". Kupci tvrde su dileri kesa najbolja vrsta reciklaže, i nešto što svaki stanovnik Srbije lako može da shvati i prihvati, umesto "nikome bliske priče o ekologiji i okolini".

- Kod kuće imam nekoliko ogromnih smotuljaka od hiljada kesa koje mi nisu trebale ali su bile besplatne. Zar sada treba da plaćam da bih pravio smotuljke? Prirasli su mi srcu i volim da ih hranim novim kesama i gledam kako rastu, kaže jedna mušterija koja je želela da ostane anonimna "zbog straha od osvete radnika na 

kasi". Dilere plastičnih kesa je lako prepoznati jer se oglašavaju sa "ksss, ksss, ksss" i šuškajući se motaju u blizini svih lokalnih Maksija. (Viktor Marković)

Skočio prosjek ocjena u tehničkim školama otkako 18-godišnjaci mogu nabavljati oružje (karakter.ba)

            Primjenom novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja Kantona Sarajevo, kojim je dobna granica za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, spuštena sa 21 na 18, primijetio se jedan pozitivan trend. Naime, u skoro svim tehničkim srednjim školama, koje tradicionalno drže najgori prosjek ocjena zabilježen je ogroman rast istih. Ovaj prosjek ima tendenciju rasta te prijeti skoro svim sarajevskim gimnazijama da će ih prestići.

            Pored ocjena, tehničke škole tradicionalno su imale i najviše izostanaka, smanjenih vladanja, uništavanja školske imovine itd., a u zadnjih mjesec dana nije zabilježen nijedan takav slučaj. S pedagogom jedne tehničke škole smo i razgovarali, rekao nam je da ni on ne zna tačan razlog ali da mu je drago.

- Ne znam kako se ovo desilo, ali mi smo zaista zahvalni što imamo ovakvu djecu i učenike i primjer smo svim

ostalim srednjim školama. - rekao je pedagog Mujkić.

            U toku razgovora ušao je jedan učenik kojeg je Mujkić predstavio kao njihovog najboljeg đaka.

- Evo nam Muamera, upravo on je naš najbolji učenik, sve same petice, nijedan izostanak, problem, ma dijete za primjer. - izjavio je Mujkić.

            Nakon toga Muamer je prišao stolu te mu je pedagog pružio novčanicu od 50 KM, čime smo ostali zbunjeni.

- A ovo.. ma to smo uveli i nagrađivanje učenika. Svaki profesor i radnik daje pola plate ovim učenicima kako bismo nagradili njihov trud. -  nakon čega nam je Mujkić zahvalio na razgovoru i ispratio nas do dvorišta.

            Da li je omladina zaista shvatila da je put obrazovanja jedini za uspješan život ili je riječ o nečemu drugome ostaje da vidimo.

TLL

Florida → Glok

TLL 729

Bear Grylls preminuo u Zenici zbog hladnoće (Karakter.ba)

            Bear Grylls, najpoznatiji avanturista na svijetu, danas je preminuo u Zenici usljed prevelike hladnoće, potvrdili su za naš portal iz Kantonalne bolnice Zenica. Edvard Majkl Grils je čuo za sibirske hladnoće u Bosni i Hercegovini, gdje je namjeravao snimiti nove epizode svoje popularne emisije. Današnji dan je trebao provesti u Zenici i njenoj okolici, međutim to je završilo pogubno za ovog poznatog televizijskog voditelja.

            On je za sebe i svoju ekipu iznajmio stan u zeničkom naselju, ne sumnjajući da neće imati grijanja cijeli dan. Danas su iz zeničkog preduzeća J.P. "Grijanje" saopštili kako je zbog smrznute elektronike unutar preduzeća "Arcelor Mittal" obustavljena isporuka toplotne energije, što je dovelo do opšteg kolapsa u gradu. U nekoliko navrata je dolazilo i do nestanka električne energije, tako da ni konvektori nisu mogli spasiti neustrašivog Gryllsa.

            Dežurni ljekar u KBZ je prokomentarisao slučaj za naš portal: "Kada su nam ga dovezle kolege iz Hitne pomoći, već su bile vidljive promrzline na njegovom tijelu i nije mu bilo pomoći. Trenutno se borimo da spasimo ostatak tima, ali nam rad otežavaju zimske rukavice koje smo primorani nositi."

            Komemoracija će biti održana sutra u Bosanskom narodnom pozorištu sa početkom u 20:00h, nakon čega će tijelo biti prebačeno u Sjevernu Irsku. (Aldin Alić)

Prosidba 2018-te

Djevojka odbila mladića jer je nije zaprosio uz pjesmu "Lutka"

            Mladić iz Matuzića zaprosio je svoju dugogodišnju djevojku, ali, nažalost, ona je rekla "Ne". Naime, on je rezervisao večeru u jednom elitnom restoran u Maglaju, sve je bilo predivno te je odlučio da zaprositi. Ispričao je kako im je bilo divno proteklih par godina, te izvadio prsten i pitao da li želi da ostanu zajedno do kraja života. Djevojka je bila iznenađena ali i uvrijeđena, te je po riječima prijatelja odmah napustila restoran i rekla mu da zaboravi na nju.

            "Najviše joj je zasmetalo što to nije uradio javno, nego u restoranu gdje je bilo još troje ljudi, a drugo, nije bilo ni muzike dok je to radio, a pogotovo pjesme 'Lutka'", govori nam jedan od prijatelja nesretne djevojke. Ona je inače jako aktivna po instagramu, te je sigurno željela da objavi video večere, muzičara i pohvali se zarukama.

            "Djevojka se prosi uz pjesmu 'Lutka', zna se valjda neki red, sve njene jaranice su tako 

zaprošene, i sada ona da bude jedina koja nije, pa ne ide, sramota od momka", nastavio je dalje njen prijatelj. Za kraj je dodao da djevojka poručuje da je sada u potrazi za novim momkom, koji mora fin, situiran, nježan i drugačiji od drugih, jer joj je dosta istih muškaraca i zaručiti je negdje javno da to svi vide i obavezno uz pjesmu "Lutka" grupe SARS. (Karakter.ba)

Komunalna policija pozvala izletnike da pokupe pijane drugove za sobom

BEOGRAD, 1. maj 2018, (Njuz) - Komunalna policija apelovale je danas na sve koji Praznik rada slave u prirodi da povedu računa o okolini i obavezno pokupe pijane drugove za sobom. Kako saznaje "Njuz", sva izletišta po Srbiji su puna već od rane zore, a za sada nisu zabeleženi veći incidenti.

– Izletišta oko Beograda su tradicionalno mesto okupljanja svih onih koji slave Prvi maj – kaže komunalni policajac Nenad Šišović – Toliki broj ljudi na jednom mestu predstavlja određeni faktor rizika, pa se dešava da po izlasku na teren zateknemo nered. Na žalost, ekološka svest u Srbiji još nije na zavidnom nivou pa se dešava da izletnici iza sebe ostave velike količine smeća, neugašene vatre, a najgore je, ipak, kada zaborave svoje pijane drugare. Oni su najteži za podizanje i utovaranje u automobil, što mojim kolegama i meni dosta komplikuje posao. Zato bih iskoristio priliku i pozvao sve da pokažu odgovornost, dobro pregledaju teren iza sebe pre povratka i ponesu sa sobom sve pijane drugove – poručio je on i naglasio da je komunalna policija za ove namene spremila specijalne džakove koji su podeljeni svim izletnicima.

            Građani sa kojima smo razgovarali na Košutnjaku tvrde da ozbiljno shvataju ovaj poziv komunalne policije i da čine sve kako bi ostavili netaknutu prirodu iza sebe.

– Već godinama se za Prvi maj okupljamo ovde kako bi na pravi način obeležili Praznik rada i odali počast štrajkačima iz Čikaga koji su 1886. ustali za prava radnika i zahvaljujući čijoj borbi danas možemo da roštiljamo. Uvek se trudimo da naše mesto okupljanja ostavimo u stanju u kakavom smo ga i zatekli. Stvarno nije teško 

pokupiti smeće i odneti ga sa sobom. Tako radimo i sa pijanim drugovima koji jesu malo teži, ali uz malo truda uspevamo da ih spakujemo u auto i odvezemo do najbližeg kontejnera – rekao nam je Marko Luković nezaposleni mašinski tehničar iz Beograda. (Bojan Savić)

● Bankomat u Sarajevu puštao pjesmu Kemala Malovčića onima koji nisu imali para na računu

            Pjesma "Deveram" danas se mogla čuti na bankomatu "Raiffeisen" banke, u A fazi naselja Alipašino Polje u Sarajevu, ukoliko osoba koja ga je koristila, u tom trenutku nije imala više od 0 KM na računu.

            Ova testna verzija neke vrste "emocionalne utjehe" za ljude koji su potrošili sve pare na računu, ili im jednostavno nije uplaćen novac koji su očekivali, "pokazala se uspješnom", barem prema tvrdnji jednog od uposlenika ove banke, iz prostog razloga, što je većina onih ljudi koji su imali sreću da ovo čuju u trenutku dok su provjeravali svoju bankovnu karticu, nisu postali tužni, razdražljivi ili ljuti, što su prema njegovoj tvrdnji dokazale sigurnosne kamere, saznaje Sarajevo365.com

- Bio nam je cilj da isprobamo nešto novo, rezultati ovog jednodnevnog ispitivanja nisu

Prosjak

Loši, ali šefovi će odlučiti, hoće li ovo postati redovna praksa u Sarajevu, ili će samo ostati u fazi testiranja. - rekao nam je ovaj uposlenik. (izvor: Sarajevo 365)

Organizatori Beogradskog maratona predstavili novi slogan za sledeću godinu – "Dođem ti za nagradu"

BEOGRAD, 23. april 2018, (Njuz) – Organizatori Beogradskog maratona predstavili su slogan "Dođem ti za nagradu", pod kojim će se ta manifestacija odvijati sledeće godine. Tek što je ovogodišnji maraton završen, čelnici organizacije prionuli su na planiranje narednog.

– Smatramo da je ovogodišnji maraton potpuno uspeo, što pokazuje činjenica da su naši trkači najzad dominirali posle mnogo godina. Možda će zli jezici reći da je to zato što nije bilo stranih, ali mi se ne bavimo onima koji mrze napredak svoje zemlje, već gledamo u budućnost. O tome svedoči da smo već smislili slogan za sledeću godinu. On će glasiti "Dođem ti za nagradu". – izjavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

            Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić objasnio je kako je stručni tim došao do ideje za novi slogan.

– Slogan Beogradskog maratona mora da bude u duhu vremena i aktuelnog trenutka. Procenili smo da u ovom trenutku ništa bolje ne opisuje našu manifestaciju od slogana "Dođem ti za nagradu". – naveo je Nikolić.

            Prema njegovim rečima, slogan je odabran putem konkursa, a autor je od strane grada zamoljen da obavljenu uslugu stavi "na recku", pa će mu biti plaćeno kad im "legne neka uplata". (Nenad Milosavljević)

OO 729

Banke daju kredite za popunjavanje "Paninijevog" albuma

BEOGRAD, 3. april 2018, (Njuz) – Više banaka u Srbiji ponudilo je građanima specijalne namenske kredite za popunjavanje Paninijevog albuma u iznosu do 150.000 dinara. Za podizanje ovog kredita zainteresovanima je potrebna samo lična karta i "Paninijev" album na uvid.

– Procedura je vrlo jednostavna, banka proverava sa kreditnim biroom da li klijent ima neizmirena novčana dugovanja prema nekoj banci ili nepopunjene "Paninijeve" albume u poslednje dve godine. Ukoliko ne postoje dugovanja, kredit odobravamo u roku od 24 sata, odmah nakon potpisivanja ugovora u dva primerka, takoreći duplikata – objasnili su nam u jednoj od banaka.

            Ono što sakupljači takođe treba da imaju u vidu da je rok otplate kredita do sledećeg svetskog prvenstva u fudbalu, sa grejs periodom do 14. juna, kada počinje ovogodišnje SP u Rusiji. Krediti za kupovinu sličica već su dobili i nezvanično ime, pa ih kolekcionari zovu "par-nepar krediti". Među sakupljačima kod Terazijske česme saznali smo, naime, da se često dva kolekcionara udruže da bi uzeli jedan kredit. Kredit podiže onaj koji izgubi u paru-neparu tri puta zaredom, a dogovor je da ga otplaćuju zajedno i u tom slučaju je drugi kolekcionar žirant. Na platou na Terazijama više banaka je

je već podiglo štandove na kojima sakupljači sličica mogu da završe celokupnu proceduru oko kredita kako ne bi morali da gube vreme na odlazak u banku. (Nenad Milosavljević)

FSS kaznio policiju sa 5 mečeva bez prisustva na Partizanovim utakmicama

BEOGRAD, 23. april 2018, (Njuz) – Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije kaznila je danas pripadnike policije sa pet mečeva zabrane prisustva na Partizanovim utakmicama jer su ometali "Grobare" tokom obavljanja svojih navijačkih dužnosti na stadionu. U saopštenju FSS-a zaključeno je da je "policija svojim ponašanjem ugrozila navijačke grupe, sprečavajući ih da uvedu svoj red na tribinama".

– Pregledali smo snimak sa utakmice drugog kola plej-ofa Superlige Partizan-Čukarički, gde se jasno vidi kako pripadnici policije, u punoj opremi za razbijanje demonstracija, tokom celog meča mirnim stajanjem i obezbeđivanjem reda i mira iritiraju popularne "Grobare", koji potom, opravdano, kreću da ih isteruju sa južne tribine – navodi se u saopštenju FSS-a – Mislimo da je krajnje vreme da se ljudima iz "Alkatraza", "Zabranjenih", "Janičara" i drugih navijačkih grupa omogući da nesmetano obavljaju svoj posao obračunavanja sa suparničkim 

navijačima i međusobno, vređanja suparničkih igrača i navijača, paljenja baklji, psovanja i gađanja upaljačima sudija koji im nisu po volji – stoji u saopštenju FSS-a.

            Iz Fudbalskog saveza Srbije napominju da će nakon skidanja zabrane, njihovi delegati nastaviti da prate ponašanje policije na Partizanovom stadionu, a da će ih u slučaju ponovljenog suprotstavljanja "Grobarima", kazniti zabranom prisustva do kraja sezone. Kako nezvanično saznajemo, slična kazna čeka i policajce na stadionu "Rajko Mitić" gde njihovi pripadnici vrše pritisak na "Delije" da se ponašaju uljudno, kao neke žene. (Miroslav Vujović)

Keks

PHILOSOPHY EXPLAINED

Heraclitus You can't eat the same donut twice
Plato All donuts share in ideal "donut-ness"
Aristotel A donut contains its donut-ness
Augustine Donuts need grace to be fully donut
Descartes A donut's hole proves the existence of the donut
Locke Donuts taste good to me
Hume Donuts exist because I imagine donuts
Kant A "donut" = my total experience of donuts
Wollstonecraft Women deserve donuts too
Mill Donuts are good if they make people happy
Kierkegaard I have faith that donuts are delicious
Marx Everybody deserves donuts
Nietzsche Stop at nothing to get your donut
Saussure Beignet/Krapfen/Ciambella/Buñuelo = donut
Wittgenstein Fried pastry, zero, parking lot spin, spare tire
Beauvoir Patriarchy is responsible for the shape of the donut
Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj