Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN740 - Nedelja, 14. X 2018./7526.

Logo Leteći bumbar No.741

Molba

U ovom broju donosimo:

2. Noć veštica!

            Specijal za Samhain

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Paukovi od kartonskih tanjira

NOĆ VEŠTICA!

            Još jedna Noć veštica i još jedan praznični broj. Kao i svake godine, ceo broj ćemo posvetiti ovom prazniku i zanimljivim stvarima vezanim za njega. Ovu nedelju ćemo iskoristiti za interesantne kostime, pa možete da iskoristite ideju ako ćete ići na neku od mnogobrojnih žurki po gradu. Takođe, pozivamo vas da nam pošaljite i slike sa žurki na kojima ste prisustvovali, pa ćemo ih objaviti u narednom broju koji će takođe biti posvećen ovom prazniku. Ono što bi pomalo pokvarilo uživanje u ovom broju časopisa je to što će se on velikim delom sastojati od fotografija pa neće biti standardnih 500-600KB nego malko više. Za to je kriva činjenica da smo tokom godine uspeli da sakupimo dosta slika.

            VAŽNO! U narednom broju ćemo objaviti gde se na "Fejsbuku" mogu naći slike koje je Vaš urednik slikao te večeri po centru Novog sada. Možete i vi dodavati vaše slike, da ih bude što više. Daaa… onaj ćoravi sa smešnim

Bundeva

šeširom koji izigrava novinara je glavom i nosom urednik časopisa kojeg upravo čitate! Slobodno dodavajte, lajkujte, tagujte i komentarišite – ne delim autograme! :-P

            Sad bi mogli i da objasnimo ukratko zašto mi u redakciji kažemo "Samhain", a ne Noć Veštica ili Helovin. Kao što znate, ovaj praznik potiče od keltskog praznika žetve i koji je bio njihova Nova godina. Oni su ga zvali "Samhain", a čita se "Savin" ['sα:wın] (radije ćemo napisati "Samhain" nego da nas pitate ko je taj Sava). Igrom slučaja, poklopio se sa rimokatoličkim praznikom Svi Sveti, koji se na engleskom kaže "All Hallow's eve(ning)", pa otuda i engleski naziv po kom ga danas poznajemo. Tada se obilaze groblja (u pravoslavlju su to Zadušnice), a posle Svih Svetih ide Dan Mrtvih (isto se obilaze groblja, a tamo prodaju slatkiše).

            Praznik se u današnjem obliku pojavio tek 1911. godine. Pošto ima puno protivnika ovog praznika jer vuče korene iz keltskog/paganskog rituala, možemo slobodno da kažemo da je on daleko od onog što je nekad bio kao paganski. Do danas je već komercijalizovan (što će reći: Deda Mraz tokom jedne noći deli paketiće, a ostalih 364 dana pije "Koka kolu").

            Zbog toga bi bilo najpametnije da ga shvatite na dva načina:

- kao dečji praznik;

- kao razlog za maskembal i terevenku/žurku

            Priznaćete da ga oba razloga najbolje opisuju!

Vaš Urednik

Fredi Merkjuri

Lorde

Džoni 2x4

 

Grupa

Bakuta

Anđeo i đavo

 

Otac i ćerka

Grupa

Ribe iz dubina

Bundeva

Džaba Hat i princeza Leja

 

Duh

Him Powerpuff girls

Crazy cat lady

 

Majka zmajeva

Koka Kola

Ratatuli

Puž

 

Grupa

Đorđe Čvarkov

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj