Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj

=●=

EN751 - Nedelja, 27. I 2019./7526.

Logo Leteći bumbar No.751

Molba

U ovom broju donosimo:

2. Lažne vesti

            Zezanje sa aktuelnim dešavanjima

4. Špigl – dvojnici poznatih

            Foto-feljton: Dvojnici poznatih

7. Radovan III

            Kompletan tekst predstave (u nastavcima)

7. Sâm svoj nadrimajstor

            Male kućne majstorije (ili skarabudži)

Urednicima ostalih časopisa: Budite fer i ostavite link za ovaj časopis kad već uzimate materijal odavde!

Pažnja! Stavite miša iznad ѕlike da bi dobili prevod ili objašnjenje istih!

Putin i Vucic

LAŽNE VESTI

            Na sajtu "Njuz", i još nekima, se često objavljuju jako dobre i smešne lažne vesti, ali su jako kratke pa ih ne možemo objavljivati pojedinačno već će biti u formi feljtona.

 

REAGOVANJE – Zoran Radojičić: Ljudi, ma jeste li vi znali da su sve pahuljice potpuno različite?!

Dragi Beograđani,

            nadam se da jutros niste morali da izlazite iz svojih kućica…pardon, stanova. Ako jeste, onda ste sigurno primetili da pada sneg.

            Za one koji ne znaju, sneg je pojava uzrokovana klimatskim promenama, usled kojih u Srbiji sve češće, skoro svake godine, preovladava umereno-kontinentalna klima sa toplim letima, hladnim zimama i Goranom Vesićem koji se ne skida sa televizije, a ti, Radojičiću, idi pa otvaraj kućice za vrapce i drži govore…khm, khm…

            Ok, dakle, sneg. Mnogi ga ne vole. Ometa ih u funkcionisanju, zbog njega ne mogu da dođu do posla ili do kuće, padnu na ulici, pa polome kuk, pa onda moraju u gips na mesec dana, a ne znam da l’ znate kako je nezgodno da se počešete kad počne da vas svrbi ispod gipsa, to je pakao…elem, iako mnogi ne vole sneg, on je u stvari jedna predivna prirodna pojava. Realno, ko bi rekao da smrznuti kristali vode mogu naš grad da učine tako magičnim i tako predivnim, čak i kad nema Bugara?

            Ja obožavam sneg. Ovih dana sam, kao i svim ostalim danima, imao dosta slobodnog vremena, pa sam malo čitao o snegu. Dosta toga sam saznao, kao na primer da Kilimandžaro, iako  je u Africi, ima snežni pokrivač tokom cele godine ili da je najveća količina snega koja je na jednom mestu napadala u toku jedne godine iznosila 29 metara - to je, za vašu informaciju,

Sneg

više od trećine jarbola na Ušću – ali ubedljivo najzanimljivija činjenica koju sam u trenucima dokolice saznao jeste da se sve pahulje razlikuju međusobno!

            Ne znam da li kapirate, ali svaka, baš svaka pahulja je drugačija od neke druge pahulje! Znači, koje god dve pahulje da uzmete, one će biti različite. Pa to bi bilo kao kad bi se svaki čovek na planeti razlikovao od svakog drugog čoveka! Dobro, to je možda loš primer. Ali shvatate šta hoću da kažem.

            Ne znam sad tačno, nisam pitao nadležne, oni sigurno znaju, ali na Beograd u toku jednog dana padne verovatno na hiljade pahulja. Ma šta hiljade, sigurno ih ima bar sto hiljada! I zamislite vi sad, svaka od njih je pahuljica za sebe, potpuno posebna i drugačija. Kao u pesmi Partibrejkersa. Ludilo, a? (Njuz)

Vesić: Sneg na ulicama je ostao iz Đilasovog vremena

BEOGRAD, 4. januar 2019, (Njuz) – Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, izjavio je danas da sneg, koji je tokom jučerašnjeg dana izazvao kolaps na ulicama glavnog grada, potiče iz vremena kada je Dragan Đilas bio gradonačelnik. Prema Vesićevim rečima, sve ulice u kojima Đilas iza sebe nije ostavio sneg bile su prohodne i u njima je saobraćaj normalno funkcionisao.

– Đilasa, tokom njegove vladavine gradom, nije interesovalo ništa osim bogaćenja. On nikada nije obraćao pažnju na gomile snega na beogradskim ulicama jer od čišćenja nije mogao da zaradi i zbog toga danas, skoro pet i po godina nakon što je smenjen, mi i dalje ne možemo da se izborimo sa ogromnom količinom snega koji je on ostavio u Beogradu – objasnio je Vesić.

            Vesić je napomenuo da građani ne treba da veruju fotografijama kolapsa u gradu, koje se pojavljuju na društvenim mrežama, jer su i te fotografije iz vremena Dragana Đilasa.

– Ako vam se neko požali da je zbog snega jedva stigao do posla znajte da ga je Đilas platio da to kaže – dodao je on.

Soko Sokolović

Aleksandar Makedonski

Makedonci se dogovorili da svoju zemlju zovu Makedonija kad Grci ne slušaju

SEVERNA MAKEDONIJA, 25. januar 2019, (Njuz) – Građani Severne Makedonije dogovorili su se danas kada su ostali nasamo da će svoju državu, ako nema Grka u blizini, ipak zvati samo "Makedonija". Samo nekoliko minuta nakon postizanja dogovora o imenu između Severne Makedonije i Grčke, Severni Makedonci su se okupili, pogledali da li u blizini ima neki Grk, ozbiljno se pogledali i tiho dogovorili da će ime Severna Makedonija u razgovoru koristiti samo kad postoji šansa da neki Grk čuje ili pročita tu konverzaciju.

– Da, naravno, da ćemo od sada koristiti ime Severna Makedonija, i da je ovo veliki istorijski trenutak za sve nas, rekao je predsednik Makedonije Zoran Zaev. Ali realno, – dodao je on nakon kraće pauze gde se uverio da niko od Grka ne obraća pažnju, – ovako među nama, Makedonija je sasvim OK.

            Prema nezvaničnim saznanjima, građani Severne Makedonije su izrazili radost zbog postignutog dogovora i blago negodovanje oko nepraktičnosti toga kako se sada nazivaju – Severnomakedonci ili Severni Makedonci?

– To su samo reči, i nije nam problem da to izgovorimo ili napišemo ako ćemo time dobiti mnogo na političkom planu. Ali iskreno, ko će sad da se lomata sa izgovaranjem "Severna Makedonija" ako pričamo međusobno Makedonac sa Makedoncem? izjavili su građani. – I ovaj džinovski spomenik u centru Skoplja, to je ratnik na konju, ali hej, svi znamo ko je to, zar ne? - Upitali su građani namigujući i gurkajući laktom.

            Kako se nezvanično saznaje, građani Severne Makedonije su do kasno u noć vežbali da izgovore "Severna Makedonija, Severna Makedonija" praveći se da je tu neki Grk koji može da ih čuje.

NASA otkrila postojanje pitke vode na crnogorskom primorju

HJUSTON, 29. septembar 2015, (Njuz) – Američka agencija NASA danas je zvanično objavila da je na primorju Crne Gore otkrivena pitka voda u tečnom stanju, uprkos tome što ta materija nikada do sada nije viđena u tom području. Naučnici su, naime, otkrili da na crnogorskom primorju, u određenim regionima poput Budve, Herceg Novog ili Petrovca, postoje kanjoni, kanali i davno napuštene strukture nalik podzemnim cevima kojima tokom letnjih meseci teče slatka voda.

– To znači da su šanse da pronađemo zadovoljnog turistu u ovoj oblasti drastično uvećane nakon ovog istorijskog otkrića – objasnio je Džim Grin, direktor planetarne nauke NASA.

            Stručnjaci NASA-e uočili su dugačak taman trag koji voda ostavlja u sistemu koji liči na 

TLL

Džejms Mej iz "Top gira" → Suzan Bojl

TLL 751

vodovod i to uglavnom tokom letnje sezone, za koju se ranije verovalo da je potpuno sušna i da u takvim uslovima nije moguć razvoj čak ni mikroskopskog turističkog života.

- Za sada se ne zna odakle ova voda dolazi, ali NASA je utvrdila bi ovo revolucionarno otkriće moglo da u potpunosti promeni turistički sliku Crne Gore jer praktično predstavlja dokaz da je i na crnogorskom primorju moguće istuširati se čistom vodom nakon kupanja u moru – zaključili su zvaničnici NASA-e.

Nenad Milosavljević

Teroristi prete da će pustiti album Mitra Mirića u centru Zagreba

ZAGREB, 14. decembar 2018, (Njuz) – Hrvatska policija se nalazi na nogama pošto su dobili informacije da se neimenovana teroristička grupa sprema da pusti pesme Mitra Mirića u užem centru Zagreba. Na ulicama hrvatske prestonice je primetan veći broj policijskih patrola koje pretresaju automobile i prolaznike, a pojačana je kontrola i na državnim granicama.

Mitar Mirić

– Nekoliko medijskih kuća je dobilo anonimno pismo kojim teroristi prete da će narednih dana emitovati muziku Mitra Mirića na zagrebačkim ulicama – priča za "Njuz" izvor iz vrha hrvatske policije – Ove pretnje shvatamo vrlo ozbiljno jer znamo kakav užasan efekat to može imati po bezbednost naših građana i imovine. Izvukli smo pouke iz bjelovarskog incidenta i ništa ne prepuštamo slučaju – objašnjava on.

            Hrvatska do sada nije imala značajnih problema sa terorizmom, pa su motivi i namere pretnji još uvek prilično nepoznati. Obaveštajno službe budno prate sve sumnjive grupe i spremne su da reaguju čim se ukaže potreba.

– Tragajući za dokazima, forenzičari su proučili sva pisma koje su teroristi poslali medijima. Još je rano za donošenja ikakvih zaključaka jer je istraga u toku. U svakom slučaju, gotovost svih službi je na najvišem nivou i verujem da ćemo sprečiti ove zločince u njihovoj nameri – 

rekao nam je jedan hrvatski obaveštajac dobro upućen u ceo slučaj. On je iskoristio priliku da smiri građanstvo i poruči da nema razloga za paniku.

– Građani Hrvatske mogu biti spokojni jer sve službe rade svoj posao na najbolji način. Uostalom, ne može nam niko ništa – zaključio je on pre sekund pre nego što se potukao sa svojim kolegom koji je, u prolazu, dodao "Jači smo od sudbine!"

Pogledajte nove cijene mita za polaganje vozačkih ispita

            Novi cjenovnik polaganja vozačkih ispita u BiH trebao bi se primjenjivati od početka 2019. godine. Novi cjenovnik donijet će i za nekoliko stotina maraka skuplje cijene za sve kategorije. Naravno, uporedo sa povećanjem cijena za polaganje vozačkih ispita, za sve kategorije, povećat će se i cijena mita, kojeg smo dužni dati da bismo priveli polaganje kraju. Zbog toga, u cilju pravovremenog informisanja, donosimo nove iznose koje će članovi komisija pri polaganju vozačkog ispita očekivati, po kategorijama, i to za:

- A1 i A kategoriju - 50 KM

- BE kategoriju - 120,70 KM

- C1 i C1E kategoriju - 136,50 KM

- C, CE, D1 kategoriju - 143,80 KM

- D i DE kategoriju - 151,20 KM

(Karakter.ba)

Čopor čupavih papuča lutalica napao prolaznika u Beogradu

BEOGRAD, 25. jun 2018, (Njuz) – Pobesneli čopor krznenih papuča lutalica naneo je rano jutros više povreda slučajnom prolazniku T. S. (44). T. S. je hitno prevezen u Urgentni centar, gde mu je ukazana pomoć. On je zadržan na posmatranju, a stanje mu je za sada stabilno. Nesrećnog čoveka pobesnele papuče su napale u samom centru Beograda, ispred ulaza zgrade u kojoj živi.

- Viđao sam u poslednje vreme nekoliko puta grupice čupavih papuča koje nemaju vlasnike, ali nikada nisu bile ovako agresivne. Obično me samo onjuše i veselo zavrte petom. Zato ni sada nisam obraćao pažnju kada su mi se približile, a kada sam shvatio da nemaju dobre namere, već je bilo kasno – rekao je T. S. u kratkoj izjavi ekipi "Njuza" koja ga je posetila u bolnici. Prema njegovim rečima, posledice bi bile i teže da u blizini nije našao ostatke kamenja i betona koji su otpali sa obližnje fasade, pa je njime gađao krvoločne papuče koje su tada pobegle.

- Apelujem ovom prilikom na sve ljude koji imaju čupave papuče za kućne ljubimce da ih ne ostavljaju i ne izbacuju na ulicu. Ako više ne možete da se brinete o njima, ako su vam dosadile, raspitajte se da li neko želi da ih udomi ili kontaktirajte neki azil za papuče da ih preuzme. Na kraju krajeva, bolje je i da ih uspavate nego da nekoga ovako ozbiljno povrede. Ne smem ni da zamislim šta bi se desilo da sam jutros sa sobom poveo dete u šetnju – rekao je T. S. i zaključio da, iako možda tako deluje, čupave papuče nisu moda, već su u pitanju stvorenja koja mogu da budu izuzetno opasna.

Nenad Milosavljević

Dirljivo: Četiri godine je bila veganka, a onda joj je firma konačno isplatila zaostale plate

KRUŠEVAC,30.10.2018, (Njuz) – Da način ishrane mnogo utiče na naš izgled uverila se i Ivana P. (33) iz Kruševca koja je posle 4 godine prestala sa veganskom ishranom nakon što je napokon dobila zaostale plate od fabrike u kojoj je radila a koja je otišla u stečaj.

            Biljna ishrana joj je dugo vremena bila jedina opcija, sve dok je trajala tužba protiv firme u kojoj je radila a koja joj nikad nije isplatila poslednjih godinu dana zaostalih plata, pa je svoju ishranu bazirala uglavnom na onim namirnicama koje je mogla da priušti, odnosno

Ovca od karfiola

voću i povrću. Međutim, prethodnog meseca je sud presudio u njenu korist tako da je napokon mogla da priušti meso, a odmah potom je primetila je veliku razliku.

            Objavila je na svom Twitter profilu fotografiju pre i posle. Na levoj strani je njena fotografija dok je još čekala presudu suda, a na desnoj je ona samo tri nedelje nakon što je opet došla u mogućnost da se se hrani namirnicama životinjskog porekla.

            Istakla je da je primetila da joj koža izgleda bolje, a da je manje otečena u licu. Njenim bivšim kolegama koji i dalje jedu samo vegansku hranu jer ne mogu da priušte ništa drugo savetuje da "nađu dobrog advokata".

Viktor Marković

NM 751

RADOVAN III

(uvodna reč i početak predstave su u broju №749)

Radovan: A i ti si mi dobra, znaš?

Rumenka: Što?

Radovan: Kad sam govorio "Pazi, Rumenka, ne daj ni trenutak slobodnog vremena ovim našim ćerkama – odmah će ispod nekoga leći", ti si se smejala.

Rumenka: Jesam li?

Radovan: I šta sada? Umesto da su učile priznate jezike pa da su se udale za inostrance, šta sada? Jedna mi tamo vozi hladnjaču, a druga stomak! (pokazuje rukama trudnički stomak)

Rumenka: A kad sam ja govorila "Nemoj s leđa! Biće žensko, Radovane!" I onda? Onda bi bilo dobro, je l' da?

(čuje se neka lupa. Radovan i Rumenka beže i ulazi Stanislav vukući vezanog Jelenčeta)

Stanislav: Ulovio sam ga! Pet dana je Stanislav čučao na krovu od lifta, ali je šesti dan uhvatio barabu! Je l' se predaješ?… Je l' se predaješ?

Jelenče: Predajem se… apsolutno bezuslovno.

Stanislav (Jelenčetu): Miran!

(vraćaju se Rumenka i Radovan)

Radovan (Stanislavu): Bravo… Znači, konačno jedan živi primerak gamadi Vilotića! Je li?… Pa, dobro, šta sad da ti radim? Da l' da te davim il' da te gušim? Šta da ti radim? Evo, ti sâm kaži. Ja nisam pametan. (skače sa stolice) 'De si poš'o???

(Jelenče pokušava na komičan način da odšeta, ali ne može pošto je i dalje vezan)

Radovan: Gde si poš'o??? Poš'o čovek… Stanislave! Ispitaj ga!

(Jelenče pokušava da pregrize kanap. Rumenka i Radovan se nešto domunđavaju i smejulje)

Stanislav: (Jelenčetu): Sedi… SEDI!!!

(Jelenče seda, ali zajaukne pošto ga je Stanislav udario kundakom o stopalo)

Stanislav: Šta se trzaš?

Jelenče: Čiča, imam kurje oči.

(Radovan ustaje i zvecka ključevima Jelenčetu kraj uveta)

Rumenka: Nemoj, Radovane. Nemoj to.

Radovan: Pusti, to će da ga… (pokazuje rukom da će on da poludi)

(Stanislav donosi jaku lampu i umesto Jelenčetu – sija Radovanu u lice)

Rumenka: Nemoj, Radovane! …

(Stanislav seda kraj Jelenčeta)

Stanislav: Kako se zoveš?

Jelenče: Jelenče Vilotić.

Stanislav: RUKE GORE! (ovaj diže ruke) Ruke gore, nemoj da ti ih ja dižem. Je li, koliko vas braće ima i koji si ti po redu?

Jelenče: Ja sam šesti, a ima nas, mislim, osamnaest.

Stanislav: Kako to osamnaest?

Rumenka: Laže…

Stanislav: Nemoj da lažeš!

Jelenče: Ima nas…

Stanislav: Što lažeš? Kako to osamnaest? Ja sam vas brojao i nikako da vas prebrojim!… Ima vas između 10 i 160.

Jelenče: Nije, čiča, Boga mi… Leba mi.

Stanislav: Taman stignem do 12, kad neko kupi novo odelo ili pusti bradu… (Radovanu koji i dalje zvecka ključevima) Radovane… RADOVANE!

Radovan: Šta je?

Stanislav: Pa, nemoj da zveckaš!

Radovan: Pa, rrreci, čoveče!

Stanislav: Nemoj da zveckaš!!!

Radovan: Pa, rrreci, jebote… Nema problema, rrreeeciii!

Stanislav (opet Jelenčetu): Je li… a onaj sa cvikerima… Je li to onaj isti što ćuti u bioskopu?

Jelenče: Ja sam onaj sa cvikerima… isti onaj sa kačketom.

Stanislav: To je onaj mlađi!

Jelenče: Nije, čiča. Mlađi je onaj sa brkovima, a stariji muca.

Stanislav: Stariji ne muca već kašlje.

Jelenče: Nije, čiča. Ja kašljem, 'leba mi! (zakašljava se)

Neprijatelji

Stanislav: A onaj što viče: "Ala volim da mrzim", je li to onaj isti što ćuti u bioskopu?

Jelenče: O-ovaj… jeste!… Ako mislite na njega.

Stanislav: Nosi braon odelo, odnosno teget.

Jelenče: Jeste! I ima veliku masnu fleku na sakou i uvek je bez pertli. A zrači nekako… ne bih rekao da, ali možda.

Stanislav: Suv?

Jelenče: Jeste! Upadljivo suv i debeo.

Stanislav: Kako, kako, kako sad to "suv i debeo"? Ded' objasni.

Jelenče: Kontraverzna ličnost.

(Radovan seda za stolicu kraj Jelenčeta, povlači ga prema sebi i pokazuje sa dva prsta na oba svoja oka)

Radovan: Tu me gledaj!!! Je li, sine… U obe oči me gledaj! Je l' istina da je tvoj brat Marko u Americi?

Rumenka: To! To!

Jelenče: Marko?

Radovan: Jes'.

Jelenče: Marko? Istina je.

Radovan: A da li tvoj brat Marko, krvavu mu majku…

Rumenka: Ne majku…

Radovan: Dobro, u redu! Da li piše iz Amerike?

(nastavak u narednom broju)

Friz

=●=

Prethodni brojArxiwaFejsbuk stranicaMarketingGlavna stranicaSledeći broj